Cholesterol

napisał/a: Klusia 2007-08-24 22:44
Niedługo mam badania wstępne do nowej pracy, m.in. na poziom cholesterolu.
Lubię tłuste rzeczy, a od nich cholesterol wzrasta.
Znacie jakieś metody by go skutecznie obniżyć?
napisał/a: Klusia 2007-08-25 17:22
Necia, dziękuję !!!

na pewno zastosuję się do tego, bo zależy mi i na zdrowiu i na dobrych wynikach badań
napisał/a: slonko4 2007-08-26 15:28
Polecam Ci fantastyczną książeczkę - broszurkę: "Dieta a choroby serca" J.A. Scharffenburga. Wbrew temu co mówi tytuł - niemal cała jest o cholesterolu i mówi jak go skutecznie obniżyć :) A kosztuje jakieś 5 zł.
napisał/a: Klusia 2007-08-27 08:33
slonko, dzięki, postaram się z nią zapoznać w najbliższym czasie
napisał/a: Dreamgirl 2007-08-30 10:24
kluseczko- powinnaś przejść na dietę niskocholesterolową. Czego musisz unikać?
Przede wszystkim nadmiaru tłuszczu całkowitego w pożywieniu i zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. ogranicz tłuste mięsa i wędliny, potrawy smażone na maśle, smalcu, słoninie czy margarynach twardych.
Do smarowania pieczywa używaj tak jak radziła Necia wysokiej jakości margaryn z dodatkiem steroli roślinnych(Flora pro.activ).
zrezygnuj z podrobów, tłustych wyrobów cukierniczych,jajek ,pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych,konserw mięsnych, pieczywa białego.
Warto jeść produkty zawierające dużo błonnika, ponieważ obniża on stężenie cholesterolu we krwi. Zawierają go:
# płatki zbożowe,
# kasze,
# ciemne pieczywo,
# owoce i warzywa (one dodatkowo są bogate w witaminę C i beta-karoten, działające antymiażdżycowo).
napisał/a: Klusia 2007-08-30 10:31
Dreamgirl, dzięki za poradę, jestem w trakcie modernizowania swojej diety więc pewnie wprowadzę wymienione przez Ciebie składniki
napisał/a: Lolitka 2007-08-30 23:11
Necia napisal(a):1.regularne ćwiczenia
2.unikanie stresu
3.ograniczenie alkoholu
4.rzucenie palenia
5.ograniczenie tłuszczów

- Zastąp tłuszcze nasycone korzystniejszymi dla zdrowia nienasyconymi.
- Unikaj produktów o dużej zawartości kwasów tłuszczowych "trans" (twarde margaryny, żywność wysoko przetworzona)
- Jedz mniej produktów bogatych w cholesterol takich jak żółtka jaj, sery, masło, skorupiaki, mięso, podroby.
- Zastąp tłuszcze zwierzęce roślinnymi. Oleje i miękkie margaryny nie zawierają cholesterolu, są wzbogacone witaminami, zawierają więcej kwasów nienasyconych w porównaniu z masłem, które jest jednym z głównych źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych.

Jedz więcej ryb, produktów pełnoziarnistych oraz warzyw i owoców!!!

Możesz wspomóc się jeszcze jakimś benecolem albo florą pro activ
powodzenia!!!

mam nadzieję, że na coś Ci się to przyda


Z tym alkoholem, to oczywiscie racja, nie nalezy naduzywac. Ale istnieje teoria, ze kieliszek czerwonego, wytrawnego wina wieczorem dobrze robi na poziom cholesterolu.
napisał/a: Klusia 2007-08-31 11:06
no i jestem po badaniach...

norma jest do 200stu a ja mam 193 więc nie jest źle
jednak powyższe wskazówki na pewno się przydadzą
napisał/a: Dreamgirl 2007-08-31 12:22
Necia napisal(a):Kluszeczka, super że masz w normie, może ja też się przebadam


Przebadaj sie koniecznie. Pierwsze badanie poziomu cholesterolu i jego frakcji zaleca się już 20-latkom. To podstawowe badanie jest bardzo ważne. Jest najważniejszym badaniem w życiu dbającego o siebie człowieka, bez względu na wiek.
napisał/a: malinka20 2007-11-14 17:24
ja znalazlam ostatnio na stronie www.instytutflory.pl fajny poradnik do sciagniecia w pdf-ie - jest tam i o cholesterolu, ale nie tylko. mysle, ze warto sie zapoznac - wszystko jest przejrzyscie opisane i na dodatek z obrazkami :))
napisał/a: marteczka3 2007-11-14 18:58
cholesterol... nikt nie napisał, że cholesterol nie jest jeden, przeklęty i wiecznie zły. Cholesterol całkowiity rzeczywiście się oznacza, ale w badaniach rozgranicza sie jego poziom na tzw. HDL i LDL. High Density i Low Density. HDL to cholesterol "dobry", LDL - "zły". I ważne jest, żeby nie przekroczyć normy złego.

Najprościej jest - moim zdaniem - przyjrzeć się statystykom. Najzdrowsze narody świata to te Śródziemnomorskie, a nie żywią się wszyscy "Florą", "Benecolem", żaden Włoch nie widział margaryny poza reklamą telewizyjną.

Niektóre warzywa zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo zdrowe. Awokado? (kwasy omega-3, te co w rybach) super, najlepsze z czosnkiem i pomidorami (wersja meksykanskiego guacamole), oliwki, bakłażany (rewelacjaaa).
Oliwa z oliwek, trochę ryb w diecie, dużo warzyw.

Wiele zależy od podejścia. Jeśli będziemy sobie wmawiać że to co zdrowe, jest niedobre, to niekoniecznie się uda :)

Kolejną rzeczą jest genetyczne uwarunkowanie - organizmy różnie reagują na to, co przyjmują. Niektórzy mają rodzinną skłonność do podwyższonego poziomu cholesterolu, inni nie.
napisał/a: malinka20 2007-11-15 17:14
To fakt! Cholesterol to jedna z wazniejszych substancji produkowanych przez nasz organizm! Cholesterol jest związkiem tłuszczowym produkowanym głównie w wątrobie, a następnie uwalnianym do krwi. Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka, ponieważ jest ważnym składnikiem błon komórkowych i kwasów żółciowych, a ponadto służy do syntezy niektórych hormonów.

Niepokoic moga dopiero wyniki wskazujace na nieprawidlowy stosunek cholesterolu "zlego" (LDL) w stosunku do "dobrego" (HDL)

Pożądane stężenia lipidów we krwi:
Cholesterol całkowity - poniżej 190 mg/dl
LDL-cholesterol - poniżej 115 mg/dl
HDL-cholesterol - powyżej 40 mg/dl u mężczyzn, powyżej 50 mg/dl u kobiet
Trójglicerydy - poniżej 150 mg/dl