Zupy

napisał/a: AGAta1313 2009-03-22 11:39
Witam :) potrzebuję pomocy !! Nie mam już pomysłów na zupy a poza tym uczę się dopiero gotować. Drugie dania wychodzą mi znakomicie ale zupy... z nimi mam problem. Znacie jakieś przepisy na pyszne "babcine" zupki ?? chodzi mi o takie np. ze śmietaną , z zasmażką. Wiem, że są tuczące ale ja nie jem zup tylko mój narzeczony uwielbia ...
napisał/a: prozodia 2009-06-30 13:37
W moim domu największą atrakcja są zupy-krem. Najczęściej robimy kremy cebulowe i serowe. Wrzuca się do nich grzanki i starty ser żółty. Pycha! Wszystko jest bardzo sycące, a przy tym w przygotowaniu - nietrudne. Nie znam niestety przepisu na pamięć, ale wydaje mi się, że powinnaś łatwo znaleźć gdzieś w Internecie albo pierwszej lepszej książce kucharskiej z rozbudowanych działem z zupami:) Moja propozycja nie wiele ma wspólnego z zasmażkami i "babcinymi" zupami, ale może ci się przyda:)
napisał/a: Rysio51 2009-10-20 16:09
AGAta1313 napisal(a):Witam :) potrzebuję pomocy !! Nie mam już pomysłów na zupy a poza tym uczę się dopiero gotować. Drugie dania wychodzą mi znakomicie ale zupy... z nimi mam problem. Znacie jakieś przepisy na pyszne "babcine" zupki ?? chodzi mi o takie np. ze śmietaną , z zasmażką. Wiem, że są tuczące ale ja nie jem zup tylko mój narzeczony uwielbia ...


Przepis na Pomidorową

- 3 litry wody
- 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
- 1 skrzydło z indyka i 1 pałka (może być jakieś inne zamienne mięso np kurczak)
- 2 cebule
- 3 pory (tylko białe części)
- 3 duże marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 4 kostki rosołowe
- sól, cukier, pieprz
- 1 łyżka masła łub margaryny
- 1 duża łyżka mąki
- duża garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, tymianek)
- makaron

Sposób przyrządzenia:

Najpierw wstawiamy wodę z mięsem i gotujemy przez 30 minut. Potem wrzucamy obraną i pokrojoną, marchewkę, seler, pietruszkę oraz 3 kostki rosołowe. To wszystko gotujemy 1godzinę. Cebulę kroimy w kostkę, pory w półplasterki, musimy je zeszklić razem na tłuszczu z masła lub margaryny. Pomidory rozgniatamy widelcem i razem z zalewą dodajemy do cebuli i porów. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Potem przecieramy przez sito i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem. Następnie wlewamy przecier do garnka z mięsem i warzywami. Dajemy jeszcze zupie jakieś 20 minut i w tym czasie gotujemy makaron. Kiedy makaron już jest gotowy zagęszczamy zupę odrobiną mąki. Wsypujemy łyżkę mąki do szklanki i mieszamy z ZIMNĄ wodą. Kiedy dokładnie już wymieszamy wlewamy do zupy przez małe sitko, aby uniknąć "kluch" z mąki. Po 5 minutach gotowania od dodania mąki możemy przystąpić do konsumpcji zupy. Smacznego :)
napisał/a: BERNADETA 2009-10-20 21:15
ja czesto daje ryz,zamiast makaronu
napisał/a: Rysio51 2009-10-26 11:51
BERNADETA napisal(a):ja czesto daje ryz,zamiast makaronu


Ja jestem typowym "makaroniarzem" i jeśli chodzi o zupy to praktycznie nie używam ryżu. Natomiast bardzo lubi ryż z potrawkami chińskimi :)
napisał/a: madmaselle 2009-11-06 15:14
To może typowa "babcina" zupa ;) czyli Barszcz na zakwasie??
Składniki:
mąka żytnia lub żytnio -razowa
2-3ząbki czosnku
sucha skórka z chleba
żeberka lub boczek
kiełbasa podsuszana,jajko,chrzan
sól,pieprz do smaku

zakwas
na 1litr wody-6łyzek mąki.Zagotowana letnia wodę wlewamy do garnka kamiennego lub słoika ,wsypujemy mąkę i mieszamy,dodajemy czosnek i skórkę z chleba.Przykrywamy i odstawiamy na 3-4dni w ciepłe miejsce

W 2l wody gotujemy do miękkości żeberka lub boczek (wodę solimy 1łyzeczka soli). Gdy się woda zagotuje wlewamy zakwas, wrzucamy skórkę z chleba. Gotujemy aż do zgęstnienia barszczu co jakiś czas mieszając.
Do talerza wkrawam jajko, kiełbaskę, boczek lub żeberka, dodaję chrzan i pieprz do smaku.
napisał/a: DontHasitate 2009-11-13 15:20
hihi nagotuj kocioł rosolu, jedzcie dwa dni a pozniej zrob z tego pomidorowke ;)
napisał/a: talala 2009-11-24 13:24
Ja polecam np. świetną i bardzo szybką zupę czosnkową (tylko dla twardzieli;) ). Na talerz dajesz pokrojoną szynkę, potarty ser i duuużo czosnku. Zalewasz bulionem, wrzucasz jeszcze żółtko i mieszasz. A na koniec dorzucasz wcześniej usmażone grzanki. Szybka rewelacja:)
napisał/a: black_dahlia 2010-01-26 14:30
Moja znajoma ostatnio zaserwowała mi krem z brokuł - przepyszna zupka, a jaka sycąca. Polecam każdej kobiecie co dba o linie :)
napisał/a: kaj 2010-04-19 10:19
Taki krem z brokuł oprócz tego,ze jest bardzo zdrowy to jeszcze przepyszny. Ja zawsze gotuję brokuły z papryką i cebulką, doprawiam do smaku a potem wszystko miksuję. Dodaje odrobinę śmietany i całość posypuję świeżo startym parmezanem