Do zapiekania

napisał/a: pandadwa 2010-12-14 12:11
Witam,
jakoś się uchowałam i jestem gospodynią bez brytfanny czy jakiegokolwiek naczynia do zapiekania. Mam tylko taki szklany pojemnik z przykrywką, który po pieczeniu trudno doszorować. Co mi polecicie? z jakiego tworzywa kupić taką brytfannę? bo po sklepach widzę duży wybór..
napisał/a: emila3000 2010-12-15 00:10
ja mam tylko naczynia zarooporne i ladnie sie czyszcza
napisał/a: pandadwa 2010-12-15 10:05
A mi zawsze coś się tak 'przyklei' że za każdym razem mam ochotę wyrzucić pojemnik :)
Kupić coś jednak muszę, bo i tak jedno naczynko to za mało. Mam do wyboru teflon, ze stali nierdzewnej, jakiejś ceramiki a nawet marmurowe. Co lepsze?
napisał/a: emila3000 2010-12-15 11:00
nie uzywam tluszczu ale nie mam problemu z umyciem naczynia, zmywarka swietnie sobie z nim radzi...

teflon chyba jest najmniej przywierajacy... ceramika fajnie grzeje i te kamienne tez fajne sa podobno, ale juz nie beda nie przywierajace...
Marta_nowa
napisał/a: Marta_nowa 2010-12-16 12:02
Ja mam teflonową - http://www.stylowazastawa.pl/produkt/3783/Brytfanna_teflonowa_Vinzer_32cm.html - bardzo dobra jest :) A zmywarki nie mam, radzę sobie ze zmywaniem bez problemu. Choć nie wiem jak będzie z tymi z marmuru, wcześniej się z takimi nie spotkałam.
napisał/a: magdaxavier 2011-01-27 12:00
Kiedyś miałam taką teflonową i była fajna tylko przez pierwszy tydzień. Później teflon zaczął schodzić i było po ptokach. Lepiej kupić brytfannę ceramiczną bo po pierwsze; starczy nam na 10 lat a po drugie; ceramika i szkło są najzdrowszym materiałem do pichcenia bo nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie niszczą witamin.
napisał/a: pandadwa 2011-02-08 16:55
No to już nie wiem - ceramika czy teflon? :) Ale chyba zgodzicie się ze mną, żeby kupić tylko taką co ma przykrywkę w zesawie?? chyba wybiorę jednak coś z ceramiki.. bo faktycznie chyba dłużej nawet utrzyma mi ciepło potrawy..no i pokroić będę mogła w niej - bo to mi się nie powinno porysować???
napisał/a: platon1234 2011-02-26 07:49
Moja mama ma typową brytwannę ceramiczną kupioną kiedyś w sklepie z wyposażeniem adg i jest bardzo zadowolona. Nie przykleja się, jeśli robi ciasta i mięsa. Wyjątek stanowi roztopiony ser, jak robimy pizzę. http://www.kupujemy.pl/ceny-oferty/brytwanna?acws=1
napisał/a: cestjollie 2011-04-27 09:17
Zdecydowanie ceramika! A przykrywka to raczej oczywista sprawa, większość potraw można robić bez problemu pod przykryciem, wtedy pieczenie trwa dużo szybciej. Ja uwielbiam zapiekanki z ziemniaków i ogórków małosolnych z dodatkiem serka pleśniowego, świetna wegetariańska wersja tego dania :)
napisał/a: pandadwa 2011-05-16 11:02
Kupiłam w końcu ta co pokazałam na zdjęciu czyli ceramiczną. Już robiłam pierwsze zapiekanki, zmieściły mi się nawet dość spore kawałki kurczaka, całego jeszcze nie próbowałam zmieścić ale chyba nie będzie problemu.
wikaG
napisał/a: wikaG 2011-12-19 13:15
Ja mam naczynie zaroodporne z ikei za 20 zł i jest najlepsze :)
napisał/a: Mart 2012-03-31 21:48
Ja zapiekam korzystając z papieru Saga do gotowania, zapiekania, pieczenia - wolna amerykanka :) o ! http://www.sagacook.com/pl/Consumers/Pages/CookBook.aspx