Wafle ryżowe a odchudzanie?

napisał/a: jasminowapani 2010-04-29 16:52
Wafle te są uważane za niskokaloryczne i dlatego dobre w czasie odchudzania oraz dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Czy wy też tak uważacie? Często jecie takie wafle? Czy widzicie efekty?
napisał/a: anienka 2010-05-27 21:50
jeśli jesz wafle zamiast pieczywa - na pewno schudniesz. jeśli jednak ktoś stosuje wafle jako zapychacz pomiędzy posiłkami, to to się mija z celem. jabłka też są niskokaloryczne, a jednak gdybyś zjadła jednego dnia cztery kilogramy - też Ci się odłożą...
napisał/a: kasiullaW 2010-07-19 14:10
"Często wafle ryżowe stają się przekąską albo zamiennikiem pieczywa. Wszyscy trąbią jakie to zdrowe. Ale nikt nie mówi, że wafle te mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Powoduje to szybsze odczucie głodu po posiłku. Dlatego radzę zamiast wafli zjeść kromkę pełnoziarnistego ciemnego pieczywa. Kalorycznie może i więcej wyjdzie, ale nie będziemy potem "dojadać". Nie wspominając o bogactwie dostarczonego błonnika" .
Zaczerpnięte z innego forum :)
fuzzi
napisał/a: fuzzi 2010-07-29 15:19
Uważam, że i wafle i pieczywo pełnozirniste zastępujące białe pieczywo fajnie wspomaga odchudzanie. Jedno i drugie ma błonnik, jedno i drugie jest lekko strawne. Zasada powinna być taka, że dieta powinna być zróżnicowana, a nam też nudzi się jedzenie tego samego w kółko. :cool:
laurence
napisał/a: laurence 2010-07-30 12:25
Ostatnio rozmawiałam z lekarzem mojej córki - lekarzem diabetologiem - o tego rodzaju pieczywie. Okazuje się, że nie tylko ma wysoki indeks glikemiczny ale sporą ilośc dodatków konserwujących (o tym świadczy długa data przydatności do spożycia), która kumulując się w organiźmie mogą powodować więcej szkód niż pozytku... szczególnie u dzieci. Jest to produkt, który powinien być spożywany raczej okazjonalnie, przy braku dostępu do świeżego pieczywa. Nawet usłyszałam stwierdzenie, że lepszy zwykły chleb z białej mąki, taki najtańszy, robiony na zakwasie niż tego rodzaju pieczywo...
napisał/a: Narin 2010-08-31 13:33
Laurence- popieram! Pieczywo naturalne ma składniki mineralne, witaminy i błonnik. Lepsze ciemne, razowe i z ziarnami, ale białe tez nie zaszkodzi ^^ A jak masz wrażliwy przewód pokarmowy to nawet lepsze biale ^^
napisał/a: jasminowapani 2010-12-14 19:17
Naprawdę mają składniki konserwujące? Jakie? W składzie, na opakowaniu nic takiego nie jest napisane. Co prawda nie wiem jak takie wafle są wyrabiane, ale najbardziej przypominają mi ryż prażony, który nie ma żadnych dodatków...
napisał/a: Gneska 2011-01-02 23:01
Ja też wszędzie słyszałam, że wafle ryżowe są takie naturalne i w ogóle. Może napisz do jakiegoś producenta? Widziałam fajny profil Good Fooda na Facebooku, powinni odpowiedzieć :)
napisał/a: kasiul1 2011-01-18 13:20
Wiem, że moja kuzynka odchudzała się waflami ryżowymi. Co prawda nie było to wg mnie zdrowe, bo nie jadła nic prócz różnych rodzajów wafli, ale efekty były widoczne, zrzuciła sporo kg... Co prawda dokładała do tego jeszcze sporą dawkę ćwiczeń na siłowni itp.
napisał/a: nasic 2011-02-24 11:19
Zgadzam się, że dobrym pomysłem jest zastąpienie pieczywa waflami ryżowymi. Dzięki temu zjada się mniej kalorii. Ale nie jestem pewna, czy jest to takie zdrowe, jeżeli również je się wafle między posiłkami. W takim przypadku chyba lepiej jest jeść owoce.
napisał/a: trycja13 2012-06-13 13:46
ponoc nie są wsazane podczas odchudzania. lepiej upiec coś sobie z otrebów (przy diecie dukana jest wiele przepisów na pieczywo otrebowe );)
napisał/a: letgo14 2012-06-27 21:06
polecałabym bardziej pieczywko chrupkie pełnoziarniste