czekolada ... prawdy i mity

napisał/a: Brutal Bugatti 2013-04-25 16:59
Czy to prawda że czekolada jest bogata w magnez ?
... bo na polsacie oglądałem wywiad z dietetykiem Kliczki i powiedział że czekolada prawie nie ma magnezu , natomiast ogólnie w regionie jest info że czekolada to bogate żródło magnezu ... jak to z tym na prawde jest ?
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-04-26 17:44
Czekolda jest bardzo dobrym źródłem magnezu, nawet 350 mg w 100 gramach:

http://www.ujk.edu.pl/org/sknkalcyt/ourworks/38.pdf

Oczywiście czym czekolada z większą zawartością kakao tym więcej magnezu. Osobiście jem wyłącznie czekolady z zawartością kakao powyżej 80%, wtedy wiem że jem czekoladę a nie coś czekoladopodobnego.
napisał/a: Los Angeles Galaxy 2013-04-27 06:57
W sumie to i Kliczki ekipa miała racje jak i DJ Fafa ^^ ... no bo wszystko zależy jaka czekolada ...
jeśli biała to składa się z cukru , tluszczy roślinnych ale bez kakao czyli bez magnezu natomiast jeśli jest czarna i bogata w kakao to jest też bogata w magnez ^^
napisał/a: Nya desu 2013-04-27 21:58
Taka bardzo luźna uwaga:

Biała czekolada nie zasługuje na miano czekolady! Toż to jakieś okrutne nieporozumienie :( W programie "Wiem co jem" było o czekoladach, a prowadząca nawet zrobiła te białe coś. NIGDY WIĘCEJ NIE WZIĘŁAM TEGO DO UST, a minęły jakieś 2 lata...
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-04-28 07:12
Wszystkie czekolady typu mleczna, czy nadziewana również ma niewiele wspólnego z prawdziwą czekoladą i o ile ja polecam jeść czekoladę o tyle mam na myśli te od 80% kakao w składzie.
napisał/a: Nya desu 2013-04-28 13:28
ja też preferuję wyższe procenty ;) Ostatnio jadłam Terravitę, Cocoacara (77%) pure dark chocolate. Na większość wypróbowanych ciemnych, ta się tak nieziemsko rozpływa w ustach. Ofensywna reklama, powinni mi za to zapłacić :)
napisał/a: Brutal Bugatti 2013-07-03 08:22
Generalnie jak to jest jeszcze z ...
1. Kiedyś wyczytałem że czekolada gorzka kakaowa np. wedel 66 % cacao podwyższa dobry cholesterol , jednocześnie nie podbija złego cholesterolu ?
napisał/a: Nya desu 2013-07-03 12:33
Z tym cholesterolem to ja w ogóle czytałam, że dieta ma nikły wpływ, bo decydują o tym geny i predyspozycje. I że nie ma korelacji między podwyższonym cholesterolem a zmianami miażdżycowymi, bo mozna mieć wysoki cholesterol i nie mieć miażdżycy, albo mieć miażdżycę przy niskim cholesterolu.
napisał/a: Darina88 2013-07-26 11:34
czy istniję możliwość od czekolady złapac cukrzyce?
napisał/a: Nya desu 2013-07-26 14:55
Jak ktoś je 2 kg czekolady dziennie, to może. Ale od rządku czekolady, szczególnie gorzkiej, to nie ma mowy o cukrzycy, BA! - nawet na zdrowie wyjdzie! :) Pod warunkiem, że to gorzka czekolada, bez mleka i wysokiej ilości cukru.
napisał/a: momo12 2013-08-20 08:22
Ja jem czekoladę w dużych ilościach, niestety. Bo sądzę że nie jest to dobry nałóg. Przynajmniej tak się utarło, że słodycze nie są dobre. Jem właściwie każdą czekoladę, która wpadnie mi w ręce. Nie jestem pod tym wzgędem wybredna :)