Jak zdrowo się odżywiać, gdy brak czasu na gotowanie?

napisał/a: godoskasia 2016-01-28 12:26
Wbrew pozorom catering w Poznaniu wcale nie jest taką złą opcją. Każde duże miasto ma tego typu usługi i niejednokrotnie wychodzą one znacznie taniej niż gotowanie samemu. A szczególnie, gdy nie mamy na to czasu :)
napisał/a: panimarianna 2016-01-28 14:10
Regularne posiłki są podstawą zdrowego odżywiania. Nasz organizm lubi przyjmować posiłki o równych godzinach każdego dnia. Najlepszym rozwiązaniem jest tak jak wspomniałaś przygotowywanie posiłków dzień wcześniej. Obiad możesz przygotowywać raz na dwa dni, dzięki czemu zaoszczędzisz czas co jakiś czas. Śniadanie przygotowuj rano, kolacje wieczorem po powrocie. Do pracy zabieraj drugie śniadanie w postaci jogurtu albo owoców. Czasem gdy idziesz zjeść na mieście wybieraj posiłki przygotowywane z prostych produktów, nie ociekające tłuszczem.
napisał/a: hubladu 2016-01-29 16:07
Zdrowe odżywianie wcale nie musi być czasochłonne. taka sałatka grecka na stronie codogara jest zdrowa, robi się ją w mgnieniu oka.
napisał/a: brandt-1 2016-01-29 21:33
Multicooker! jest genialny - już ktoś w tym wątku wspomniał. Ja dostałam taki multicooker na gwiazdkę od teściowej i serio, nie wiem jak sobie radziłam bez tego cudu.
napisał/a: panimarianna 2016-02-01 08:13
A macie jakieś konretne dania obiadowe, które zajmują mało czasu w przygotowaniu i nadają się dla osoby trzymającej formę? Mam tu na myśli posiłek, który będzie zawierał odpowiednią ilość warzyw, jakieś mięso i dodatek. Chciałabym, żeby był smaczny, szybki i zdrowy. OStatnio nie mam na nic nowego pomysłu i cały czas jem sprawdzone pomysły. Potrzebuję jakiegoś urozmawicenia i szukam inspiracji. Może mi podpowiedzie coś czego nie ma jeszcze w moim menu, a nadaje się dla osoby mającej mało czasu. Nie interesują mnie posiłki, które są stworzone z półproduktów.
martha_22
napisał/a: martha_22 2016-02-02 21:41
U mnie w domu swoistym urozmaiceniem diety stały się świeżo wyciśnięte soki. Staram się sięgać po warzywa i owoce ekologiczne i to one właśnie pojawiają się u mnie przy okazji każdego posiłku zamiast słodzonych i gazowanych napoi. Co więcej, nawet rozważam zakup wyciskarki do soków z http://www.energiazdrowia.pl/ , bo z tego co o niej przeczytałam wynika, że bez problemu umożliwia zrobienie soku nawet z warzyw liściastych, więc mam nadzieję, że w takiej formie uda mi się przemycić szpinak do diety moich dzieci.
napisał/a: jolaak 2016-02-03 11:32
panimarianna napisal(a):A macie jakieś konretne dania obiadowe, które zajmują mało czasu w przygotowaniu i nadają się dla osoby trzymającej formę? Mam tu na myśli posiłek, który będzie zawierał odpowiednią ilość warzyw, jakieś mięso i dodatek. Chciałabym, żeby był smaczny, szybki i zdrowy. OStatnio nie mam na nic nowego pomysłu i cały czas jem sprawdzone pomysły. Potrzebuję jakiegoś urozmawicenia i szukam inspiracji. Może mi podpowiedzie coś czego nie ma jeszcze w moim menu, a nadaje się dla osoby mającej mało czasu. Nie interesują mnie posiłki, które są stworzone z półproduktów.


ja też ostatnio nie mam pomysłu na obiady:( może ktoś coś podpowie, albo jakimś ciekawym przepisem się podzieli:)
napisał/a: Twistet 2016-02-03 12:28
Ze względu na to, że nieco ogranicza mnie dieta bezglutenowa to jak nie mam czasu na gotowanie to staram się mieć ze sobą albo przygotowane w domu zapasy chleba i wędlin bez glutenu. Wtedy mogę sobie szybko coś przygotować do przegryzienia bez obawy, że będą się wiązały z tym jakieś dolegliwości żołądkowe.
napisał/a: betka345 2016-02-03 14:05
A ja polecam jak dopada Was głód wypicie szklanki świeżo wyciśniętego soku. Jest to zdecydowanie lepsze niż jedzenie czekolady. Nie sądzicie?
kinia80
napisał/a: kinia80 2016-02-03 14:23
Myślę, że warto gotować sobie np: zdrowe zupki na przynajmniej 3 dni. Takie bez mąki czy śmietanie. Dobrze też gotować sobie dania i je mrozić. Wymaga to logistyki i zaangażowania ale to się opłaci na przyszłość. Soki świerzo wyciskane pomogą zaspokoić głód cukrowy.
balino_szka
napisał/a: balino_szka 2016-02-03 15:47
w sumie w lodówce taka zupka wytrzyma spokojnie kilka dni. Większy problem jest jak się ma taką prace, że nie ma się czasu ani możliwości zdrowo zjeść :/
napisał/a: marzena_328 2016-02-09 15:00
balino_szka napisal(a):w sumie w lodówce taka zupka wytrzyma spokojnie kilka dni. Większy problem jest jak się ma taką prace, że nie ma się czasu ani możliwości zdrowo zjeść :/


Balino_szka na to też jest rozwiązanie. Ja mam taką pracę, że nie ma mnie do 18:00 w domu. Do pracy robię sobie posiłki na cały dzień. Mam takie pudełka lunchbox z przegródkami http://sklepholenderski.pl/ i nie tylko wkładam sobie do tych przegródek zdrową kanapkę na chlebie gryczanym na zakwasie ale też już umyte owoce a nawet kaszę jaglaną z dodatkami :) albo sałatkę. Wszystko co mi przyjdzie go głowy. Dasz radę jeść zdrowo przez cały dzień tylko sobie to dobrze rozplanuj. Staraj się jeść o stałych godzinach, najlepiej co 3 godziny 5 razy dziennie. Ja odkąd zaczęłam tak jeść to metabolizm mi przyśpieszył i przestałam przez to tyć. Zaczynam już wracać do swojej wagi.