Grillowanie

napisał/a: Hatifnata 2011-05-06 13:59
Dziewczyny, używacie w domu małych elektrycznych grillów? Mi ostatnio właśnie taki się marzy, nie mam specjalnie okazji do działkowych imprez ze zwykłym grillem, ale bardzo lubię ten charakterystyczny smak, szczególnie warzywa z grilla są super. Macie jakieś sprawdzone modele? Nie chciałabym kupować noname'a z allegro...
napisał/a: messia 2011-05-10 13:52
Z tego elektrycznego grilla niestety potrawy nie smakują tak samo jak z tradycyjnego. Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem dla Ciebie może być grill gazowy, na broilking.pl jest ich spory wybór. Można na nim regulować temperaturę, no i problem z rozpalaniem jest o wiele mniejszy. Na pewno jest to lepszy wybór niż grill elektryczny.
napisał/a: pandadwa 2011-05-18 19:13
Gazowy? ale na jakieś wkłady czy butle? No ja wolałabym jednak elektryczny. Jadłam u znajomej to mi smakowało jak z grilla prawdziwego, ale to może kwestia grilla właśnie.
boXena83
napisał/a: boXena83 2011-06-03 15:47
Hej ;)
Może ktoś wie czy grillowanie na plaży jest zabronione:confused::confused:??
Chciałabym się poleniuchować nad jeziorkiem przy grillu ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy rozpalenie grilla na plaży nie grozi mandatem :rolleyes:
napisał/a: emila3000 2011-06-04 00:26
a moze patelnia grilowa - bedzie taka temperatura jak na prawdziwym grillu, oczywiscie bez dymu :p

zeliwne sa podobno najlepsze - nie mozna ich myc pod woda, a tymbardziej plynem, przeciera sie je olejem, z wiekem sa coraz lepsze

sa tez teflonowe - teflon jak teflon

ostanio zakochalam sie w ceramicznych - podobne wlasciwosci do teflonu, troszeczke bardziej przywiera (trzeba olejem przetrzec), na bialych powierzchniach widac dokladnie czy potrawa jest juz upieczona

ogolnie ani grilla ani patelni grillowej nie mam, ale mysle ze elektryczny grill nigdy nie osiagnie odpowiednio wysokiej temperatury jak na patelni
napisał/a: pandadwa 2011-06-08 10:04
Też dobry pomysł. Chciałam sobie taką kupić bo właśnie bez tłuszczu można a ja mam specjalną dietę gdzie tłuszcz odpada całkiem.. Ale ja słyszałam, że do tych ceramicznych właśnie nie trzeba używać tłuszczu?
napisał/a: emila3000 2011-06-08 10:27
ceramiczne trzeba czasem przetrzec olejem, ale sa duzo lepsze niz teflon i zdrowsze i ma nadzieje ze sie tak szybko nie palą jak teflon
ja mam patelnie moneta - zwyklą nie grillową, bardzo dobrze sie sprawuje, szybciutko sie nagrzewa, ma wskaznik temperatury w rączce, bialą powloke - dobrze widac czy juz jest dobrze usmazone...
napisał/a: pandadwa 2011-06-09 11:17
A droga jest taka patelnia? ile zapłaciłaś za zwykłą? Czytałam, że w tych grillowych się nie używa, to może w takiej ceramicznej już na 100% nie trzeba będzie :D
napisał/a: emila3000 2011-06-09 11:22
130 zl chyba dalam, ale sa tez tansze, moja jest włoska
jajka sadzone ladnie bez tluszczu wychodza, ja zawsze dla bezpieczenstwa daje kropelke tluszczu....
napisał/a: OlgaPa 2011-06-13 12:27
A gdzie można kupić taką patelnie? nie spotkałam się jeszcze z ceramiczną, teflonowe, stalowe tak ale ceramicznej nie.
napisał/a: emila3000 2011-06-13 12:49
ja kupowalam w sklepie internetowym - chyba kuchlandia, nie pamietam, ale w wielu sklepach internetowych są
w dobrych sklepach z garkami tez mozna kupic...

ostanio widzialam tez takie patelnie z kominem jak forma do babki i w tym kominie takie dziurki - podobno mozna w niej nawet ciasto piec - np. murzynka

moja ma wskaznik temperatury - dziala na zasadzie tego w patelniach tefala - znajduje sie on na tym metalowym laczeniu plastikowej raczki z patelnią
Marta_nowa
napisał/a: Marta_nowa 2011-06-15 09:11
Ja widziałam takie patelnie w sklepie stylowazastawa (też internetowy) w stacjonarnych też jeszcze się nie spotkałam, chyba te patelnie są jeszcze mało znane.
A co myślicie o elektrycznym grillu w domu? Też dobra sprawa dla osób na diecie, choć oczywiście nie tylko :)