Przepis na Zawijańce ze szpinakiem

napisał/a: Rysio51 2009-10-22 16:06
Zawijańce ze szpinakiem

Składniki:

- Pierś z kurczaka ( jedna, duża, podwójna)
- 10 – 20 dag surowego boczku
- Mrożonka szpinakowa ( zazwyczaj 450 gram)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka)
- Oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka kroimy w plastry tak jak na kotlety i przyprawiamy pieprzem, solą, czerwoną papryką, pokrojoną cebulą i startym czosnkiem oraz odrobiną oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy. Mięso musi się trochę przegryźć z przyprawami, dlatego dobrze jest to zrobić na 2-3 godziny przed pieczeniem. Mrożonkę szpinaku rozmrażamy na patelni, lekko podsmażamy i doprawiamy. Kiedy szpinak już będzie gotowy kładziemy go na surowych kotletach, po czym zawijamy. Podobnie jak roladki. Następnie na każdego zawijańca kładziemy plaster boczku. Pieczenie w piekarniku ma jeden poważny minus. Woda i tłuszcze z mięsa szybko odparowywują. Plaster boczku sprawi, że zawijaniec będzie soczysty i nabierze specyficznego aromatu. Kiedy jesteśmy gotowi do pieczenia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy tam brytfannę. Po około 20-30 minutach, kiedy mięso już się zarumieni, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i czekamy jeszcze jakieś 10-20 minut. Na koniec wyjmujemy zawijańce na talerz i rozkoszujemy się ich smakiem. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem lub innym dodatkiem 
napisał/a: talala 2009-11-24 13:38
Uwielbiam wszystko, co ze szpinakiem:) A ten przepis brzmi wyjątkowo apetycznie:) Od siebie polecam naleśniki ze szpinakiem, polane sosem czosnkowym... Normalnie niebo w gębie:D
napisał/a: limar 2010-04-07 16:58
Ja też uwielbiam szpinak pod każdą postacią:) Najchętniej jednak jem go solo- gotuję w mleku zamiast wodzie, dodaję mnóstwo czosnku, sól, pieprz i jedno jajko. Smakuje wybornie:) Naleśniki też kiedyś próbowałam zrobić,ale na patent z sosem czosnkowym nie wpadłam-muszę go wypróbować
Dagii
napisał/a: Dagii 2010-04-14 13:49
Ja do takich zawijasów dodaję jeszcze żółtego sera. Pychota :D
napisał/a: justy123 2011-12-07 04:47
brzmi super, na pewno wypróbuję. a próbowałyscie kurczaka ze smietaną, czosnkiem i szpinakiem? mniaaaaaaam
napisał/a: anijaa 2013-03-12 11:11
Może takie zawijańce zrobię obiad na piątek , ale co dać zamiast mięsa?
anna_k
napisał/a: anna_k 2013-05-21 21:01
ja tez uwielbiam szpinak, zwłaszcza z makaronem - niezbyt często przyrządzam sama bo mi jakoś nigdy nie udaje się odpowiednio przyprawić :/
napisał/a: Polina85 2013-05-21 21:31
pamiętaj o czosnku to podstawa dwa trzy ząbki w zależności jak bardzo lubisz czosnek
anna_k
napisał/a: anna_k 2013-05-21 22:21
Polina85 napisal(a):pamiętaj o czosnku to podstawa dwa trzy ząbki w zależności jak bardzo lubisz czosnek


a widzisz, ja dodawałam ale tylko trochę (żeby za bardzo nie capiło) i takiego z torebki - muszę wypróbować Twoją radę - ale to jakoś w sobotę bo w tygodniu to nie mam czasu na gotowanie :/
napisał/a: Polina85 2013-05-23 15:42
no czosnek dużo daje, naprawdę bez czosnku nie ma tego smaku,
napisał/a: karolka_21 2013-05-23 21:59
Czosnek dużo daje, ale tylko ten świeży. Ten z torebki jest beznadziejny, jeżeli chodzi o nadanie smaku. Sama się kiedyś o tym przekonałam. Dla mnie do połowy mrożonki szpinaku wystarcza jeden ząbek, ale kiedyś go zabrakło i znalazłam w szafce jeszcze ten w torebce i nasypałam go dość sporo żeby poczuć jakiś smak w ogóle :)
anna_k
napisał/a: anna_k 2013-05-24 22:32
po wielu trudach i zmaganiach makaron ze szpinakiem dzisiaj na obiad, faktycznie z większą ilością czosnku był lepszy, ale jeszcze trochę muszę potrenować doprawianie :)