Przechowywanie chleba

napisał/a: paulliina 2016-09-21 11:41
Hej, jestem ciekawa jak w swoich kuchniach przechowujecie chleb. Używacie chlebaków, czy może przechowujecie go w lodówce?
napisał/a: danusqa 2016-09-22 08:58
przechowuję chleb w drewnianym chlebaku, często go czyszczę i uważam, że dobrze się sprawdza
napisał/a: paulliina 2016-10-06 09:21
: )
napisał/a: tarka 2016-10-06 11:38
To zależy od czasu przechowywania. Chleb do bieżącego użycia - do ok. 2 dni - chlebak. Jeżeli dłużej to zamrażam i po 3-5 dniach nadal jest smaczny (po rozmrożeniu oczywiście).
napisał/a: adaa_19 2016-10-06 12:54
Ja jestem za chlebakiem. Dobry chlebak nie tylko powstrzyma chleb przed pleśnieniem, ale też opóźni jego wysuszanie. Ale słyszałam też, że dobrze sprawdza się zawijanie chleba w lniany woreczek lub pergamin, dzięki temu nie zaparzy się w środku, pozostanie miękki i nie wysuszy się. A wracając jeszcze do tematu chlebaków, to tutaj parę ciekawych słów na temat tego, jak wybrać odpowiedni - https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/jak-wybrac-dobry-chlebak-250.html : )
napisał/a: jolaak 2016-10-10 22:26
też uważam, że chlebak jest najlepszy do przechowywania pieczywa:)
napisał/a: karolalola22 2016-10-14 10:41
Też używam chlebaka ale mój jest z tworzywa sztucznego i tylko pokrywkę ma drewnianą. Sprawdza się. Słyszałam, że dobrze jest chlebek owinąć bawełnianą ściereczką aby nie wysechł ale nie próbowałam.
napisał/a: borelioza1 2016-10-17 17:27
my w domu też mamy zwykły drewniany :) z tą różnica, że w większości przypadków sami pieczemy chleb więc szybko znika, szczególnie od czasu jak mąż się postarał i kupił mi multicooker redmonda na urodziny:p wcześniej stawał okoniem bo szkoda mi na to czasu było, a teraz sama się za to zabieram jak mam chwilę wolnego czasu:)
napisał/a: marzena0103 2016-12-18 15:04
Drewniany chlebak, raczej nie zamrażamy pieczywa, mimo tego, że po rozmrożeniu jest prawie jak przed rozmrożeniem. Swego czasu zakrywałam też chleb folią(także w chlebaku), ale wtedy chleb robi się taki, ummm... gumowaty. Dlatego teraz po prostu trzymam go w chlebaku :)
napisał/a: andzia_866 2017-01-19 11:12
Ja mam chlebak drewniany z "żaluzją", nie wyobrażam sobie trzymać chleba w innym miejscu jak chlebak, taki chlebak może dostać tutaj https://centrum-dystrybucji.eu/chlebak-drewniany-z-zaluzja,3,709,709 , znam osoby , które zamrażają chleb by potem był świeży po odmrożeniu ale ja takich praktyk nie stosuję