Syrop glukozowo-fruktozowy, przyczyna otyłości?

napisał/a: konikpolny2 2013-05-06 14:57
Czołem,
Od jakiegoś czasu wszędzie natykam się na informacje dotyczące syropu glokozowo-fruktozowego, który w masowej skali dodawany jest do prawie wszystkich produktów. Jest m.in. w: mleku, jogurtach, wędlinach, napojach gazowanych, dżemach etc. Czy faktycznie waszym zdaniem jest on groźniejszy i bardziej kaloryczny od sacharozy? Tutaj (http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1682104,1,syrop-glukozowo-fruktozowy-glowna-przyczyna-otylosci,index.html) piszą, że tak, bo to tam cukry od razy rozłożone są na proste (fruktoza, glukoza) no i fruktozy jest więcej.
Czy cała ta nagonka na syrop glukozowo-fruktozowy faktycznie ma sens i jest on głównym winowajcą naszej otyłości?
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-05-06 15:32
Głównym winowajcą jest nadmiar kalorii i dla Twojego organizmu nie ma większego znaczenia czy ten nadmiar będzie z fruktozy, sacharozy, syropu czy chleba z pasztetem, co nie zużyje na potrzeby energetyczne zamieni w tłuszcz.
napisał/a: konikpolny2 2013-05-06 16:01
Tylko mi chodzi raczej o różnice między sacharozą a syropem g-f. Czy on nie jest groźniejszy, bo łatwiej się przyswaja?
djfafa
napisał/a: djfafa 2013-05-06 16:04
Jedno i drugie to g... którego trzeba unikać ale jest bardzo ciężko bo dają to teraz wszędzie.