pieczywo chrupkie

pawel76
napisał/a: pawel76 2010-07-28 16:11
moja dziewczyna kupuje chrupkie pieczywo i mi robi na tym kanapki. czy to rzeczywiście takie zdrowe? po kątach jem chlebek.)
zuzka-p
napisał/a: zuzka-p 2010-07-29 08:18
czytałam (lub oglądałam), że na takim chlebku jest mnóstwo pleśni i grzybów. lepiej więc kupić świeży chleb (teraz jest tyle rodzajów)
roxana21
napisał/a: roxana21 2010-07-29 16:42
pewnie nie daj się zagłodzić. nie ma jak smaczny , zdrowy polski chlebek
michoo
napisał/a: michoo 2010-09-01 11:37
co chcecie od pieczywa chrupkiego? dla mnie jest smaczniejsze niz zwykly chleb. albo blaty ryzowe - zamiast chleba jak znalazl!
lekarz-lukasz-dubielecki
napisał/a: lekarz-lukasz-dubielecki 2010-09-01 15:02
Pieczywo chrupkie, te ciemne wypiekane z pełnych ziaren zbóż zawiera dużo błonnika i pozytywnie wypływa na regulacje przewodu pokarmowego. Natomiast warto nadmienić, że pieczywo razowe, wypiekane z pełnych ziaren zbóż również zawiera dużo błonnika, witamin i mikroelementów, tak więc jego wpływ na zdrowie jest podobnie korzystny. Należy też uważać na pułapkę jaką zawiera pieczywo chrupkie, otóż gram pieczywa klasycznego (woda w którą bogate jest pieczywo klasyczne nie ma kalorii) jest mniej kaloryczny niż gram pieczywa chrupkiego tak więc osoby jedzące pieczywo chrupkie w celu odchudzania się mogą paradoksalnie przytyć po przejściu na pieczywo chrupkie.
napisał/a: ~fitnesska 2010-09-07 19:36
100g ma przecietnie ok.400kcal, co wcale nie jest wiele mniej od zwyklego pieczywa. Lepiej w ogole z niego zrezygnowac(lub np jedynie na czas diety), lub jesc ciemne, w rozsadnej ilosci.
napisał/a: anieska1 2011-01-25 08:47
Chrupkie pieczywo jest smaczne, ale okropnie przykleja się do zębów. Zawsze po zjedzeniu choć kawałka muszę myć zęby.
vanity1
napisał/a: vanity1 2011-01-26 08:54
lekarz napisal(a): Pieczywo chrupkie, te ciemne wypiekane z pełnych ziaren zbóż zawiera dużo błonnika i pozytywnie wypływa na regulacje przewodu pokarmowego. Natomiast warto nadmienić, że pieczywo razowe, wypiekane z pełnych ziaren zbóż również zawiera dużo błonnika, witamin i mikroelementów, tak więc jego wpływ na zdrowie jest podobnie korzystny. Należy też uważać na pułapkę jaką zawiera pieczywo chrupkie, otóż gram pieczywa klasycznego (woda w którą bogate jest pieczywo klasyczne nie ma kalorii) jest mniej kaloryczny niż gram pieczywa chrupkiego tak więc osoby jedzące pieczywo chrupkie w celu odchudzania się mogą paradoksalnie przytyć po przejściu na pieczywo chrupkie.

zawsze wiedziałam, że to pasza dla królików. Niech żyje chleb!
napisał/a: viki12 2011-02-15 10:47
i uwaga na ilość sodu w takim pieczywie
napisał/a: ~gość 2011-02-18 08:32
To w takim razie można je jeść czy nie? Czy można w diecie odchudzającej zastąpić pieczywem chrupkim to tradycyjne?
pomaranczowa1
napisał/a: pomaranczowa1 2011-02-27 00:51
A jakie pieczywo jecie? Bo ja z chęcią kupuję Vsa, ale jest drogie strasznie - znacie coś tańszego?
napisał/a: ~gość 2011-02-27 13:48
~gość napisal(a): To w takim razie można je jeść czy nie? Czy można w diecie odchudzającej zastąpić pieczywem chrupkim to tradycyjne?


Po co zastępować, skoro bardziej się najesz tym klasycznym tylko pełnoziarnistym?