Dziewczyny czy znacie może inne tego typu rady?

marzenna92
napisał/a: marzenna92 2014-08-26 10:11
Chodzi mi o sposoby na przedłużanie żywotności sprzętu i oszczędność w kuchni?
W misce mieszamy w identycznych proporcjach wodę oraz sodę, aż do utworzenia się swoistej papki (opcjonalnie może dodać do tego roztworu płyn do mycia naczyń). Najlepiej przygotowaną papkę nakładać ruchami okrężnymi zużytą szczoteczką do zębów, dokładnie, w każdym miejscu w którym pojawiły się wszelakie zacieki. Oczywiście piekarnik nie może być rozgrzany! Zostawiamy ją na 5 minut, by swobodnie walczyła z brudem. Po tym czasie wilgotną ściereczką zbieramy pozostałości stworzonego przez nas preparatu.
napisał/a: dudek20 2014-08-26 18:39
Bardzo dziwny sposób, nie słyszałem o czymś takim. osobiście wątpie żeby to pomogło pomóc w trwałości sprzętu kuchennego. Na codzień trzeba z nim uważać i nie zalać wodą.
napisał/a: emila3000 2014-08-27 00:25
Soda niby czyści rożne przypalenia. Można też ja mieszać z czymś kwaśnym, wtedy zachodzi szybka reakcja.

Na piekarniku muszę wypróbować tą sodę, nie umyłabym go nigdy żadnym środkiem chemicznym, bo nie da sie tego spłukać prządnie a pod wpływem ciepła bedą powstawać opary. Do tej pory czyściłam sokiem z cytryny go.