Garnki - jakie kupić co polecacie?

napisał/a: Zoozanna 2013-07-04 19:34
A mnie się przypomniało, że Okrasę widziałam jednak na innym pokazie, nie na Philipiaku, więc naprostowuję czym prędzej. Ale parasolka się zgadza! :D
A skoro już przyszłam prostować... dziewczyny... żadna nie odpowie na moje pytanie...? :(
napisał/a: marikota 2013-07-07 10:08
A garnki Philipiak? Na pewno za estetykę mają 6tkę :) a jak jest z ich funkcjonalnością? posiadacie może? bo przymierzam sie powoli do zakupu garnków z prawdziwego zdarzenia :)
napisał/a: Zoozanna 2013-07-10 09:31
Co do funkcjonalności i użyteczności to ja po pokazie nie mam żadnych wątpliwości. Termodyfuzyjne dno, termometr w uchwycie pokrywy, specjalnie profilowane krawędzie, no i - robiące wrażenie - gotowanie systemem wieżowym. Tylko, jak już wspomniałam, zastanawiam się nad taką inwestycją i szukam argumentów na tak, bo nie są to tanie rzeczy. Myślisz, że warto?
napisał/a: karolciulka 2013-07-11 08:24
Warto zoozanno zainwestować w takie garnki! Mąż mi kupił na urodziny i teraz nie wyobrażam sobie bez nich gotowania. Potrawy wychodzą rewelacyjne, a mój facet zajada się nimi jak nie wiem!
napisał/a: Zoozanna 2013-07-12 11:52
A masz z Philipiaka same garnki czy patelnie też? Jak się sprawdzają w praktyce?
napisał/a: karolciulka 2013-07-16 07:32
Na razie mam same garnki i sprawują się wspaniale (ale liczę, że na następne urodziny mąż kupi mi do zestawu patelnię). Gotujesz bez użycia soli, wody i tłuszczu, a co za tym idzie jesz zdrowo. Mi to odpowiada, bo właśnie z mężem prowadzimy dietę i garnki Philipiaka nam w tym bardzo pomagają.
napisał/a: Zoozanna 2013-07-18 21:58
Nie wiem, czy przysnęłam na tej części pokazu, czy za bardzo skoncentrowałam się na kwestiach technicznych... ale mam braki w wiedzi (wstyd!). Możesz przybliżyć mi te kwestie zdrowego gotowania?
napisał/a: karolciulka 2013-07-19 11:10
Wiesz co, przedewszystkim musisz przerzucić się na warzywa i owoce oraz chude mięsko. Przestać solić i słodzić. Jedynie naturalne zioła. No i najważniejsze smażyć bez tłuszczu!
napisał/a: marikota 2013-07-21 09:21
no ale tak technice rzec biorąc to co one mają w sobie takiego, że jedzenie wychodzi bardziej apetyczne? Rozumiem, że Okrasa na pewno nie reklamowałby jakiegoś bubla, ale ciekawi mnie to :)
napisał/a: Zoozanna 2013-07-23 20:19
karolciulka, ale ja pytałam o kwestie zdrowego gotowania, a nie zdrowego żywienia :) Zasady zdrowego żywienia, to ja znam :) Tak się domyślam, że pewnie chodzi o gotowanie na parze, albo w systemie wieżowym (nie powiem imponujący!). Dobrze myślę?
napisał/a: karolciulka 2013-07-24 08:47
Dobrze myślisz, a ja źle zrozumiałam z tym zdrowym gotowaniem hahahha. A z tym gotowaniem wieżowym to jak najbardziej polecam! To bardzo dobra funkcja tych garnków. Gotujesz wszystko na jednym palniku, a co za tym idzie oszczędzasz czas i pieniądze. A gotowanie na parze to same plusy, gotujesz zdrowo i zachowujesz cenne wartości odżywcze potraw.
napisał/a: joanna_z 2013-07-24 17:46
Zoozanna napisal(a):Mnie się strasznie marzą takie, które można stawiać jeden na drugim i gotować wiele rzeczy równocześnie. Wiecie o co mi chodzi? Widziałam takie na pokazie Philipiaka i wprawdzie nie zdecydowałam się na kupno z powodu ceny, ale przynajmniej wróciłam z fajną parasolką na pociechę i zobaczyłam Okrasę w akcji, jak gotuje. Myślicie, że warto inwestować w takie garnki?


Ja myślę, że warto, ale jak sama napisałaś - cena zabija. :( Co jest w nich lepszego? Na pewno gotuje się w nich szybciej i zdrowiej (bo na parze). Dobrym zamiennikiem jest szybkowar albo coś takiego czyli bambusowe wkłady do gotowania na parze - można kilka produktów na raz gotować np. chińskie pierożki (moje ulubione :)).