Oliwa czosnkowa - jak zrobić?

napisał/a: maarika 2009-05-15 10:15
Cześć. W kilku włoskich restauracjach w Warszawie jadłam pyszne rzeczy z pyszną oliwą czosnkową. Była to oliwa o smaku czosnku z kawałkami tego warzywa pływającymi na dnie. Czy ktoś wie, czy to jest jakaś specjalna odmiana oliwy i w jaki sposób się ją robi? Czy można to zrobić domowym sposobem? Pozdrawiam, Maari
napisał/a: Doris28 2010-03-05 12:22
Hej
Nie potrzebujesz niczego specjalnego.
Ja kupiłam śliczna karafkę na oliwę i ocet, na sam początek wrzuciłam 3 ząbki czosnku, dolałam odrobinę balsamico i ziół prowansalskich. To jaką kupisz oliwę zależy od Ciebie ja uwielbiam grecką i włoską kuchnię i wydaję zawsze tak ok 50 zł na oliwę Monini. Tak przygotowana oliwa może Ci stać miesiącami tylko pamiętaj o dobrej karafce która jest szczelna. Szczerze polecam Ci ten sklep maja dużo ładnych akcesorii.
napisał/a: limar 2010-05-30 08:56
Ja mam zwykły "domowy" sposób na zrobienie takiej oliwki jest bardzo prostu. Przelewam oliwkę do speckalnego naczynia, wkłdsam do niego dwa ząki czosnku i umieszam te miksturę w lodówce. Na drugi dzień mam idealną oliwkę czosnkową. Jest naprawdę przepyszna.