Mleko roślinne - ktoś robi samemu?

napisał/a: happybird 2014-04-05 07:23
Witajcie, przeczytałam niedawno artykuł odnośnie mleka roślinnego. Widziałam je czasami w supermarkecie, ale nie miałam pojęcia że tak łatwo jest je zrobić samemu, np. z migdałów. Jest ono wtedy znacznie zdrowsze, bo bez różnych dodatków. Powiedzcie mi, robicie takie mleko same? Może macie jakieś własne przepisy, bo w tym artykule jest tylko przepis na mleko z migdałów.
AnnaSun
napisał/a: AnnaSun 2014-04-05 11:08
rany, nigdy dotąd o czymś takim nie słyszałam, ale ciekawe, zaraz sobie poczytam
napisał/a: claudii87 2014-04-14 15:24
Ja robiłam z płatków owsianych. Przepis był banalny: zalać wodą, zostawić na noc, zblendować i przecedzić. Z odrobiną aromatu waniliowego było świetne!

Jedyny mankament, rozwarstwia się, więc przed dolaniem do kawy trzeba je przemieszać, ale mi to akurat nie przeszkadza :)
napisał/a: Izanku 2014-12-03 22:19
super pomysł! Myślę jednak, że z płatkami migdałów nie będzie tak łatwo jak z owsianymi.
napisał/a: luiza741 2015-02-14 21:21
Ja do tej pory piłam tylko mleko owsiane, nie jest złe :) Z migdałów jeszcze nie robiłam mleka bo za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać... Ostatnio chciałam kupić w biedrze mleko sojowe ale 5 zł za kartonik mnie zniechęciło... Dowiedziałam się jednak z http://greenlife.com.pl/mleko-sojowe-dla-alergikow-i-nie-tylko/ że mleko sojowe można wykonać samodzielnie w domu i chyba zacznę tak robić. Nie piję od dawna mleka krowiego a jakoś nie wyobrażam sobie życia bez mleka. Zacznę kombinować i szukać przepisów. Może uda mi się robić mleko nie tylko z owsianki i soi...
napisał/a: olivka88 2015-02-21 12:01
Nigdy nie słyszałam że można takowe robić samemu :) ja z mlekiem za dużo staram się do czynienia nie mieć bo ma za dużo węgli poza tym niestety mam małą tolerancje laktozy. Także jak już mam zamiar użyć mleka do naleśników , ciasta czy czegokolwiek to kupuje takie które ma laktaze.
napisał/a: isana91 2016-03-08 22:24
Pewnie, że można. Ja robie w domu mleko kokosowe i owsiane. Ostatnio znalazłam też przepis na domowe mleko migdałowe i chyba je zrobię w tym tygodniu. Mam akurat sporo migdałów w domu. Robiąc mleko samodzielnie masz pewność, że nie ma w nim żadnej chemii.
daga-ryla
napisał/a: daga-ryla 2016-03-14 16:53
Ja robiłam mleko owsiane, dopóki nie trafiłam na migdałowe w sklepie. http://zywnoscbio.pl/mleko-migdalowe/ To mleko jest po prostu pyszne!
napisał/a: saraz 2016-03-29 09:40
Moja babcia na wsi kiedyś praktycznie wszystko sama robiła. Ja nigdy nie próbowałam ale chyba trzeba zacząć wracać do korzeni bo funkcja wątroby jest bardzo ważna. A jedzenie w sklepie jest coraz bardziej napakowane chemią. Trzeba żyć zdrowiej.
napisał/a: godoskasia 2016-03-29 12:16
fajna opcja z tym roślinnym mlekiem, szczególnie dla osób, które nie tolerują laktozy. Ja kiedyś chodziłam do kawiarni ze swoim mlekiem, a teraz jestem mile zaskoczona jak w takich knajpach jak http://www.raut.pl/ mogę dostać sojowe mleko do kawy ;) Fajnie że to się tak mocno zmienia!

Sama robię z migdałów i kokosa ;) Owsianego jeszcze nie próbowałam będzie trzeba pomyśleć...