Prawda i mity o marchewce
napisał/a:
mnpszmer
2009-11-20 12:58
Dziewczyny slyszalam ze od marchewki gotowanej sie tyje?To prawda?Dzis na obiad chcialam sobie ugotowac marchewki na parze z malym ziemniaczkiem i zmiksowac, a do tego rybka w piekarniku.Myslicie, ze lepiej zjesc inne warzywo zamiast marchwi???A moze nie jesc o tego ryby?Jaka jest prawda o marchewkach?
napisał/a:
jente8
2009-11-20 13:32
Walentina, sprawdziłam w tabelach kalorycznych: marchewka ma jeszcze o połowę mniej kalorii niż ziemniaki, a i one mają ich stosunkowo niewiele. Niczym się nie przejmuj i wcinaj marchewkę :D Bardzo dobrze, że gotujesz na parze!
napisał/a:
mnpszmer
2009-11-20 14:08
ula_jente, No bo na innych forach wyczytalam ze ma duzo cukru i jest nie dobra przy diecie (gotowana bo surowa to co innego).Dzieki za odpowiedz i w sumie to pierwszy raz od kad moja corka zaczela jesc normalne posilki bede gotowala na parze.Wczesiej to codziennie jej gotowalam warzywka na parze i potem miksowalam, ale sama nie jadlam bo wolalam fast foody i kaloryczne zarcie
napisał/a:
jente8
2009-11-20 14:13
A jakim cudem gotowana miałaby mieć dużo cukru, a surowa nie? Już samo to dużo mówi o tych poradach... Sprawdziłam znów w tych tabelach - marchewka ma mniej węglowodanów niż ziemniaki. Z warzyw dobrych do parowania i mało kalorycznych polecam jeszcze brokuły :D
napisał/a:
mnpszmer
2009-11-20 15:04
albo kalafior :)
nie wiem
na innym forum znalzlam cos takiego cytuje:
albo z innego forum:
napisał/a:
jente8
2009-11-20 15:38
Walentina, wiesz co, sama jestem w szoku ale to jest fakt Sprawdzałam tylko ilość węglowodanów, a teraz zajrzałam do takiej tabeli z indeksem glikemicznym i tam jak byk: marchew surowa - 16, marchew gotowana - 58 Czyli rzeczywiście coś w tym jest. Ale np. ziemniaki mają jeszcze wyższy IG... I bądź tu człowieku mądry.
Wydaje mi się, że jak nie masz jakichś problemów typu cukrzyca lub otyłość, to nie trzeba tego aż tak pilnować i gotowana marchewka od Ci w żaden sposób nie zaszkodzi. Tylko osoby z tego typu problemami muszą mieć się na baczności.
Wydaje mi się, że jak nie masz jakichś problemów typu cukrzyca lub otyłość, to nie trzeba tego aż tak pilnować i gotowana marchewka od Ci w żaden sposób nie zaszkodzi. Tylko osoby z tego typu problemami muszą mieć się na baczności.
napisał/a:
mnpszmer
2009-11-20 15:48
na ile 100gram? To i tak nie tak zle.Chyba tak jak kalafior mniej wiecej, nie?Wiesz ja nie mam problemow z cukrzyca, ale sie odchudzam i nie wiem juz czy moge sobie zjesc kilka ugotowanych marchewek czy nie bardzo zglupialam
napisał/a:
Monini
2009-11-20 15:50
ciekawe czemu ja na szczęście zjadam tonami surową
napisał/a:
mnpszmer
2009-11-20 15:51
Aha a otyla tez nie jestem.Mam prawie 169cm i 61kg tylko tyle ze jestem podczas diety.W sumie jak zjem ta marchew to i tak bedzie mniej kalorii niz normalnie pochlanialam na obiad wiec sobie zrobie bo mam juz smaczka. dzieki za rady i skad ty masz takie tabele?Z jakiejs stronki? Jak tak to podaj link prosze :)
napisał/a:
jente8
2009-11-20 15:51
Tak, 100 gram. Faktycznie nie tak źle, ale zadziwiające jest samo to, że przez gotowanie tak się zmienia jej IG!
Możesz, byle nie za często :)
napisał/a:
mnpszmer
2009-11-20 15:53
Tez wlasie jak wyczytalam to bylam w szoku