Lubicie sushi? Coś dla was!

napisał/a: masala 2011-01-03 12:28
Masala - Smaki Świata
Instytut Sztuki Kulinarnej
jest firmą skupiającą ludzi, dla których gotowanie i jedzenie jest pasją, sposobem na życie i wielką przyjemnością. W naszych poszukiwaniach wiedzy kulinarnej zapuściliśmy się do odległych zakątków naszego globu poznając receptury kuchni etnicznych, zgłębiliśmy tajniki chemii i fizyki odkrywając tajniki kuchni molekularnej, ruszyliśmy także poprzez czas odnajdując receptury dań z odległej przeszłości. Teraz nadszedł moment, aby podzielić się naszą wiedzą oraz umiejętnościami i przekazać wszystkim tajniki doskonałej kuchni.

KURS KULINARNY „CZAS SUSHI”


Sushi to nie tylko ryż i dodatki. To także filozofia, tajemnica, kontemplacja i wiedza. Przygotowanie sushi wymaga składników najwyższej jakości, umiejętności ich odpowiedniego doboru oraz znajomości rygorystycznych zasad przygotowania. W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in., czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, nauczycie się Państwo w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując wszystkie podstawowe i zaawansowane formy sushi.
Poniżej z radością przedstawiamy Państwu ofertę pokazów i szkoleń kulinarnych.

Miejsce: Siedziba naszej firmy - Galeria Skład Bananów - przy stacji Metra Służew w Warszawie.
Organizujemy szkolenia również we Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Łodzi, Gdańsku.

Terminy:
8 stycznia 2011 r. – 15.30
20 stycznia 2011 r. – 15.30
28 stycznia 2011 r. – 15.30

Czas trwania: 3-4 h

Program:

o Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi

o Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw

o Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją

o Praktyczny trening dla uczestników kursu

cena 185 zł

Szczegóły:
Kursy Sushi - Informacje.
Kursy Gotowania
Kontakt: [email]info@instytut-sztuki-kulinarnej.pl[/email]

Zapraszamy również na inne kursy kulinarne:
Tajskie smaki
Tajemnice Czekolady
5 przemian
Tapas

Znajdziecie nas również na Facebook’u!
napisał/a: kremowa 2011-05-24 11:59
Uwielbiam sushi, zwłaszcza z marynowanym imbirem i awokado :)
często spotykamy się z koleżankami i razem przygotowujemy sushi.
wygrałam świetny zestaw do sushi w konkursie AleDobre na Facebooku, po prostu kliknęłam o wybranej godzinie i udało mi się! Przetestuję go w sobotę :D
wikaG
napisał/a: wikaG 2011-09-13 12:55
Sushi jest super. Ale jak chciałam kiedys zrobic kurs, to mi powiedzieli, ze kobiety nie powinny robic sushi, bo maja inne PH w rekach, ktore podobno zmienia smak potrawy.... Wiecie cos o tym?
mrojek
napisał/a: mrojek 2011-10-28 17:58
Sushi jest boskie, ostatnio z chłopakiem przygotowaliśmy z awokado, paluszków krabowych i marchewki :) pyszne i zdrowe
napisał/a: vinus79 2013-03-26 22:50
sushi :)
aleksia1
napisał/a: aleksia1 2013-03-26 22:52
A ja jednak wole zamawiać gotowe sushi.
Uwielbiam takie jedzenie i musze Wam powiedziec, ze tak sie przyzwyczaiłam ze nie ma tygodnia żebym nie zamawiala takiego jedzenia.
napisał/a: joanna_z 2013-03-29 13:06
Uwielbiam sushi. Pamiętam jednak jak spróbowałam je po raz pierwszy - myślałam, że wypluje z powrotem na talerz! ;) Miałam traumę przez długi czas i w ogóle nie chciałam jeść. Skusiłam się jak zostałam zaproszona na kolację biznesową - nie wypadało odmówić. Drugie podejście było duuuuużo lepsze i od tamtej chwili ja + sushi = WNM
napisał/a: vinus79 2013-04-18 22:33
A ja własnie z chęcią wypróbuje tą restauracje Tekeda Sushi, skoro piszesz aleksia ze taka dobra restauracja. Generalnie ja sushi uwielbiam i lubie nowości wiec na pewno zajrzę do tej restauracji.
napisał/a: emgielka 2013-04-28 21:48
Ja lubię sushie ale jeszcze bardziej lubię owoce morza, ale tak robione w zaciszu własnego domu nie w restauracji. Ostatnio odkryłam sklep Black Caviar, gdzie od jakiegoś czasu kupuję żywność premium. Sklep ten działa w Warszawie i okolicach i posiada naprawdę wysokiej jakości żywność.
napisał/a: Martunia35 2013-05-10 18:53
Ja uwielbiam sushi - ale szczerze mówiąc nigdy nie odważyłam się aby zrobić je samodzielnie ;) Boję się, że by mi nie wyszło.
Bardzo często zamawiam natomiast sushi przez internet - na tym portalu jest wiele restauracji japońskich. Mieszkam w Warszawie więc wybór jest bardzo duży. Mam kilka swoich ulubionych knajpek do których mam zaufanie ;)
Z ryb o wiele bardziej preferuję łososia od tuńczyka - ma dla mnie o wiele delikatniejszy smak i jest mniej tłusty.
napisał/a: marynia22 2013-06-04 07:55
Sushi uwielbiam, ale tylko gdy sama przygotuję. Te w restauracjach nie smakują mi za bardzo. Najlepiej smakują, gdy jest smaczna i świeża rybka. Ja zazwyczaj kupuję w Black Caviar, gdyż cenię ich jakość produktów.
napisał/a: wykadrowana 2013-06-17 14:45
A jak sushi to powiem Wam tylko takie zamawiane przez Foodpandę, zawsze pyszne, aromatyczne i świeże ;)