Pytanie o słodziki

aniwey
napisał/a: aniwey 2013-01-31 13:30
Jak to z nimi jest? Czy rzeczywiście korzystanie ze słodzików jest zdrowsze niż używanie cukru, czy jednak też mają one swoje wady, jak każda "słodkość"? Przyznam, że właśnie słodzików używam do herbaty, kawy itp., a koleżanka zakręcona na punkcie dobrego odżywiania stwierdziła ostatnio, że to źle, bo słodziki zawierają tyle kalorii, ile cukier.

Znacie się na tym? Jak to naprawdę jest? :)
napisał/a: Julitka86 2013-02-11 12:03
Przede wszystkim słodziki to chemia. Do najpopularniejszych substancji tego typu należy sacharyna oraz aspartam. Pierwsza z nich może powodować przykre dolegliwości żołądkowe. Aspartam z kolei uszkadza układ nerwowy: formaldehyd, który uwalnia się podczas rozkładu aspartamu jest substancją neurotoksyczną, która odkłada się i kumuluje w tkankach. Zatem zamiast słodzików polecam miód albo stewię. Ta druga nie jest jeszcze tak popularna w Polsce, ale można ją kupić w niektórych sklepach ekologicznych (ja kupuję na ogół w delikatesach Organic) Stewia to naturalny słodzik, nie powoduje próchnicy zębów, jest bezpieczna dla diabetyków i co pewnie Cię zainteresuje: MA ZERO KALORII
aniwey
napisał/a: aniwey 2013-02-13 14:31
Julitka86 - dzięki wielkie, nigdy o stewii nie słyszałam, brzmi zachwycająco, ale pewnie jest dość droga? Miodu nie jestem w stanie spożywać w żadnej ilości ;)
Monroe1591
napisał/a: Monroe1591 2013-02-13 18:01
Zrezygnuj ze słodzików bo są rakotwórcze !
napisał/a: Ramzeska1990 2013-04-13 08:47
Ja polecam całkowicie zrezygnować z cukru.
Ja słodziłam kawę dwoma łyżeczkami, zeszłam do jednej i w końcu pije bez cukru.
Da się wypić :)
Zapraszam również na: http://poczatki-zdrowego-trybu-zycia.blogspot.com/
Fae
napisał/a: Fae 2013-04-13 16:40
Ja próbowałam Stewii ale niestety jest dla mnie nie do przełknięcia... pozostawia na języku taki paskudny słodki mdły posmak jak np. lukrecja.

Próbowałam też cukru brzozowego - Xylitolu, który ma 2 razy mnie kalorii niż cukier tradycyjny, w smaku jest ok (coś jak glukoza), ale bardzo drogi, i wyczytałam, ze przy jego produkcji stosuje się tyle procesów chemicznych, że koniec z końcem jest jednak mega niezdrowy.

No i jednak używam słodzików, bo owszem to chemia, ale cukier to także chemia i biala trucizna, więc stwierdziłam, że na to samo wychodzi... Używam słodzika z umiarem, ale jednak 2-4 tableteczki dziennie się zdarza...
napisał/a: olamik 2013-04-15 11:13
WItam,

ja zrezygnowałam ze słodzenia już dawno. I kawa i herbata zupełnie inaczej smakuje bez cukru. Wreszcie czuć jej aromat, także proponuje spróbować.
Słodziki to chemia, także nie używaj tego.
migdalek88
napisał/a: migdalek88 2013-04-17 16:32
polecam stevie albo xylitol. naturalne słodziki nie są tak szkodliwe jak aspartam czy inne 'chemie'. ja czasami tez używam syropu z agawy :)
HellNo_Kitty
napisał/a: HellNo_Kitty 2013-04-18 09:06
Zgadzam się, syrop z agawy jest świetny i bardzo zdrowy, podobnie ksylitol oraz stewia.
Sztuczne słodziki są rakotwórcze i mocno szkodzą zdrowiu, nawet bardziej niż zwykły biały cukier który przecież też jest trucizną.
migdalek88
napisał/a: migdalek88 2013-04-18 10:02
dokładnie. nawet słodzenie fruktozą nie jest wskazane, bo jeżeli ktoś je owoce to dostarcza odpowiednią ilość fruktozy i nie musi nią dosładzać. dietetycy polecają fruktozę w czwartej kolejności (po stevii, xylitolu, syropie z agawy i dopiero fruktoza). Powinno się przyjmować 25g fruktozy na dobę, więc trzeba sprawdzić ile dany owoc jej zawiera i wtedy ewentualnie sprawdzić czy można jeszcze dosładzać fruktozą w proszku czy nie :)
napisał/a: Lejdi93 2013-04-25 16:54
Słyszałam wiele dobrego o stewii. Jest bardzo polecana, bo zdrowa. Ma naturalne pochodzenie. Stosowałam słodziki, ale nie polecam. Zero wpływu na spadek wagi i zwiększył mi się przez nie apetyt.
napisał/a: Ramzeska1990 2013-04-25 16:56
a stosujesz stewię?