Folia aluminiowa w mikrofalówce
napisał/a:
tomekkkkkk26
2009-04-24 00:13
Dzisiaj zawinąłem burrito w folie aluminiową i włożyłem do mikrofalówki (tak było w przepisie) i w mikrofalówce pojawiły się "pioruny" i zaczęło śmierdzieć.
Czy taką mikrofalówkę można nadal używać czy jedzenie z niej będzie bardziej niezdrowe?
Czy taką mikrofalówkę można nadal używać czy jedzenie z niej będzie bardziej niezdrowe?
napisał/a:
Broszka25
2009-04-24 09:05
Skąd ty wziołeś ten przepis?Możesz używać o ile się nie zepsuła,jedzenie będzie takiej samej jakości jak przez piorunami ale zapamiętaj sobie tak na przyszłość że do mikrofalówki nie wolno wkladać nic co ma cos podobnego do metalu ;)
Coś zacytuje:
"Mikrofale nie przenikają przez metal, ale wywołują w nim prądy wirowe, przez co dochodzi silnego nagrzewania, a nawet iskrzenia w miejscu, gdzie metal jest cienki (np. złocenia ceramiki, w miejscach słabego styku dwóch kawałków metalu, na ostrych krawędziach i szpicach). Silne nagrzewanie się elementów metalowych i iskrzenie może wywołać zapłon podgrzewanych produktów. Potrawy w naczyniach metalowych (a także zawinięte w folie aluminiowe), poprzez właściwości ekranujące, nie są nagrzewane bezpośrednio przez mikrofale."
Coś zacytuje:
"Mikrofale nie przenikają przez metal, ale wywołują w nim prądy wirowe, przez co dochodzi silnego nagrzewania, a nawet iskrzenia w miejscu, gdzie metal jest cienki (np. złocenia ceramiki, w miejscach słabego styku dwóch kawałków metalu, na ostrych krawędziach i szpicach). Silne nagrzewanie się elementów metalowych i iskrzenie może wywołać zapłon podgrzewanych produktów. Potrawy w naczyniach metalowych (a także zawinięte w folie aluminiowe), poprzez właściwości ekranujące, nie są nagrzewane bezpośrednio przez mikrofale."
napisał/a:
laurence
2009-04-24 09:09
W tym przepisie pewnie chodziło o specjalną folię do mikrofalówki :)
Np. taką :
http://www.paclan.pl/produkty_szczegoly.php?lang=pl&oid=66&gid=54
Np. taką :
http://www.paclan.pl/produkty_szczegoly.php?lang=pl&oid=66&gid=54
napisał/a:
wiesia5
2009-04-29 00:03
Nawet nie wiedziałam, że takie folie są! Ja raczej lubie grillować na mikrofali więc nie zakrywam jedzonka:D
napisał/a:
laurence
2009-04-29 00:30
Chodzi o to, żeby za bardzo nie spiekło i nie wysuszyło się jedzenie, które wymaga dłuższego podgrzewania...
Ale zamiast folii można też potrawę przykryć np. szklaną miską, zostawiając szczelinę między talerzem a brzegiem miski. Jedzenie podgrzeje się a nadmiar pary wydobędzie się przez szczelinę...
Ale zamiast folii można też potrawę przykryć np. szklaną miską, zostawiając szczelinę między talerzem a brzegiem miski. Jedzenie podgrzeje się a nadmiar pary wydobędzie się przez szczelinę...
napisał/a:
malezja
2009-10-05 10:58
ja też widziałam taką sytuacje w pracy:P:P trzeba mieć pomysły...ale na szczęście ani jedzenie ani mikrofala nie ucierpiały :P
napisał/a:
kropla
2009-10-06 00:24
Do podgrzewania najlepsze jest szkło, żadne folie czy jakieś plastiki.
napisał/a:
maczek8
2009-10-23 12:16
Zgadzam się, chyba że faktycznie są przeznaczone do mikrofali! Szkoda sprzętu, chyba że chcesz koniecznie nowy sobie kupić i szukasz pretekstu :P
napisał/a:
Rysio51
2009-10-26 12:43
Zgadza się. Folie z Paclana są fajne :)
napisał/a:
patryskaa89
2009-11-02 20:22
nie wolno wkladac do mikrofalowki niczego co odbija swiatlo bo wtedy powstaja wlasnie pioruny... ty sie ciesz ze ci mikrofalowki nie rozsadzilo ;P
napisał/a:
monis12348
2010-01-28 18:57
nie można wkładać foli do mikrofali bo może się popsuć mikrofala, chyba jakiś przepis był na nic . pozdrawiam:)
napisał/a:
limar
2010-04-07 16:52
To nie jest wina przepisy, po prostu nie zaznaczyli,że chodzi o specjalną folię do mikrofalówki. Ja jednak jestem tradycjonalistką i nie uznaję podgrzewania jedzenia w czym kolwiek oprócz naczyń do tego przeznaczonych. Ze zgrozą obserwuję jak u mnie w pracy podgrzewają sbie kawę w porcelanowych kubkach:)