Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym.

napisał/a: azimiz 2011-02-13 20:55
Przeciez u kazdego co innego pobudza nasilenie sie objawow choc sa produkty uniwersalne jak mocna kawa. Sam mam refluks, a zywienie nie jest mi obce bo taki mam kierunek w szkole. W mojej opinii kazdy winien jest sporzadzic liste produktow/polproduktow/gotowych dan po ktorych ma dolegliwosci i to wykluczyc calkowicie z diety. Przypuszczam, ze wiekszosc ma problem ze zgaga i tez trzeba sie zajac regeneracja przelyku. Wg dieta w ogole nie powinna zawierac owocow. Co do pasztetu sojowego nie powinno byc problemow. Nalezy nie spozywac produktow, ktore wytwarzaja duzo kwasu, a zwiekszyc podaz na te, ktore zapobiegaja jego nadmiernemu wytwarzaniu jak np tluszcze roslinne.
napisał/a: Cycatka 2011-02-14 13:47
W chorobie refluksowej należy rzucić palenie papierosów i ograniczyć picie alkoholu (oczywiście jeśli to w ogóle danej osoby dotyczy).
Posiłki należy jeść przede wszystkim małe objętościowo a częściej (zamiast obfitych 3 posiłków 5 drobniejszych).
Nie należy jeść wieczorem i tuż przed snem. Osoby u których objawy występują w nocy powinny spać z lekko uniesioną głową. Należy także unikać leżenia, pochylania się tuż po posiłkach.
Posiłki powinny mieć umiarkowaną temperaturę 18-37C
Konsystencja miękka i papkowata umożliwia ograniczenie żucia a tym samym ograniczenie odruchowego wydzielania soków żołądkowych. W mojej opinii jeśli objawy choroby nie są bardzo dokuczliwe nie jest wymagana zmiana konsystencji.
Jeśli chodzi o produkty to tak jak już napisano powyżej zależy to od pacjenta. Najbardziej korzystne jest szczegółowe analizowanie reakcji organizmu po spożyciu poszczególnych produktów i eliminowanie tych, które nasilają objawy. U różnych osób mogą to być różne produkty, a niepotrzebne ograniczanie się do minimum spożywanych produktów na pewno nie prowadzi do zdrowia.

U większości pacjentów objawy są nasilone po spożywaniu takich produktów jak
proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kostki bulionowe, przyprawy z glutaminianem sodu, esencje/wywary z kości, mięsa, grzybów, wędzone, pikantne, ostro przyprawione, słone, smażone, pieczone. Są to produkty, których wyeliminowanie nie jest trudne i prowadzi do korzyści, w przypadku pozostałych produktów należy się kierować jak już wspomniałam indywidualną tolerancją.
Powinno się wyeliminować smażenie oraz pieczenie w sposób tradycyjny (co jest istotne nie tylko w chorobie refluksowej, ale również w profilaktyce chorób układu krążenia).
Dobrym sposobem na złagodzenie objawów jest picie mleka, które neutralizuje kwas, działa osłonowo na błonę śluzową i łagodzi ból. Jednak ilość wypijanego mleka nie powinna być większa niż 0,7-1 litra dziennie (nadmiar wapnia może prowadzić do zwiększonego wydzielania soku żołądkowego)
napisał/a: sadzonka 2011-02-27 16:51
tobie lekarz przynajmniej coś powiedział.mi nic. dopiero moja alergolog się tym zainteresowała a to nie jej działka.teraz jestem już bardziej świadoma.
napisał/a: emys 2011-03-06 19:39
dp105 - wszystkie produkty przez Ciebie wymienione możesz bez obawy spożywać :)
napisał/a: Julka332 2014-06-06 10:17
Ja mam refluks i problemy ze zgagą od dwóch lat. Ostatnio znalazłam dużo na temat tego jaką dietę stosować przy refluksie http://refluks.dozdrowia.com/dieta-refluks-zoladka.php i udało się złagodzić zgagę.
napisał/a: Marlen333 2014-10-15 10:11
Miałam problemy z refluksem od trzech lat. Szczególnie rano męczyła mnie zgaga i kaszel, ale udało się złagodzić objawy refluksu po zastosowaniu tych zasad dotyczących diety http://refluks.dozdrowia.com/dieta-refluks-zoladka.php#