jakie pieczywo na diecie?

napisał/a: mama04 2007-06-14 14:01
mam pytanko odnośnie pieczywa podczas diety.
chodzi o to że słyszałam ze białe pieczywo nie jest szczególnie polecane bo zawiera dużo węglowodanów
w takim razie co polecacie?
jakieś żytnie, chrupkie czy może jeszcze coś innego?

dzięki z góry za odp.
napisał/a: marionette 2007-06-14 14:54
LissaMona napisal(a):słyszałam ze białe pieczywo nie jest szczególnie polecane bo zawiera dużo węglowodanów

jest absolutnie zakazane.

chrupkie pieczywo tylko ładnie wygląda na reklamie, ale ma w sobie mnóstwo syfu, więc też odradzam.

najlepiej na diecie w ogóle zrezygnować z pieczywa a jeśli już koniecznie ktoś musi to proponuję jak najbardziej ciemne np. shulstad
napisał/a: indiend 2007-06-14 15:51
marionette napisal(a):jest absolutnie zakazane.

Pierwsze słysze...
Białe pieczywo zawiera po prostu mniej niezbednych skladnikow anizeli ciemne. Ale ja uwazam, ze lepiej jest zjesc jedna solidna kromke chleba bialego z wieloma dodatkami typu salata, pomidor itp, niz 10 kromek chrupkiego pieczywa.
Nie rezygnuj z czegos co lubisz, po prostu jedz to w malych ilosciach.
LissaMona, ja polecam grahamki.
napisał/a: marionette 2007-06-14 16:06
indiend napisal(a):Białe pieczywo zawiera po prostu mniej niezbednych skladnikow anizeli ciemne.


nie, nie w tym rzecz, chociaż faktycznie nie zawiera prawie wcale cennych składników odżywczych.
białe pieczywo to tak naprawdę tylko i wyłącznie węglowodany, a tyje się w 90% właśnie od węgli.

indiend napisal(a):Ale ja uwazam, ze lepiej jest zjesc jedna solidna kromke chleba bialego z wieloma dodatkami typu salata, pomidor itp, niz 10 kromek chrupkiego pieczywa.
Nie rezygnuj z czegos co lubisz, po prostu jedz to w malych ilosciach.



yyyy, my mówimy o DIECIE.
dieta nie polega na pochłanianiu 10 kromek chleba

[ Dodano: 2007-06-14, 16:06 ]
indiend napisal(a):Nie rezygnuj z czegos co lubisz,

a jak lubi bezy i torty to też ma je pochłaniać na diecie??
napisał/a: indiend 2007-06-14 16:51
marionette, Moze mnie uczyli gorsi dietetycy od Ciebie.
napisał/a: mojito 2007-06-14 18:45
mnie tam nikt o dietach nie uczyl, ale jak chce schudnac, to intuicyjnie siegam po ciemne pieczywo. chrupkiego nei cierpie, jest bez smaku, z ciemnych lubie bulki z mojego osiedla i razowca z jogurtem schulstada. malo kalorii, fajny smak
napisał/a: patricja 2007-06-14 19:25
Ja słyszałam że dobre przy diecie jest takie chrupkie pieczywo Wasa. Chociaż ja mam zawsze wrażenie, jakby to z trocin było.
napisał/a: anioliolka 2007-06-14 19:57
moja mama ostatnio zrobila sobie diete i jadla pieczywo chrupkie wasa codziennie przez 1,5 miesiaca. a z wagi ubylo jej 3kg.
napisał/a: Belay 2007-06-15 10:08
Chrupkie pieczywo tylko pozornie jest dietetyczne. W większości przypadków, żeby się najeść, trzeba zjeść więcej kromek, niż np. ciemnego razowego pieczywa (piszę tak, gdyż nie każde ciemne pieczywo jest razowe niestety).

Ja uwielbiam biały chleb, ale doskonale zdaję sobie sprawę z tego, jaki ma wpływ na dietę. Chociaż jak patrzę na mojego tatę (od ponad roku nie jada pieczywa w ogóle), a nie pomogło mu to w zrzuceniu wagi.

Przy diecie sięgam po ciemne pieczywo. Razowy chleb, zwykle ze słonecznikiem bo bardzo uwielbiam te z ziarnami po prostu bardzo lubię. Wiem, że mogłabym się obejść bez chleba - kiedyś nie jadłam go przez pół roku. Aczkolwiek uznałam, że nie będę z niego rezygnowała, gdyż nie ma to większego sensu.

Na śniadanie zjadam jedną (rzadziej dwie) kromkę z razowego pieczywa, na którą kładę sałatę, pomidora, ogórka, rzodkiewkę, często też posypuję ją szczypiorkiem i doprawiam pieprzem. Staram się nie solić, ale czasem odruch bierze górę. Po jednej takiej kanapce, bardzo długo nie odczuwam w ciągu dnia głodu.

Ważne, by spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jedzenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje, że w organizmie dochodzi do gwałtownego skoku poziomu cukru, wywołującego jako interakcję duży wyrzut insuliny. Poziom cukru spada, ale nie do wartości wyjściowej, a do znacznie niższej - którą naszą organizm źle znosi (hipoglikemia) co powoduje, że czujemy się GŁODNI. (mam tak po białym pieczywie)

Produkty o niskim indeksie glikemicznym (między innymi: ciemne pieczywo + dodatki w postaci warzyw: pomidor, ogórek, sałata) nie powodują takiego efektu i opóźniają spadek poziomu cukru - dlatego głód łapie nas dużo później :)
napisał/a: magdula2 2007-06-15 11:35
wlasnie zastanawialam sie nad tym indeksem glikemicznym- na ile to u mnie moze zadzialac :) w tygodniu jem zazwyczaj ciemne pieczywo - uwielbiam grahamki, ktore niestety w wiekszosci nie maja nic wspolnego z ciemnym pieczywem :( poniewaz przyzwyczailam sie do tego, ze rano pije kawe ktora mnie zapelnia i dopiero po ok 2h staje sie glodna i jem - wczoraj zjadlam biala bulke wczesniej i bardzo dlugo nie odczuwalam glodu (zjadlam kolo 8-9 po czym kolo 15 jadlam ale nie z glodu tylko z rozumu :p ) wiec nie wiem dokladnie czy to przypadek czy nie - mnie biale pieczywo bardzo zapelnia i dlugo po nim nie czuje potzreby jedzenia

ale, ze zaczely sie wakacje to poeksperymentuje na sobie i zobacze jak jest naprawde
napisał/a: kawaii2 2007-06-15 11:50
pieczywo chrupkie jest niepraktyczne...
musialam zjesc pol opakowania zeby cos poczuc, a potem mnie bolal zoladek..
napisał/a: slonko4 2007-06-15 11:57
Pieczywo w czasie diety w ogóle nie jest zakazane. To, że zawiera węglowodany to fakt, ale jak ktoś chce schudnąć, to raczej polecam dietę rozdzielną - tzn. żeby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Tylko jeść produkty z jednego gatunku, a potem z drugiego. Więcej na ten temat możecie sobie poczytać na stronie: http://www.dietarozdzielna.com