Co zrobić z zebranymi grzybami?

stazzja
napisał/a: stazzja 2013-09-10 21:42
Hej dziewczyny,

nazbieraliśmy w tym roku mnóstwo grzybów. I tu pojawia się pytanie - co mamy dalej z nimi robić? Jakieś ciekawe pomysły? :)

Będę wdzięczna za Wasze podpowiedzi!
HellNo_Kitty
napisał/a: HellNo_Kitty 2013-09-11 11:36
O kurczę... ale bym chciała mieć mnóstwo grzybów :)
Co z nimi zrobić? Oczywiście, suszyć! Oczyścić, pokroić na plasterki i suszyć, np. naciągnięte na nić i powieszone w kuchni.
Takie suszone grzyby są idealne do rozmaitych potraw - pierogów, zup, kapusty z grzybami, risotto..
Uwielbiam grzyby i zawsze mam na nie mnóstwo pomysłów :)
stazzja
napisał/a: stazzja 2013-09-11 21:03
HellNo_Kitty - no to dalej, ruszaj żwawo do lasu na łowy ;)

Dzięki - trochę posuszę, ale z resztą jeszcze można by coś porobić.
chmielka
napisał/a: chmielka 2013-09-11 21:16
Dziewczyny, tu zajrzyjcie :)

grzyby na zimę
HellNo_Kitty
napisał/a: HellNo_Kitty 2013-09-12 11:48
stazzja napisal(a):HellNo_Kitty - no to dalej, ruszaj żwawo do lasu na łowy ;)


Szczerze mówiąc, od pewnego czasu za bardzo boję się kleszczy (a dokładniej roznoszonej przez nie boreliozy), aby wejść do lasu w poszukiwaniu grzybów... :(
HellNo_Kitty
napisał/a: HellNo_Kitty 2013-09-12 11:55
stazzja napisal(a):HellNo_Kitty - no to dalej, ruszaj żwawo do lasu na łowy ;)


Szczerze mówiąc, od pewnego czasu za bardzo boję się kleszczy (a dokładniej roznoszonej przez nie boreliozy), aby wejść do lasu w poszukiwaniu grzybów... :(
napisał/a: tojapolka 2013-12-08 18:43
Grzyby należy przede wszystkim wyczyścić, obrać i w zależności od tego jakie to są grzyby ususzyć, na nitce. Nadające się do marynowania - umarynować w zalewie octowej. Ewentualnie część ususzyć,część zamarynować, a część udusić do obiadu z ziemniaczkami, lub zrobić zalewajkę na grzybkach.
napisał/a: Lipari 2013-12-09 01:52
Najlepiej ususzyć i mieć do kapusty, do robienia sosu z klopsikami i przede wszystkim do świątecznych pierogów