kawa

napisał/a: olabis 2014-07-21 21:16
Ja najczęściej pijam kawę z kawiarki, już niestety tylko taka bardzo mocna mi smakuje, piszę niestety, bo zdarza mi się nawet 5 dziennie wypić. Kawa rozpuszczalna przez to w ogóle nie jest dla mnie kawą, to napój o smaku kawy :)
napisał/a: olabis 2014-07-21 21:20
frania_tu napisal(a):Ja piję tylko ziarniste kawy, ostatnio z drippera. Przez jakiś czas piłam zalewane "po polsku" to znaczy z fusami w szklance, jednak po spróbowaniu kawy z drippera, już nie wrócę do poprzedniej metody parzenia.


a co to jest dripper?
napisał/a: jolazynkut 2014-08-04 15:50
Dripper to takie urządzenie coś jak filtr w ekspresie przelewowym. Dzięki niemu masz kawę parzoną bez fusów.
napisał/a: myszunia11 2014-08-13 11:10
A wiecie co ja sobie ostatnio kupiłam? Taki ekspres Dolce Gusto:
http://najtaniej.co/produkt/ekspresy-do-kawy/krups-kp1006.html
Akurat trafiłam na promocję tak więc kupiłam go nieco taniej niż w tym zestawieniu ale jestem bardzo zadowolona. Świetny produkt, bardzo dobra kawka. Aromatyczna i jak z kawiarni ;)
Trochę kapsułki drogie ( w sklepach ok 20 zł za opakowanie) niemniej można troche pokombinować i zamówić taniej o 1/4 w internecie .Na przykład w sklepie Dolce gusto jest sporo dużych promocji na zamówienia.
napisał/a: makit29 2015-01-06 16:58
Ja piję swiężo mieloną http://www.delizia.pl/m-20/kawa-lavazza w ekspresie ciśnieniowym albo w kawiarce typu Moka. Zazwyczaj to ziarno, a jak nie ma czasu to gotową mieloną np lavazze pauliste (brazylijskie ziarenka). Kawusia oczywiście bez cukru, bo lubię naturalnie słodkie (czyli te z arabiką).
napisał/a: wesolapolka 2015-01-10 17:25
ja tam nie przepadam za sypana kawą, jedynie czasem w gościach się napiję, ale nie taką z fusami tylko z ekspresu :) najbardziej mi jednak smakuje kawa rozpuszczalna z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, do tego jakieś super ciacho i jestem w siódmym niebie xD
napisał/a: wittek66 2015-01-11 15:29
Kawa Pachnąca Indiami.

Składniki:
1 cm kory cynamonowca lub spora szczypta tartego cynamonu,
3 goździki,
4 owoce zielonego kardamonu,
1/5 laski wanilii,
1/2 gwiazdki anyżu,
4 łyżki kawy mielonej,
1 szklanka mleka sojowego np. waniliowego,
2 łyżki miodu,

Przygotowanie:
Kawę można przyrządzić na dwa sposoby; w tygielku lub w kawiarce.
W obydwu przypadkach najpierw rozcieramy przyprawy w moździerzu.
Następnie mieszamy je z kawą i napełniamy kawiarkę, którą stawiamy na palnik.
Po kilku minutach kawa jest gotowa. Przyprawiamy ją mlekiem i miodem.
W przypadku tygielka postępujemy podobnie, ale zamiast miodu dodajemy brązowy
cukier i kilkukrotnie podgrzewany nie dopuszczając do podnoszenia się piany.
Dopiero na sam koniec lekko zagotowujemy i dodajemy kilka kropel zimnej wody.
Tak by kawa z przyprawami opadła na dno tygielka.
napisał/a: alinka1976 2015-01-13 16:17
uwielbiam kawę z ekspresu. Miałam taki nazywany potocznie "z łychą" wkładało się kawę do tego był spieniacz do mleka i mogłam wyczarowywać cuda. Niestety mój facet zostawił go włączonego na dobę i coś się przepaliło i nie działa a jemu coś się nie spieszy żeby mi go naprawić :/
napisał/a: bigbadwolf 2015-02-09 12:30
Sam piłem bardzo dużo kawy w swoim czasie, kiedy doszło do mnie jak wiele jej spożywam (około 7-10 kaw dziennie) próbowałem przestawić się na zieloną kawę co nie szło mi najlepiej ponieważ smak zielonej w porównaniu do normalnej jest dość obrzydliwy.
Spróbowałem tabletek zielonej kawy max i mogą być. Dodają energii jak przystało na kawę + z tego co czytałem mają po 400mg ekstraktu zielonej kawy na dopuszczalne 500 wiec całkiem nieźle
napisał/a: amichevole 2015-02-09 14:33
Najlepsza z ekspresu świeżo mielona MMmm
w takim zimnym czasie jak teraz to tylko dodać przyprawę do kawy jak Kardamon i pycha!
napisał/a: wirginia77 2015-03-03 21:55
przepisy na najlepszą kawę

Caffe Venezia
Składniki:
1 słabe espresso
3 kostki lodu
2 łyżeczki cukru
20g syropu orzechowego
Przygotowanie:
Wlać syrop i espresso wraz z cukrem i kostkami lodu do miksera. Miksować minutę. Podawać w wysokiej szklance.

Cappuccino Ice
Składniki:
1 espresso
filiżanka mleka
3 kostki lodu
2 łyżeczki cukru
20g syropu czekoladowego
Przygotowanie:
Wlać syrop, espresso i mleko wraz z cukrem i kostkami lodu do miksera. Miksować 1 minutę. Podawać w wysokiej szklance.
napisał/a: finezjaxx 2015-04-03 12:09
W sumie to ja piję z ekspresu ta aromatyzowaną- http://www.najlepsza-kawa.pl/produkty,kawy-aromatyzowane,kawy-aromatyzowane no i nie muszę już z nią nic cudować.
A wy jaki smak preferujecie?
Mięta
Piernik
ŚmietankaToffi
Wanilia
Czekolada – Orzech
Czekolada – Mięta
Wiśnia – Śmietanka
Creme brulee
Adwokat
maretto
Irish Cream
Rum
Kokos
Cynamon
Karmel