Grill i utrzymanie zadowalającej wagi na długo

kannan
napisał/a: kannan 2011-10-20 19:58
wszelkie diety mają zalety ale też i wady ,zwykle jest to efekt jojo....
jeśli już się katujemy taką dietą trudno potem wrócić do normy..
o wiele łatwiej jest zmienić sposób przyrządzania potraw ,wiadomo że gotowane nie wszystkim smakuje,mi też nie ale z grilla? jest pyszne
więc jeśli już to takie mięso do tego sałatka prawie grecka ,ciemnie pieczywo(niestety) i woda albo nie słodzona herbata,najlepiej zielona albo czerwona
co wy na to? u mnie się sprawdza
napisał/a: smakfit 2011-10-27 09:42
Na pewno grill jest lepszy niż smażenie . Ale obserwując swoich pacjentów zauważyłam, że najlepsze efekty dają pieczone potrawy - w rękawie, bez tłuszczu lub z niewielką ilością i odsączone po całym procesie. Ale jeśli to taki domowy grill bez-dymny to jak najbardziej, bo dym grillowy "wzbogaca" potrawę w rakotwórczy substancje.
napisał/a: ~gość 2011-10-27 14:55
ja mam takiego grilla wilkosci tostera i czasem wrzucam kurczaka w kostke do smazenia zeby bez tluszczu narzeczonemu zroibc;p
napisał/a: smakfit 2011-10-27 16:10
a żeby było bardzo "fit" warto na chwilę wrzucić na ręcznik papierowy - wchłonie się t,o co wyszło z mięsa na powierzchnię pod wpływem temperatury- nadmiar tłuszczu, a mięso nie będzie suche:)
kannan
napisał/a: kannan 2011-10-29 19:04
smakfit napisal(a):Na pewno grill jest lepszy niż smażenie . Ale obserwując swoich pacjentów zauważyłam, że najlepsze efekty dają pieczone potrawy - w rękawie, bez tłuszczu lub z niewielką ilością i odsączone po całym procesie. Ale jeśli to taki domowy grill bez-dymny to jak najbardziej, bo dym grillowy "wzbogaca" potrawę w rakotwórczy substancje.

dym wzbogaca? a to co się z folii wytrąca przy wysokiej temperaturze to nie? wolę dym niż plastik chyba

[ Dodano: 2011-10-29, 19:06 ]
qamilka napisal(a):ja mam takiego grilla wilkosci tostera i czasem wrzucam kurczaka w kostke do smazenia zeby bez tluszczu narzeczonemu zroibc;p

bardzo dobrze ,nie dbasz o siebie a przy okazji o niego wtedy nie grozi że mu urośnie ogonka za kilka lat
napisał/a: smakfit 2011-10-30 00:19
"wzbogaca" ..ironizowałam;) Kiedy tłuszcz wytapia się z potrawy i kapie na źródło ciepła, czyli węgle, ogień itd to pod wpływem temperatury powstają substancje makotwórcze jak np.: wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, wolne rodniki. Lepiej piec na specjalnych do tego tackach, czy na grillach właśnie elektrycznych:)
Jedzenie grillowane są na pewno zdrowsze od smażonych, ale bardzo, bardzo zachęcam, żeby grillować też warzywa - aby mięso, mimo, że pyszne i nawet chude- było codziennie na naszych talerzach
kannan
napisał/a: kannan 2011-10-30 10:59
czyli tacki rozwiązują problem szkodliwości grillowania tradycyjnego? bardzo niepraktyczna informacja,co do grillowania jednocześnie warzyw uważam to za równie praktyczne ,wrzucając na grilla wszystko łącznie z warzywami zabieramy sobie czas mając przy tym gotowy i pełnowartościowy posiłek a do zmywania grill i talerze
Ariel654
napisał/a: Ariel654 2012-02-01 13:16
Rak czyha na każdym kroku i grillowanie na pewno nie jest tu jego główną przyczyną. Jeśli się dowiem, że go mam powiem... "Cóż, biedny rak"
kannan
napisał/a: kannan 2012-02-02 09:13
Piękne podejście.
Nastawienie w walce z chorobami ma ogromne znaczenie.
Grillować lubisz? Koksowniki już poustawiane, można tam uderzyć z kiełbaską ale na koksie to nawet z najlepszym podejściem do wszystkiego chyba nie byłoby zbyt smacznie ani zdrowo.
napisał/a: ~gość 2012-02-02 09:24
smakfit napisal(a):Ale obserwując swoich pacjentów zauważyłam, że najlepsze efekty dają pieczone potrawy - w rękawie, bez tłuszczu lub z niewielką ilością i odsączone po całym procesie.
dla mnie za dużo roboty i średnio dobrze w porównaniu do grilla ;)

Mam grilla takiego pochylonego co tłusz ścieka do naczynka. Od 5 lat tak grillujemy, nawet do chińszczyzny tak kurczaka robię i mięsa już nie smażę.
kannan
napisał/a: kannan 2012-02-02 09:33
Smażonego nie jadam prawie wcale, nawet nie dlatego że niezdrowe ale ni smakuje mi.Odkąd mam grilla wszystko grilluję również dla wygody, to tak jak z potrawami jednogarnkowymi, mniej pracy ,mniej zmywania a nasz czas też jest cenny, zbyt cenny żeby spędzać długie godziny w kuchni .
Zresztą do wielu potraw wcale nie potrzeba tłuszczu a odrobina oliwy z oliwek jeśli ktoś lubi.
napisał/a: farazi 2012-04-23 21:08
Czy grillowanie na patelni grillowej jest porównywalne do tego na grillu elektrycznym? Ma ktoś może doświadczenia z taką patelnią?