Konkurs "Kuchnia z Zielonego Wzgórza"

Redakcja
napisał/a: Redakcja 2007-11-16 17:05
Dla miłośników gotowania mamy 10 zestawów nagród, zawierających książkę "Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L. M. Montgomery" oraz śliczny fartuszek do gotowania. Obie nagrody zostały ufundowane przez Wydawnictwo Literackie.

Zadanie konkursowe - Zrób sobie zdjęcie z przyrządzonym przez siebie ulubionym daniem i podaj na nie przepis!
Fotografię z przysmakiem i przepis wklej jako post na naszym konkursowym forum.

Konkurs zostanie przeprowadzony w terminie od 16 listopada do 7 grudnia 2007 r.

Zobacz nagrody - w naszej galerii!

Zasady konkursu
1. Konkurs zostanie przeprowadzony na forum polki.pl
2. Zostanie wybranych 10 najciekawszych propozycji, które nagrodzimy zestawami nagród.
3. Potrawy muszą być wykonane własnoręcznie przez Uczestników konkursu. Mogą to być proste dania - jak ciasta, kanapki, zupy itp.
4. Propozycje będą oceniane przez konkursowe jury, złożone z Redakcji polki.pl
5. Odpowiedzi, które nie będą związane tematycznie z konkursem zostaną usunięte przez moderatora forum.
6. Konkurs zostanie przeprowadzony w terminie od 16 listopada do 7 grudnia 2007 r.
7. Jury podejmie decyzję 11 grudnia i prześle informacje do osób nagrodzonych na prywatną skrzynkę na forum, z prośbą o podanie adresu wysyłki nagród. Nagrody wyślemy pocztą po uzyskaniu danych adresowych zwycięzców.
8. Prawa autorskie majątkowe do zdjęć nadesłanych przez uczestników konkursu powinny należeć do uczestników konkursu. Uczestnicy konkursu ponoszą pełną odpowiedzialność wobec Organizatora w przypadku zgłoszenia przez osoby trzecie roszczeń z tytułu naruszenia ich praw wskutek wykorzystania przez Organizatora odpowiedzi zgodnie z niniejszym Regulaminem.

Laureatami konkursu zostali:
1. niebieska
2. gabix
3. Joanka02
4. Jack
5. Sandra
6. sab11
7. rakow2
8. Maduixa
9. gusia252
10. lola999

Wszystkim Laureatom serdecznie gratulujemy.
Redakcja wyśle informację o wygranej na prywatną skrzynkę na forum!
napisał/a: exa_200 2007-11-16 21:44
Jejkus konkurs dla mnie!!! Akurat rozprul mi sie fartuszek i ciagle brudze rzeczy w kuchni!!! :(

A wiec moj ulubiony przepis to "przygoda lesna" ktory sama wymyslilam.

1. Galaretke zalewamy do pucharkow, czekamy az zgestnieje.
2. Budyn waniliowy lub czekoladowy wlewamy na twarda galaretke.
3. w osobnym naczyniu zalewamy wisniowa galaretke ktora kroimy w kostki po
zgestnieniu. ktora nakladamy do pucharkow. zdobimy owocami lesnymi jak
truskawki, jagody, maliny, moga byc mrozone i dekorujemy smietanka...pychotka!
napisał/a: Niebieska 2007-11-17 08:54
Pierś z kaczki w marynacie musztardowej w sosie pomarańczowym. Ziemniaczki pieczone z tymiankiem i majerankiem.Warzywa gotowane na parze.
napisał/a: magd4lenka 2007-11-19 18:12
(przepis pochodzi z forum gazety, autorką jest Silije, ja według niego 3 rok z rzędu robię pierniczki. Według mojej córeczki są to najpyszniejsze ciasteczka na świecie.)

Składniki:
1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
imbir
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
mielone goździki

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą
masę i czekamy.
Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by
wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi
aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych
aromatów).
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym
miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem
szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.
Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego
ciasta


Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy
fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo
bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Jak sobie przypomnę to
napiszę do ilu stopni nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości
pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za
artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też
możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę
czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową
cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na
cały wieczór.
Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na
Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha.

SMACZNEGO!
napisał/a: Niebieska 2007-11-19 20:08
"Ciasteczka z bitą śmietaną i malinami"

Przepisy są z ninternetu ale sprawdzone już wiele razy.Polecam.

SKLADNIKI:
Składniki
2 jajka
5 łyżek cukru
2 żółtka
skórka otarta z 2 cytryn
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag jagód
35 dag śmietanki kremówki
1 torebka śmietany-fix
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
. Białka jajek ubic na sztywną pianę,dosypując 4 łyżki cukru.Wymieszaj z żółtkami i połową skórki cytrynowej.Dosyp oda rodzaje maki,wymieszaj.
2. Blache wyłóż pergaminem.Na nim wyrysuj 6 krążków o śred. 12 cm.Na każdy nałóż cięką warstwę masy biszkoptowej.Piecz 12 min w temp.200 st.Wyjmij.Z placuszków usuń papier,gorące ułóż na ściance przewróconej szklanki,lekko docisnij brzegi.Gdy ostygną,zachowają kształt kołyski.
3. Śmietanę ubij z resztą cukru i śmietan-fiksem,dodaj resztę skórki.Napełnij kremem biskwity,posyp masę jagodami.Ciastka oprósz cukrem pudrem.

2 przepis to "Chłodnik" idealny na upały

Produkty:

2 pęczki botwinki
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
2 ogórki zielone
1 maślanka
1 śmietana
sól, cukier,
sok z 1 / 2 cytryny
pieprz
2 jajka
Wykonanie:

Botwinkę kroję drobno: buraczki, łodyżki i liście. Wkładam do wody dodając sól, cukier i sok z cytryny. Gotuję do miękkości. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki, żeby się oziębiły. Można botwinkę przygotować dzień wcześniej.

Rzodkiewki i ogórki można wraz ze skórką pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na grubej tarce . Koperek drobno pokroić. Wsypaś wszystko do głebokiej miski lub do wazy. Posolić, popieprzyć i wstawić do lodówki.

Po ostudzeniu dodać botwinkę, maślankę i śmietanę. Doprawić do smaku. Ugotowane i wystudzone jajka pokroić wg uznania w ćwiartki lub w plasterki. Wyłożyć na talerz i zalać chłodnikiem.

Mogą dodatkowo być dodane również wystudzone gotowane lub pieczone ziemniaki. Ja najczęściej kroję je w plasterki, solę i zapiekam w żaroodpornym naczyniu. Oczywiście ziemiaki również trzeba po upieczeniu mocno schłodzić przed podaniem.

Na zdjeciu mój szwagier zajada się moim chłodnikiem :D

3 przepis to przepis na śmietanowy tort,idealny dla dziecka :) Na zdjęciu moja mama wnosi tort dla 2 wnuczka :)

Przepisów na biszkopt poniewiera sie po forum mnóstwo wiec pisać nie będę

Masa

pół litra kemówki (można więcej, litr np. ale mnie na biszkopt z 8 jaj wystarcza)
mała zelatyna rozpuszczona w połowie szkl. wody
2-3 łyżki cukru (lub cukru pudru)
szczypta soli

Schłodzona kremówke wlać do wyskoiego naczynia, posolić i ubijać zaczynjając od najniższych obrotów miksera, stopniowo zwiekszać predkość. Kiedy smietana jest juz dość gesta dodać cukier a kiedy juz jest dobrze ubita powoli wlewać zelatynę. Ot, i cała filozofia

Jesli chcesz z galaretką, rozpuść ja w połowie wody, dodaj małą zelatynę i wystudź. Śmietany w tamim wypadku musi byc co najmniej litr. Dalej postepuj jak wyzej.Dekoruj według upodobania.
napisał/a: romask 2007-11-19 23:33
cóz, nieżle sie czuje w kuchni, a moi bliscy nie wyobrażają sobie naszych uroczystosci bez faszerowanego schabu w galarecie.
Z pozoru rzecz moze sie wydawac trudna, ale w dzisiejszych czasach mozna skorzystac z dobrodziejstwa gotowych produktów-tajich jak np schab pieczony.:)
Wybieramy kawałek schabu pieczonego o niezbyt szerokim przekroju i kroimy podwójne plastry-tworząc kieszonkę-czyli jeden ruch noza nie do końca-musi nam powstac taka złączona jedną krawędzia ,,kanapka,,.

Gotujemy jajka na twardo, ilosc zalezy od tego ile porcji mamy wykrojonego schabu.W wolnym czasie kroimy w bardzo drobną kosteczkę szynę, dodaemy również pokrojone jajka, chrzan, duzo zielonej pietruszki. SPrawdzamy cz nie trzeba dosmaczyc naszego nadzienia. Jesli tak dodajemy sól i pieprz.Nasz farsz ma miec dosc ostry, zdecydowany smak. Nadziewmy nim nasze schabowe kieszonki, układamy na półmisku, dekorujemy, np pomidorem ogórkiem,lub tym co nam w duszy gra-na koniec zalewamy tężejącą galaretą- to dosc wazne, zeby nie była rzadka- tylko taka gęstniejąca-daje ładniejszy, plastyczny efekt. Odstawiamy w zimne miesce i gotowe :)
napisał/a: jolunia559 2007-11-20 09:55
Ania z Zielonego Wzgorz to moja ukochana ksiazka.Ona pozwala mi przejsc w zyciu naprawde trudne momenty i nie pozwala mi sie zalamac.Ostatnie cztery lata to nieustanna wedrowka od szpitala do spitala z ta wlasnie ksiazka w torebce.I nie byloby w tym nic dziwnego,gdybym miala lat kilkanascie,a ja za pol roku koncze piecdziesiatke.Kocham ta ksiazke i czytam nieustannie.Najbardziej wzrusza mnie pracowitosc mieszkanek Zielonego Wzgorza,Tam kazda potrawe trzeba bylo wykonac samodzielnie poczawszy od chleba,a skonczywszy na tortach.Pamietacie jakl Ania poczestowala Diane "porzeczkowym sokiem"Maryli,i ile bylo z tym klopotu,gdy sok okazal sie winem?j podam prosty przepis na ukochana zupk mojej rodziny.Czerwony barszcz,ktory gotowala moja babcia.Najpierw przygotowuje buraczki.Myje je dokladnie i gotuje w lupinach do miekkosci.Cztery solidne buraczki.Po ugotowaniu zalewam zimna woda/wtedy pieknie sie obiera"i zcieram na jarzynowce.W drugim garnku przygotowuje baze.Dwalitry wody,dwa skrzydelka z kurczaka i wlosczyzne zagotowuje.Dodaje trzy zabki czosnku,dwa suszone grzyby,majeranek/sporo/dwa listki laurowe,ziarnka pieprzu i dwa ziarnka ziela angielskiego.Dodaje trzy ziemniaki pokrojone w kosteczke.Gotuje do miekkosci.Gdy ziemniaki sa miekkie wrzycam stare buraczki i dodaje lyzke octu i lyzeczke soli.Na koniec dodaje dobra smietane/18%/Barszcyk ma miec winny smak i piekny czerwony kolor.
Smacznego dziewczyny.Wbrew pozoorom ugotowanie dobrego czerwonego barszczu nie jest prosta sprawa.
Niestety nie wiem czy udalo mi sie dodac zdjecia bo mi cos komp szwankuje.Ale mimo to jest to fajny konkursik i przywoluje wspomnienia.Wspomnienia chwil,gdy pod koldra,jako dziecko,z latarka w reku sledzilam losy Ani z Zielonego Wzgorza.
napisał/a: Doka1986 2007-11-20 12:54
Mój przepis to pysznie puszyste i rozpływające sie w ustach ciasto "ANIOŁEK". Nie ma osoby, której by nie smakowało. Wszystkie moje przyjaciółki prosiły żebym podzieliła się moim przepisem:)

ANIOŁEK

Ciasto:
2 jajka ½ szkl. śmietany
½ szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 dkg. mąki pszennej
½ kostki margaryny
1 łyżeczka amoniaku

Krem:
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
1 szkl. śmietany
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 margaryna

Wykonanie ciasta:
Całe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Wszystko razem miksujemy. Mąkę przesiewamy, siekamy z margaryną i dodajemy amoniak. Wszystko razem łączymy ze zmiksowaną masą
Z otrzymanego ciasta pieczemy 4 jednakowe placki. Piec w 200 stopniach, czas: 15-20 minut

Wykonanie kremu:
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i śmietanę. W rondelku, na małym ogniu przygotowujemy mleko z cukrem i margaryną. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy zmiksowane jajka. Przez chwilę jeszcze gotujemy. Gorącą masę przekładamy na upieczone wcześniej placki, schładzamy i wkładamy do lodówki.

Ciasto każdemu się udaje. Smacznego:) Najlepszy deser do kawy...
napisał/a: ~moniau 2007-11-20 13:16
Cannelloni nadziewane serem feta i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

To ulubione danie mojej rodziny i znajomych, kto nie lubi szpinaku po tym daniu zmienia zdanie :)

Składniki na farsz do makaronu
- opakowanie makaronu Cannelloni
- kostka sera feta
- opakowanie szpinaku rozdrobnionego
- kilka łyżek mleka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- ulubione zioła (np. bazylia, oregano, majeranek, pieprz)

Sposób przygotowania:
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 200 stopni przez 30-40 minut.

Szpinak koniecznie kupić musisz
Potem na maśle go rozmrażasz i dusisz
Dodajesz wyciśnięte ząbki czosnku i zioła
Potem mieszasz wszystko dookoła
Ser feta rozdrabniasz i do szpinaku dodajesz
Takim daniem na pewno się najesz
Mieszasz wszystko aż się połączy
I szpinak z fetą ładnie się złączy
Na koniec dodaj jajka roztrzepane
A wówczas na pewno będzie danie udane
Teraz tylko rurki farszem nadziewamy
Oczywiście przy tym ciągle się uśmiechamy
Bo danie robione z radością
Smakuje wszystkim gościom
Gdy rurki już całe napełnimy
To w naczyniu żaroodpornym je umieścimy
Prawie wszystko gotowe już mamy
Jeszcze tylko beszamelem rurki podlewamy
Najlepiej żeby całe były zalane
Wówczas na pewno będą ugotowane
Na koniec serem startym posypujemy
W piekarniku pieczemy a potem się delektujemy

Składniki na sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- mleko zimne
- kilka łyżek mąki
- 2 ząbki czosnku
- ulubione zioła (np. gałka muszkatołowa, bazylia, pieprz, oregano, koperek suszony, rozmaryn)
- starty ser żółty

W rondlu stopić masło i wrzucić wyciśnięte ząbki czosnku, dodać mąkę i podgrzewać przez 2 min. Dodać mleko i mieszać aż zgęstnieje. Przyprawić i podgrzewać jeszcze 2 min.

SMACZNEGO !!!
napisał/a: gabix5 2007-11-20 14:09
1/2 kg mąki
35g drożdży
2/3 szklanki mleka
70g cukru
2 jaja
70g masła lub margaryny
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu np. cytrynowego, waniliowego
1-2 jaja (żółtka i białka osobno)
powidła, marmolada, nutella

Całą mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn. Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20-30minut.
Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki, ubite z cukrem i solą jaja.Wymieszać.Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło.Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 minut (do podwojenia objętości).Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść.
Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować.Szklanką wykrajać koła na buzie (8-10cm) a kieliszkiem kółeczka na ryjek (4-5cm).Uszka zrobić z małych prostokątów (4x2cm) na końcu wyciętych w trójkąt.Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę marmolady (lub innego nadzienia)Przylepić drugie kółko, posmarowany białkiem ryjek i uszka.W ryjku zrobić dwie dziurki.Świnki smarować rozmąconym z łyżką mleka żółtkiem.
Piec w 190-200stopniach ok. 15 minut.Po upieczeniu ostudzić i zrobić oczy z lukru, białej i ciemnej czekolady lub pisakami do tortów.
napisał/a: makowiec 2007-11-21 14:01
Prezentuję Państwu pyszny deser rodem ze słonecznej Hiszpanii - Crema catalana.

Zaletą tego przepisu jest to, że można go przygotować o każdej porze roku, gdyż nie wymaga wysoce wyselekcjonowanych składników oraz to, że jest prosty w przygotowaniu.

Oto przepis na ten aksamitnie rozpływający się w usatch deser:

Crema Catalana


500 ml mleka
200 g cukru białego
5 żółtek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cytryna
szczypta cynamonu

Cytrynę szorujemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Mleko gotujemy ze szczyptą cynamonu i skórką cytrynową, gdy zawrze, odstawiamy na 20 minut, przecedzamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z 150 g cukru, gdy zbieleją przekładamy do garnuszka, wstawiamy go do większego naczynia z gotującą się wodą, dodajemy mąkę i ubijamy, wlewając mleko. Gdy krem zgęstnieje, przelewamy go do 4 żaroodpornych foremek i schładzamy. Pozostały cukier rumienimy na patelni, zalewamy 100 ml wody i podgrzewamy, aż karmel się rozpuści i ponownie zgęstnieje. Polewamy krem karmelem i gdy zastygnie, podajemy.

Krem z karmelem można podpiec pod grillem. Można też nie przygotowywać karmelu, tylko posypać krem cukrem i zapiec pod grillem.
napisał/a: Joanka02 2007-11-22 10:57
Na jesienne dni zdrowa sałatka z bakłażana.

2 bakłażany śrdniej wielkości
1 cytryna
5 ząbków czosnku
5 łyżek oliwki
olej do smażenia

bakłażana kroimy w plastry szrokości ok 1,5 cm
z obu stron solimy i czekamy ok. 15 minut aż puści wodę
papierowym ręcznikiem zbieramyz bakłażana wodę i następnie
na gorącym oleju smażymy z obu stron lekko przysiskając widelcem
(bakłażan bardzo mocno pochlania tłuszcz najlapiej co chwile dodawać
kilka kropli oleju).
Przekładamy do półmiska i nakładamy przygotowany sos:
wyciśnięty czosnek wymieszany z sokiem z cytryny i oliwką.
Następnie kolejna warstwa bakłażana i ponownie sos.
Na koniec dekorujemy skórką z cytryny.

Możemy jeść na ciepło oraz jako przekąska na zimno.
Smacznego.

Ps. potrawa zawsze się udaje. :p