Przepisy na pączki

aniwey
napisał/a: aniwey 2013-02-05 15:14
Macie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne pączki? Zależy mi na takich bardziej urozmaiconych, z ciekawymi dodatkami, kolorowych itp., a przy okazji oczywiście bardzo smacznych ;)

Jeden już mogę polecić. Zajrzyjcie tu:

https://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_ciasta_i_ciasteczka_przepis.html?cbr_id=9145

I jeszcze ten wygląd. Mniam! ;)



Czekam na Wasze pomysły!
napisał/a: Cytrynianka 2013-02-06 22:22
Okropieństwo... To jakieś niewiadomoco.

Najlepsze pączki są tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/paczki-magdy-gessler/
napisał/a: qca 2013-03-02 00:28
Przepis na te pączki pochodzi od znanego, niemieckiego piekarza Wolfganga Süpke. Sposób ich przygotowania odbiega trochę od tradycyjnego sposobu zagniatania ciasta drożdżowego. Zamiast zaczynu należy zagnieść dość gęste ciasto, do którego po wyrośnięciu dodaje się drugą połowę składników i ponownie zagniata. Ciasto jest pracochłonne. Musimy je parokrotnie zagniatać i odczekać, aż wyrośnie. Pączki wychodzą bardzo smaczne, puszyste (chodź nie tak, jak pączki tradycyjne), bardzo kształtne i nie nasiąkają tłuszczem, pomimo braku spirytusu. Nadzienie jest pyszne, budyniowe. Możecie pokombinować dowolnie, co do niego dodać. Ja zrobiłam wersję z Baileys i Nutellą. Można oczywiście dać również konfiturę do środka.

Składniki:

1kg mąki pszennej
350ml mleka
80g drożdży
150g masła
100g cukru
10g soli
100g żółtek (w zależności od wielkości jajek, u mnie 7 sztuk)
100g jajek ( u mnie 2 sztuki)
olej do smażenia

Nadzienie ( Süpke podaje składniki w gramach, ale można dać w ml):

500g mleka
100g cukru
80g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
300g likieru jajecznego lub Baileys, albo krem czekolado- orzechowy typu Nutella
Sposób przygotowania:

Z 500g mąki, lekko ciepłego mleka i drożdży zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45min. do wyrośnięcia.
Kolejno dodać resztę składników i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. (Zagniatać intensywnie przez ok. 10min.) Ciasto pozostawić w misce przykryte ściereczką. Po 15 min. ciasto zagnieść zbierając ciasto od zewnątrz miski do środka. (Ciasto ma być sprężyste). Ponownie przykryć i po 15 min. zagnieść w ten sam sposób. Przykryć i pozostawić na 10min.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po 80g i formułować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 45min.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku, po 2- 3 min. z każdej strony. Każdą stronę smażyć 2 razy. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczny biały pasek. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy lekko ten pasek, wówczas po upieczeniu pasek się nie zapadnie i pączki nie stracą kształtu).
Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Przygotować nadzienie. Trochę mleka (ok. ½ szklanki) wymieszać z cukrem i budyniem. Resztę mleka zagotować i dodać wymieszany budyń. Ugotować gęsty budyń, ciągle mieszając. Od razu dodać likier, albo krem czekoladowy i wymieszać. (Zrobiłam pół nadzienia z Baileys i pół z Nutellą. Na połowę budyniu dałam 3 łyżki Nutelli). Nadzienie przełożyć do szprycy z długą końcówką do nadziewania i wstrzyknąć nadzienie do pączków.
Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze lekko ciepłe), polukrować lub polać roztopioną czekoladą.