Jajka w galarecie

aniwey
napisał/a: aniwey 2013-03-25 14:40
Zobaczcie, jaki fajny przepis znalazłam ;)

wielkanocne galaretki

Wklejajcie tu równie ciekawe przepisy świąteczne ;)
napisał/a: Dorota225 2013-03-25 15:24
robiłam kiedyś podobne :) teraz zrobię takie jak tutaj pierwsza z od lewej:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=449396738464213&set=a.424984610905426.92985.394551470615407&type=1&theater
w gazetce mają przepis, banalnie prosty, a wygląda pysznie ;)
napisał/a: pejpis 2015-03-21 19:38
jajka w galarecie

Składniki:
1,5kg ćwiartek z kurczaka,
3 duże marchewki,
puszka groszku,
5 jajek,
50g żelatyny,
kilka gałązek natki pietruszki,
sól, pieprz,
wydmuszki.

Przygotowanie


Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody gotować do miękkości, ok. 40min. Wyjąć mięso oraz marchew, lekko przestudzić i drobno pokroić. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kostkę. W wydmuszkach ułożyć trochę mięsa, na to pokrojoną w kosteczkę marchewkę, odsączony groszek oraz jajka. Zalać gorącym wywarem. Wstawić do wytłoczek od jajek i wstawić do lodówki, by całkiem stężało, na całą noc. Następnie delikatnie oskubać skorupki z galarety.
napisał/a: marivel2486 2015-03-29 18:19
Ja przygotować Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie?

Składniki:

4 wydmuszki z jajek
2 plastry gotowanej szynki
mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza,
natka pietruszki,
1 kostka bulionu warzywnego Winiary
4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu)

Pamiętajcie, że otwór w wydmuszkach robimy po szerszej stronie jajka, to będzie podstawa naszej galarety w kształcie jajka.

Wydmuszki z jajek wyparzamy, odlewamy wodę i zostawiamy odwrócone do wysuszenia.

Gotowaną szynkę kroimy w paseczki i zachowując ostrożność naprzemiennie wkładamy szynkę do wydmuszek wraz z warzywami i pietruszką. Przygotowujemy bulion warzywny z kostki, lub gotujemy wywar na wywarze warzywnym. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym bulionie. Ostrożnie bulionem zalewamy zawartość wydmuszek..Odstawiamy do lodówki aby galareta zastygła.

Zdejmujemy skorupkę tak jak zwykłe obieramy jajko. Smacznego!
lore-ley
napisał/a: lore-ley 2015-04-01 21:26
Nie znoszę niczego, co byłoby w galarecie. Zwłaszcza jajek i ryb. Jajka zdecydowanie ok, ale zdecydowanie nie w tej postaci ;)