Pieczone ziemniaki

napisał/a: senta 2014-05-22 15:38
Mam ogromną ochotę na pieczone ziemniaki. Nigdy ich nie robiłam, nie mam sprawdzonego przepisu. Znalazłam jeden Kuronia - z czosnkiem, ale nie jestem do niego przekonana.. :) Może macie jakieś pomysły na przyrządzenie ziemniaków? Chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń.

Edit: pomyliłam działy. Proszę o przeniesienie do właściwego i przepraszam za zamieszanie :rolleyes:
napisał/a: claudii87 2014-05-22 15:44
Ja podgotowuję, a potem do środka wsadzam masło, czosnek i zioła, na które akurat mam ochotę, zawijam w sreberka i wrzucam do piekarnika. Na sam koniec trochę je rozbieram z tej folii, żeby się skórki trochę spiekły. Pycha! :D
napisał/a: senta 2014-05-22 17:48
Jestem leniwa i nie mam folii w domu, myślę o upieczeniu ich w naczyniu żaroodpornym i tyle. A jaki sos podajesz do tak przygotowanych ziemniaków?
napisał/a: claudii87 2014-05-23 11:25
Po co sos skoro jest w nich masło z czosnkiem i ziołami? ;) Ja nie daję żadnego :)
napisał/a: mychaa7788 2015-01-18 21:25
pieczone ziemniaki
Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- łyżka oleju
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- łyżeczka koperku


Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego dodać olej, wsypać ziemniaki i wszystkie przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie. Nastawić piekarnik na 200 stopni C i piec przez ok 40 min ( lub do miękkości ziemniaków). Podawać ciepłe z różnymi dodatkami.
Smacznego :)
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-02-06 15:27
Zawsze najpierw podgotowuję ziemniaki, a potem hulaj dusza piekła nie ma - albo robię ziemniaczki w łódeczkach, albo połówki, do tego 'marynata' z oliwy i ulubionych ziół. Można użyć masła czosnkowego, albo owinąć ziemniaczki szynką parmeńską - wszystko zależy od tego co masz akurat w lodówce ;).
napisał/a: bigbadwolf 2015-02-09 12:46
Obierasz ziemniaki i kroisz (ja proponuje w połówki lub talary ale jak kto lubi)
Na patelnie podsmażasz wraz z marchewką + pieczarki (co tam lubisz), papryka, cebulka itd na oliwie albo jeśli masz wyczucie i możesz stać przy garach to nawet lepiej było by tylko na teflonowej patelni (ale musisz uważać naprawdę mocno i cały czas mieszać).
W między czasie podgrzewasz piekarnik (ja ustawiam 170 na 15min)
po około 15min warzywka z patelni powinny być podsmażone odpowiednio a piekarnik gotowy. Na tym etapie biorę 3-4 pomidory rozgotowuje je na szybko w rondelku po pokrojeniu ich wcześniej bardzo drobno zajmie ci to około 10min pod koniec dodaje świeżej bazylii + majeranku. Zalewam wywarem ziemniaki + warzywka podsmażone i do piekarnika na około 20min.
Pracy w sumie na 15min, całość wraz z czekaniem około 40min i masz w miarę zdrowe jedzenie proste do zrobienia :)
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-07-03 09:31
Ostatnio cały czas robię pieczone ziemniaczki - z oliwą, ziołami, pieczone w 180 stopniach i na termoobiegu.
napisał/a: akatonka78 2015-08-17 10:04
Na kwestii smaku jest mnóstwo przepisów na pieczone ziemniaki. Próbowałam i za każdym razem byłam zadowolona!
napisał/a: elisska 2016-08-04 16:00
A ziemniaki nie są teraz w jakiś śmiesznie tanich pieniążkach? Ale bym wszamała takie talarki! Lecę zaraz sprawdzić gazetkę na https://www.qpony.pl/biedronka i jak będą w dobrej cenie to talarki i kotlet na dzisiejszy obiad :D W końcu! Teraz już mam smaka i nie ma szans, że mnie to minie hehe :D
napisał/a: elfka_8494 2016-09-23 14:07
Pieczone ziemniaki są pyszne w postaci talarków lub połówek z rozmarynem najlepiej :) Poza tym ziemniaki są tanie w polomarkecie np :)
napisał/a: paulliina 2017-01-13 09:15
lubie :D