Chrupkie pieczywo

napisał/a: samsam 2006-09-11 12:28
Czy chrupkie pieczywo jest faktycznie tak niskokaloryczne/ W jednej kromce jest około 19 kcal, a chyba nikt się nie naje czteroma?
Indiend, czy nie jest ono czasami zdradliwe?
napisał/a: iza19821 2006-09-11 15:03
Ja nie wiem,bo nigdy takiego pieczywa nie jem?
napisał/a: indiend 2006-09-11 16:48
Jadłam swego czasu to pieczywo, ale dlatego, że jest zdrowe. Jezeli chcesz najesc sie takim pieczywem i z czterech kromek zrobic dwie, to na jedna naloz tysiac dodatkow, co oczywiscie zwiekszy pieciokrotnie kalorycznosc
Owszem to pieczywo jest zdrawdliwe. Jezeli ktos ma silna wole i zje dwie kromki z salata i pomidorem to wiadomo, ze schudnie itp, ale masz racje Sylwia, takie cos jest malo realne
Kromka chlebka razowego ma 47kcal, a graham 46. Lepiej zjesc taki, rownie zdrowy, o wiele pozywniejszy i smaczniejszy chlebek niz to pieczywo. A kazdy wie, ze sniadanko to najwazniejszy posilek dnia i jesli ktos ma diete, badz chce utrzymac wage, moze zjesc 350kcal na sniadanie, czyli trzy kromki z maslem, serem i poledwica drobiową. Ja oczywiscie az 3 bym nie wcisnela w siebie, ale to tak dla porownania.
napisał/a: Anetka1 2006-09-11 17:25
A ja uwielbiam...zwłazcza w pracy często chrupiemy z koleżankami :)
napisał/a: samsam 2006-09-11 18:12
Indiend mam pytanie do Ciebie. Ja np. nie smaruję pieczywa ani masłem ani margaryną. Moja mama ma koleżankę, która ma bzika na punkcie zdrowego odżywiania i ona zawsze mi mówi, że powinnam smarować pieczywo, bo to jest zdrowe i wpływa dobrze na cholesterol. Czy to prawda?
napisał/a: indiend 2006-09-12 07:23
Z tego co ja wiem, to wlasnie maslo i margaryna wplywaja na podwyzszenie cholesterolu co oczywiscie wiąże się z późniejszymi chorobami serduszka... No chyba,ze ktos uzywa tychcudownych smarowideł za 10 zł...ale ja w takie wynalazki nie wierze. Sama nie uzywam smarowidel
Jezeli nie smarujesz pieczywa to akurat bardzo pozytywnie.
Chociaz raz na jakis czas powinnas posmarować pieczywo, ale w teorii to jest spozycie około 2 łyżek margaryny (broń Boże masła ) na dwa tygodnie. W kazdej diecie (i chodzi mi tu o taka ktora jest dla zdrowia nie dla wagi) każą unikać masła i zastępować je olejem słonecznikowym i margaryną. Ale jeśli nie smarujesz to bardzo dobrze.
Bo cholesterol powoduje miażdżycę i im jest mniejszy tym miażdżyca się cofa, no albo nie wsytępuje w ogole. Pomijam oczywiscie choroby wieńcowe itp.
napisał/a: ami1 2006-09-12 11:11
Wiecie co a ja tych wszystkich specjalistów mam już dość. Raz mówią, że margaryna zdrowsza, raz, że masło. Sami nie mogą się zdecydować. Najlepiej jeść wszystko na co ma się ochotę, ale z głową . To moje zdanie, bo co specjalista, to doradza co innego.
napisał/a: iza19821 2006-09-12 11:46
Powinno sie jesc to na co ma sie w danej chwili ochote
napisał/a: ami1 2006-09-12 11:54
Zgadzam się z tym jak najbardziej
napisał/a: samsam 2006-09-12 12:01
Dzięki Indiend
napisał/a: Marusia 2006-09-12 18:19
Nie jem chrupkiego pieczywa. Jem normalny niezdrowy chleb posmarowany równie niezdrowym masłem.
napisał/a: samsam 2006-09-13 16:39
hehehe; właściwie to co jest teraz zdrowe?