Co warto zrobić z kuchni hiszpansko-portugalskiej?

napisał/a: jennifer81 2015-07-28 12:06
Czy możecie polecić jakieś fajne przepisy z kuchni hiszpańskiej i portugalskiej? Polomarket wprowadza do oferty nowe produkty z tamtych rejonów i myślę, że fajnie byłoby skorzystac i przyrządzić coś, co miałoby iberyjskie smaki i aromaty ;)
napisał/a: kamileczka1 2015-07-28 12:19
Myślę, że warto skorzystać z tych krewetek, które będą mieli w ofercie.

MAKARON Z KREWETKAMI I OLIWKAMI

Składniki:
320 g makaronu
100 g czarnych hiszpańskich oliwek
400 g krewetek
1 papryczka chilli do smaku
2 łyżki oregano
6 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
4 małe pomidory
sól i pieprz

Sposób przygotowania: Posiekaj oliwki i czosnek. Obierz pomidora ze skórki a następnie pokrój w kostkę. Obierz i podziel krewetki. Ugotuj wywar wykorzystując głowy i muszle krewetek. Odcedź resztki krewetek. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut. Następnie dorzuć krewetki i oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż całość przez kolejnych kilka minut. Makaron ugotuj w krewetkowym wywarze aż będzie al dente. Odcedź i wymieszaj z sosem.
napisał/a: akatonka78 2015-08-17 10:02
Z całą pewnością - paelle!