Founde

napisał/a: marcz85 2009-01-21 18:26
Witam

Chcialbym zaczac przygode z founde, ale kompletnie sie na tym nieznam, moglby mi ktos pomoc w wyborze odpowiedniego sprzetu? Oraz podeslac jakies dobre sprawdzone przepisy?

Z gory dziekuje za wszelkie info

Pozdrawiam

Marcin
napisał/a: klimma 2009-08-31 19:01
Sprzęt chyba sprzętowi równy, zwłaszcza, jeśli jest stricte przeznaczony do founde. A founde to po prostu serów rozpuszczanie. W necie można znaleźć pełno, nawet na czekoladowe. Kiedyś ze znajomymi zrobiliśmy: żółte sery, białe wino (jako wkład), kilka przypraw. Pyszne, ale w małych ilościach ;)
desertisland
napisał/a: desertisland 2009-09-29 22:08
Cześć :) tak jak Klimma mówi, zależy jakie founde lubisz :) ja przepadam za czekoladowym i robię wg takiego przepisu (znalazłam w necie :)
45 dag czekolady deserowej
600 ml śmietany kremówki
4 łyżki likieru owocowego, np. pomarańczowego
1/4 kostki masła (5 dag)
rozpuść czekoladę i dodaj śmietanę likier i na końcu masło. Podgrzewaj na małym ogniu. Potem umieść na podgrzewaczu, maczaj np. świeże truskawki, banany, albo kandyzowane owocem za pomocą szpikulców i... smacznego :)
Mój zestwa do founde kupiłam w necie, znajdziesz je na http://www.myin.pl/1027/zestaw_do_fondue_czekoladowego - sklep jest sprawdzony więc polecam i smacznego :)
napisał/a: pandadwa 2009-12-12 11:37
a jaka jest różnica pomiędzy zwykłym a czekoladowym? bo też planuje zakup
napisał/a: Nneka 2010-02-04 10:38
Hehe, "zwykłe" jest z sera;) Taki wyczytałam przepis:
Składniki:
* 90 dag żółtego sera (najlepiej po połowie ementalera i sera gruyère)
* 3 ząbki czosnku
* łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 1–2 szklanki białego, wytrawnego wina
* bagietka
* biały pieprz

Przygotowanie:
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać, dwa ząbki posiekać. Pozostały ząbek rozkroić, natrzeć kociołek do fondue.
Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wina. Resztę wina podgrzać w kociołku. Wsypać 1/3 sera, podgrzewać mieszając, aż się stopi. Dodać mąkę i czosnek, mieszając wsypywać pozostały ser. Podgrzewać, aż ser się stopi, przyprawić obficie białym pieprzem.
Kociołek ustawić na podgrzewaczu. Bagietkę pokroić na kawałki. Nabijać na szpikulce, zanurzać w masie serowej. Od czasu do czasu masę serową zamieszać.

Oczywiście możesz eksperymentować, ja dawałam inny rodzaj sera, zamiast bagietki suszone mięso, kolorowy pieprz. Ale główne składniki to: odpowiedni ser, wino, czosnek i "coś na ząb".
napisał/a: talkative 2010-02-09 21:57
A dla mnie najlepsze foundue to jest fondue czekoladowe :D Świetne jako desery. Wyobraźcie sobie ciepłą, roztopioną czekoladę i maczane w niej truskawki na patyczku, albo pianki. Mhhhmmmmm niebo w gębie!! Przepisów w internecie znajdziesz całą masę więc tu nie będę nic pisać. Spójrz za to na sprzęt, który wart kupić: http://www.myin.pl/1027/zestaw_do_fondue_czekoladowego tutaj bardzo proste founde czekoladowe :)
A tutaj masz już coś fajniejszego, nie tylko do czekolady: http://www.myin.pl/53/zestaw_do_fondue_dla_6_osob no i jest ładniejsze :)
napisał/a: kaj 2010-02-12 13:31
Bardzo podobają mi się naczynia na myin.pl, są takie niebanalne. A co do samego klasycznego fondue, to już mi się "przejadł". Kiedy był nowością to faktycznie taki posiłek robił wrażenie a dzisiaj to takie nudy. Czekoladowe jest o.k a w dodatku jaki oryginalny
napisał/a: karo_kwiat 2010-05-12 16:53
W Auchan czy innym markecie możesz kupić taki zestaw do foundee o koniecznie świeżą bagietkę. Pamiętaj tylko że to jest masaktyczna bomba kaloryczna, to nie ma nic wspólnego z dietą cud :P. W knajpach wedla podają takie foundee, maczasz sobie świeże owoce w płynnej czekoladzie. MIÓD!