Zdrowe żywienie

napisał/a: karolciulka 2013-11-27 08:06
Jak przyrządzacie swoje posiłki aby były zdrowe? Dużo używacie soli gdy gotujecie i doprawiacie swoje potrawy?
napisał/a: Margerytka28 2013-12-06 14:22
Jeśli chodzi o sól to staram się prawie w ogóle jej nie używać, a co do cukru - tylko miodem słodzę i to nie z marketu
Ostrowski
napisał/a: Ostrowski 2013-12-09 20:26
.....
napisał/a: karolciulka 2013-12-09 20:29
No tak sól nie jest za zdrowa. Niedawno czytałam, że w nadmiarze powoduje ona wiele chorób. Trafiłam na fajną stronkę > wyrzucsolniczke pl
Znalazłam tam porady dietetyka i przepisy Karola Okrasy na gotowanie bez użycia soli. Niektóre już wypróbowałam i są fantastyczne!
napisał/a: nowysacz 2014-08-27 14:24
Jeżeli szukasz sklepu ze zdrową żywnością, przechodzisz na dietę lub lekarz przepisał ci zdrowe pokarm to rekomenduję sklep ze żywnością ekologiczną. Wyszperacie tam właściwie ekologiczne artykuły. Pozyskuję artykuły tylko w tym sklepie, albowiem chcę zdrowo żywić się. Gorąco proponuję wszystkim, którzy reflektują pozyskiwać suplementy diety oraz nie zawierającą konserwantów żywność eko
napisał/a: anielaa26 2014-11-10 09:19
Ja tak samo ograniczyłam sól i cukier w mojej kuchni. Teraz najczęściej zamawiam w ekologicznym sklepie jakieś zamienniki
napisał/a: monika99 2014-11-10 20:08
Przecież teraz można sie odżywiać zdrowo i wcale to nie musi być takie trudne w przygotowaniu i zajmować nam tyle czasu. Jak chcesz sie tak nastawić na zdrowe odżywianie to może kup sobie multicooker rmc m4502 i zacznij przygotowywać w nim obiady. Nie dość że zaoszczędzisz czas to jeszcze będziesz sie zdrowo odżywiała tak jak chciałaś
jmalinowska
napisał/a: jmalinowska 2014-11-18 14:26
Ja w ostatnim czasie staram się przykładać się do zdrowego odżywiania. Zauważyłam,że od czasu kiedy zrezygnowałam ze słodyczy, niezdrowego jedzenia oraz fast foodów czuję się zdrowiej, udało mi się schudnąć.
Powoli zaczynam już rezygnować z półproduktów.
Polecam również zainwestować w wyciskarkę do soków. Większość soków sklepach jest produkowana z zagęszczonego soku, nie posiada tylu wartości odżywczych.
Jednocześnie soki zrobione przez nas są o wiele smaczniejsze. Wyciskarka tym różni się od sokowirówki, że ma niższe obroty przez to soki zawierają wszystkie witaminy. Sama mam obecnie sprzęt marki Hurom ( nie wiem czy są dostępne w sklepach stacjonarnych ale wyciskarki można sobie przejrzeć tutaj: http://sklep.puregreen.pl/ ). Naprawdę świetna sprawa.
napisał/a: kpaulina3 2014-12-19 20:20
A mi się akurat wydaje, że to nawet nie kwestia w tym czy dodajemy soli czy nie, ale w tym jakich produktów używamy. Wiadomo, że wyroby własnej roboty nawet z solą czy cukrem będą o niebo lepsze aniżeli. Ostatnio kupiłam sobie szynkowar - taki i powiem Wam, że na początku troszkę się bałam tego całego doprawiania szynki, ale za drugim razem już wyszło takie cudo, że dziecko (5lat) jak dostaje szynke ze sklepu to mówi, że niedobre i chce tą mamusi. Także to na pewno jest też jakiś kierunek własne wędliny, własne konfitury, buraczki etc. Wszystko można zrobić samemu to nie jest jakoś mocno skomplikowane. Wystarczą chęci.
napisał/a: alinka1976 2015-01-13 16:18
prawie nie stosuje soli, raczej zioła. gotuje, gotuje na parze, dusze lub piekę, smarze sporadycznie, do tego dużo warzyw i jest zdrowo :)
napisał/a: olivka88 2015-01-20 19:38
ja stosuję sól jak najbardziej :) ale tylko i wyłącznie morską co do zdrowych potraw to tak naprawdę staram się używać zdrowych tłuszczy czyli oliwy z oliwek albo oleju kokosowego ot cały sekret.
budapest
napisał/a: budapest 2015-02-22 23:18
Ja zupełnie wykreśliłam z menu sól i słodycze. Jemy właściwie tylko białe mięso i ryby, unikamy ziemniaków i sosów. Od pewnego czasu mam multicooker Opinie moich poprzedniczek to sama prawda - to wspaniałe urządzenie, które ułatwia przygotowywanie zdrowych, niskokalorycznych posiłków. Ja i moja rodzina uwielbiamy dania gotowane na parze i polecam spróbować, bo już po kilku dniach takiego zdrowego żywienia wszyscy zaczynają czuć się lepiej i lżej ;)