Wybór patelni

stazzja
napisał/a: stazzja 2013-01-15 16:16
Nie będę się długo rozwodzić - jakie patelnie polecacie? :) Chodzi mi o sprzęt do uniwersalnych zastosowań ;) Dodam, że posiadam kuchenkę indukcyjną, a od nadmiaru informacji w Internecie już sama nie wiem, który produkt wybrać :/ Czy konieczna jest w tym przypadku patelnia ze specjalnym dnem?
napisał/a: mosiek34 2013-01-16 13:17
Właśnie zamówiłam patelnię do płyty indukcyjnej dam znać czy faktycznie jest taka dobra jak o niej piszą
napisał/a: joanna_z 2013-01-16 16:02
Myślałaś może o ceramicznej? Ostatnio jest dość mocny szał na nie. I w sumie myślę, że nie bezpodstawny, bo naprawdę są dobre. :) Polecić Ci mogę Moneta, sama bowiem używam, popatrz tutaj jest spory wybór - różne wielkości, różne rodzaje. Ja mam serię Mammola.
PS Warto też zwrócić uwagę na żeliwo - tylko to już bardziej do mięsa.
napisał/a: tatiankak 2013-01-21 12:58
Ja mam taką patelnie ceramiczną http://www.smakprostoty.pl/iq-patelnia-z-tytanowa-ceramiczna-nieprzywierajaca-powloka-o-20-cm jak dla mnie jest ona niezastąpiona. Używałam ją wcześniej do przygotowywania potraw na normalnej kuchence. Ostatnio jednak kupiłam nową kuchenkę z płytą indukcyjną i patelnia sprawuje się równie dobrze jak wcześniej.
stazzja
napisał/a: stazzja 2013-01-21 16:15
W życiu bym nie pomyślała o patelni ceramicznej - gdybym ją zobaczyła w sklepie, stwierdziłabym, że pewnie nie warto, bo tak staromodnie wygląda. A tu proszę ;) Dzięki, chyba właśnie w taką się zaopatrzę. Ale mosiek - czekam na relację, jak tam Twoja patelnia ;) Jako zupełny laik w tej dziedzinie nie przypuszczałam, że takie akcesoria mogą być tak drogie.
napisał/a: SandraraR 2013-01-25 15:06
Z tego co się orientuje to potrzebne są specjalne garnki ze stali ferromagnetycznej.
napisał/a: trisz 2013-02-01 08:17
Ja mam patelnię teflonową i szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie, żebym mogła mieć w swoim domu inną. Ważne jest dla mnie to, że nie muszę używać na niej tłuszczu i potrawy są tym samym mniej kaloryczne niż normalnie. Taki argument jest dla mnie nie do przebicia.
napisał/a: andziaa23 2013-02-03 13:28
Ja też jestem za patelnią teflową jest supcio.
napisał/a: Cytrynianka 2013-02-06 22:33
Ja wybieram z olkuskiej Emalii. Dobre, bo polskie ;)
napisał/a: benek56 2013-02-07 18:57
Ja mam patelnie ceramiczne, patelnie teflonowe ale tak szczerze najlepsza jajecznica wychodzi na tradycyjnych metalowych. Dlatego chyba polecałbym żeliwne
napisał/a: milenkafit 2013-11-11 18:58
Witam polecam ci stalową chromowaną. Ja ostatnio po obiadku u koleżanki przekonałam się do philipiaka. I mam patelnie tej firmy z takim chropowatym dnem.Bardzo fajna sprawa bo patelnia szybciej się nagrzewa i trzyma ciepło a podobno zbędny tłuszcz się wytapia podczas smażenia.Jest bardzo poręczna choć wcale nie taka mała. Na razie jestem zadowolona z tego wyboru.:)
napisał/a: karolciulka 2013-11-27 08:24
Ja ostatnio zakupiłam identyczną patelnię właśnie philipiaka i bardzo sobie ją chwalę. Bardzo praktyczna i jakościowo na najwyższym poziomie. I nawet tłuszczu nie używam by na niej smażyć.