Co zrobić z zebranymi grzybami?
napisał/a:
stazzja
2013-09-10 21:42
Hej dziewczyny,
nazbieraliśmy w tym roku mnóstwo grzybów. I tu pojawia się pytanie - co mamy dalej z nimi robić? Jakieś ciekawe pomysły? :)
Będę wdzięczna za Wasze podpowiedzi!
nazbieraliśmy w tym roku mnóstwo grzybów. I tu pojawia się pytanie - co mamy dalej z nimi robić? Jakieś ciekawe pomysły? :)
Będę wdzięczna za Wasze podpowiedzi!
napisał/a:
HellNo_Kitty
2013-09-11 11:36
O kurczę... ale bym chciała mieć mnóstwo grzybów :)
Co z nimi zrobić? Oczywiście, suszyć! Oczyścić, pokroić na plasterki i suszyć, np. naciągnięte na nić i powieszone w kuchni.
Takie suszone grzyby są idealne do rozmaitych potraw - pierogów, zup, kapusty z grzybami, risotto..
Uwielbiam grzyby i zawsze mam na nie mnóstwo pomysłów :)
Co z nimi zrobić? Oczywiście, suszyć! Oczyścić, pokroić na plasterki i suszyć, np. naciągnięte na nić i powieszone w kuchni.
Takie suszone grzyby są idealne do rozmaitych potraw - pierogów, zup, kapusty z grzybami, risotto..
Uwielbiam grzyby i zawsze mam na nie mnóstwo pomysłów :)
napisał/a:
stazzja
2013-09-11 21:03
HellNo_Kitty - no to dalej, ruszaj żwawo do lasu na łowy ;)
Dzięki - trochę posuszę, ale z resztą jeszcze można by coś porobić.
Dzięki - trochę posuszę, ale z resztą jeszcze można by coś porobić.
napisał/a:
chmielka
2013-09-11 21:16
napisał/a:
HellNo_Kitty
2013-09-12 11:48
Szczerze mówiąc, od pewnego czasu za bardzo boję się kleszczy (a dokładniej roznoszonej przez nie boreliozy), aby wejść do lasu w poszukiwaniu grzybów... :(
napisał/a:
HellNo_Kitty
2013-09-12 11:55
Szczerze mówiąc, od pewnego czasu za bardzo boję się kleszczy (a dokładniej roznoszonej przez nie boreliozy), aby wejść do lasu w poszukiwaniu grzybów... :(
napisał/a:
tojapolka
2013-12-08 18:43
Grzyby należy przede wszystkim wyczyścić, obrać i w zależności od tego jakie to są grzyby ususzyć, na nitce. Nadające się do marynowania - umarynować w zalewie octowej. Ewentualnie część ususzyć,część zamarynować, a część udusić do obiadu z ziemniaczkami, lub zrobić zalewajkę na grzybkach.
napisał/a:
Lipari
2013-12-09 01:52
Najlepiej ususzyć i mieć do kapusty, do robienia sosu z klopsikami i przede wszystkim do świątecznych pierogów