Konkurs "Mały kuchcik"

Redakcja_Babyonline
napisał/a: Redakcja_Babyonline 2008-03-05 10:26
Konkurs "Mały kuchcik" rozstrzygnięty!

Drodzy rodzice!
Dziękujemy za przepyszne przepisy i smakowicie wyglądające zdjęcia potraw, które zamieściliście na forum.
Wszystkie są godne wypróbowania i mamy nadzieję, że inne mamusie bądź tatusiowie, na pewno skorzystają z Waszych porad.
Przyznaliśmy 3 nagrody główne: zegar kuchenny z serii "Cecylka Knedelek" oraz książeczka z super przepisami na Wielkanoc!
Dodatkowo 7 nagród pocieszenia - książeczki "Cecylka Knedelek i Wielkanoc".

Oto lista nagrodzonych:
- nagrody główne otrzymują: cohenna, sampo21, tomasam,
- nagrody pocieszenia dla: GosiaInuszka, Katarina05, majorika, mcjoker, magdageo, rakastan, mm.ii.


Zwycięzcom gratulujemy a pozostałych zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnych konkursach na naszym forum.
Serdecznie pozdrawiamy!
Redakcja


Przygotuj coś pysznego razem ze swoim smykiem, zrób zdjęcie i prześlij je do nas!

Na pewno nie raz musiałaś/-eś się sporo nagimnastykować, by Twój maluszek zjadł grzecznie, to co mu przygotowałaś/-eś z wielkim wysiłkiem. A pomysłów zapewne było wiele... m.in. wymyślne kształty, kolorowe dekoracje dań. Jeżeli dzięki nim sukces został osiągnięty, to podziel się z nami swoimi pomysłami na kolorowe danie!

Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy na forum zamieścić przepis na ulubione danie Twojego dziecka wraz ze zdjęciem potrawy. Autorki/autorzy najciekawszych pomysłów zostaną nagrodzeni jednym z 3 zestawów, w skład którego wchodzą: zegar kuchenny z serii "Cecylka Knedelek" oraz książeczka z super przepisami na Wielkanoc!
Uwaga: przewidujemy dodatkowo 7 nagród pocieszenia w postaci książeczek "Cecylka Knedelek i Wielkanoc".

Kilka przepisów z tej książeczki znajduje się na naszej stronie

Konkurs zostanie przeprowadzony w terminie od 5 marca do 16 marca 2008 roku.

Weź udział w konkursie i wygraj wspaniałe nagrody. Zobacz nagrody>>


Zasady konkursu:
1. Konkurs "Mały kuchcik" zostanie przeprowadzony na forum babyonline.pl.
2. Zostanie wybranych 3 najciekawszych propozycji, które nagrodzimy zestawami nagród.
3. Pomysły będą oceniane przez konkursowe jury, złożone z Redakcji babyonline.pl.
2. Propozycje, które nie będą związane tematycznie z konkursem zostaną usunięte przez moderatora forum.
5. Konkurs zostanie przeprowadzony w terminie od 5 marca do 16 marca 2008 roku.
6. Jury podejmie decyzję 17 marca i prześle informacje do osób nagrodzonych na prywatną skrzynkę na forum, z prośbą o podanie adresu wysyłki nagród. Nagrody wyślemy pocztą po uzyskaniu danych adresowych zwycięzców.
7. Osoby, które w ciągu 2 tygodni od otrzymania informacji o wygranej, nie prześlą swoich danych do Redakcji, tracą prawo do nagrody.
8. Prawa autorskie majątkowe do odpowiedzi nadesłanych przez uczestników konkursu powinny należeć do uczestników konkursu. Uczestnicy konkursu ponoszą pełną odpowiedzialność wobec Organizatora w przypadku zgłoszenia przez osoby trzecie roszczeń z tytułu naruszenia ich praw wskutek wykorzystania przez Organizatora odpowiedzi zgodnie z niniejszym Regulaminem.
cohenna
napisał/a: cohenna 2008-03-06 14:00
Moja córeczka nie należy do tradycyjnych niejadków i ze smakiem zajada wszystko, nawet warzywa :p
Mamy jednak kilka naszych ulubiony przepisów, które są wykonywaney tylko na święta :p
Oto jeden z nich :p
Najbardziej mojej córeczce smakuje śnieg :p


CHATKA Z PIERNIKA I ŚNIEG Z CIEPŁYCH LODÓW

Składniki na piernik:
50 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
12 dag margaryny
Jajko
1 łyżeczka sody
Sól
Ewentualnie przyprawa do piernika

Składniki na karmel:
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody

Składniki na ciepłe lody:
4 białka
4 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka octu
kwasek cytrynowy

Wykonanie piernika:
Mąkę i sodę przesiać na stalnicę, zrobić wgłębienie. Miód podgrzać z cukrem i ewentualnie przyprawą do piernika. Przestudzony wlać do mąki, dodać sól, jajko i rozpuszczoną przestudzoną margarynę. wyrobić aż powstanie jednolite ciasto. rozwałkować je na grubość 1/2 cm. z ciasta wyciąć podłogę, ściany i dach chatki, a także komin i płotek. w ścianach wyciąć okna i drzwi (można też ich nie wycinać, a później narysować). Ułożyć na blaszce wyłożonej perganinem, piec około 15-20 minut w 180 stopniach, ostudzić. by domek był kształtny, ściany z ciasta należy wyciąć, korzystając z przygotowanych wcześniej szablonów.

Wykonanie karmelu:
Cukier rozpuścić na małym ogniu, aż zbrązowieje i powstanie karmel.

Wykonanie ciepłych lodów:
Cukier, wodę i ocet wymieszać, rozpuścić aż powstawać będą nitki (kroplę rozpuszczonej masy kładziemy na zwilżone zimną wodą palce, złączmy je i staramy się rozciągnąć masę. jeśli to nam się uda i powstaną "nitki" to masa jest gotowa). Białka ubić na sztywną pianę. postawić je na parze i ubijać dodając po troszku masę cukrową. Dodać szczyptę kwasku cytrynowego i dalej ubijać, aż masa zacznie robić się krucha.

Ściany chatki sklejać gorącym karmelem. Domek przybrać lodami

SMACZNEGO :P
napisał/a: mmXii 2008-03-08 09:06
Tort cytrynowy
Moja Córeczka go uwielbia!


30 dag cukru
15 dag mąki ziemniaczanej
4 łyżek mąki tortowej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
1 l śmietany kremówki
250 g marmolady cytrynowej
1 szklanki soku z cytryn
2 opakowania cukru waniliowego
2 opakowania zagęszczacza do śmietany
5 dag płatków migdałowych
2 cytryny
owoce kandyzowane

Jajka utrzeć na pianę z cukrem oraz stratą skórką z cytryny. Mąkę tortową połączyć z 8 dag mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia. Przesiać bezpośrednio do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Formę wieńcową o śr. 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 200oC. Ciasto wyjąć z formy i ostudzić.
Sok z cytryny zagotować z resztą cukru. Pozostałą mąkę ziemniaczaną rozprowadzić wodą, zagęścić sos i zagotować. Przelać do miski, wystudzić. Ubić 150 ml śmietany i wymieszać z sosem. Ciasto przekroić na 3 warstwy. Dolną posmarować marmoladą, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem i przykryć ostatnią warstwą. Resztę śmietany ubić na z cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Połowę śmietany przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką, a resztą posmarować cały tort. Udekorować jak to robi moja Córeczka :)
napisał/a: sampo21 2008-03-08 17:42
[CENTER]Może potrawa którą zaprezentuje nie jest niczym szczególnym ale zrobiła wrażenie na moich dwóch mężczyznach. W tegoroczne Walentynki przygotowałam kolacje w "serduszka" polecam bardzo proste i dekoracyjne “mini-kanapeczki”.[/CENTER]

[CENTER]Kształty serc wycinamy za pomocą foremek do pierniczków i dekorujemy produktami jakie lubimy. Możemy również np. w papryce wyciąć “okolicznościowy” napis.
[/CENTER]

[CENTER]Do wykonania potrzebne nam będą:

[CENTER]foremki do pierniczków w kształcie serc
ostry nożyk
szyneczka, żółty serek, papryczka, pomidorek, pietruszeczka[/CENTER]


[CENTER]Sposób przygotowania[/CENTER]

[CENTER]Za pomocą foremek wycinamy kształt serca w chlebie, wędlinie, żółtym serku,warzywach[/CENTER]

[CENTER]Smarujemy pieczywo masłem i dekorujemy kanapki przygotowanymi produktami [/CENTER]

[CENTER]Całość dekorujemy natką pietruszki lub koperku. Układamy i ozdabiamy napisem.[/CENTER]


[CENTER]Mój Mateuszek brał bierny udział w przygotowaniu niespodzianki, wzrokiem pełnym niedowierzania, obserwował co jeszcze się ciekawego wydarzy i kiedy będzie mógł zjeść te wspaniałości:)[/CENTER]
napisał/a: mcjoker 2008-03-11 21:18
:) Moja córka Kinga (21 miesięcy) uwielbia jeść, ze smakiem zjada wszystko, co jej przygotuje, a na widok jedzenia woła mniam mniam lub ama. Ulubionych potraw ma wiele, ale ostatnio hitem są klopsiki z warzywami.
:) Oto przepis:
15 dag mięsa mielonego z piersi kurczaka, 1 jajko, majeranek do smaku, bułka, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera,kawałek brokułu i kalafiora, brukselki, 1 ziemniak.
wykonanie
Z mięsa, jajka, 1/2 startej marchewki i pietruszki i selera, majeranku, wyrabiam klopsiki, obtaczam w mące i gotuję.
Pozostałe warzywa gotuje w małej ilości wody do miękkości, układam wszystko finezyjnie na talerzyku. Córka to uwielbia, zjada wszystko do ostatniego kęsa.
napisał/a: magdageo 2008-03-12 10:10
Moja 2,5-letnia córeczka uwielbia nie tylko jeść, ale i robić razem ze mną PIERNICZKI! Nigdy nie uleżą 2 tygodni żeby skruszeć - szamiemy je praktycznie zaraz po wyjęciu z piekarnika, zanim na dobre ostygną :)O każdej porze roku, kiedy Matylda ma tylko ochotę na coś słodkiego to prosi, żebyśmy piekły pierniczki i tak też się dzieje. Nasz dom po prostu pachnie piernikami :)

A oto przepis na najprostsze i najsmaczniejsze pierniczki na świecie :)

Składniki:
75g margaryny
250g miodu
125g cukru
przyprawy korzenne (przyprawa do piernika)
500g mąki (lub 400g mąki i 100g mielonych orzechów - ciastka bardziej miękkie o wspaniałym orzechowym aromacie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
do dekoracji czego dusza zapragnie :)


Stopić razem margarynę, miód i cukier.
Przestudzić masę i wlać do miski.
Dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (lub mąkę z orzechami i proszkiem) oraz przyprawę do piernika i wbić do tego jajko.
Dobrze wymieszać i solidnie zagniatać.
Odstawić ciasto na ok. 1,5h pod przykryciem.
Ciasto wałkować na placki grubości ok. 0,5 cm i wycnać pierniczki dowolnych kształtów:)
Rozgrzać piekarnik do 200st.C najlepiej na termoobiegu.
Piec ok. 15-20 min.
Uzbroić się w cierpliwość i zjeć po 2-3 tygodniach, bądź schrupać zaraz po ostygnięciu :)

Na zdjeciach nasze pierniki i "Mały kucharz smakosz" w akcji z mamą :)
napisał/a: achmielka 2008-03-12 20:22
Witam!
Moje dzieci uwielbiają pizzę-Maciej 2.5roku, Agatka10lat.Starsza córeczka to straszny niejadek a mimo to tę potrawę je chętnie!
PIZZA DLA GŁODNYCH DZIECI
Ciasto: na 2 blachy(27cm-40cm)
*3,5-4 szk mąki-wsypujemy mąkę do miski-dużej wtedy lepiej się wyrabia;)
*4dag drożdży lub ciut mniej-rozrabiamy z 2-3łyżeczkami mąki i 1łyżeczką cukru i 3-4łyżkami ciepławej wody, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia
*blachy smarujemy olejem i wysypujemy mąką
rozrobione drożdże łączymy z mąką, dolewamy wody ok 1,2szkl ciepławej, oraz
2 łyżki oleju-wyrabiamy aż będzie odstawać od ręki, ciasto dość luźne-jak na
pierogi
*ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 25min pod ściereczką w ciepłym miejscu,
po czym dzielimy na 2 części i wylepiamy-rozciągamy "wyolejonymi" rękoma na
blachach,
*na placki nakładamy3/4 słoiczka przecieru pomidorowego(może być z
ziołami) możemy go trochę rozcieńczyć ciepłą wodą gdy jest za gęsty
*na pizzę nakładamy dowolne dodatki: pieczarki pokrojone w CIENKIE plasterki, plasterki kiełbasy. kawałki cukini, pomidorów-nie zawiele wtedy jest lepiej
upieczona
*posypujemy ziołami-bazylia oregano zioła prowansalskie,czerwony "Knorr"
*nakładamy na wierzch żółty ser starty na jarzynówce

Mamy przygotowane pizze które muszą jeszcze wyrosnąć przez 10-15min, pizzę wkładamy potem do nagrzanego piekarnika(180-200C), pieczemy 11min+ 2min(tak dla pewności).
UWAGA-pizze wychodzą blade jak ściana,ale nie trzeba się tym martwić bo jest u pieczona,ani z brzegów ani pod spodem nie jest rumiana ale to nic bo i tak jest PYSZNA:)
UWAGI KOŃCOWE
jeżeli mamy 8amatorów pizzy w tym 1/2 dzieci,to 2blachy to stanowczo za mało...
Ketchapy trzeba mieć co najmniej dwa pikantny i łagodny polecacm "pudliszki"

Miłego pieczenia. Moje dzieci pomagają mi w szatkowaniu dodatków a ja pomagam im potem w szamaniu specjału:)
Pizza dobra jest gdy odwiedzi nas większa ilość gości:)
Również dnia następnego można ją śmiało spożywać-mój mąż odgrzewa w piekarniku:)



Pozdrawiam
karolka_s
napisał/a: karolka_s 2008-03-14 12:13
Mój synek Kacperek - 1,5 roczku bardzo lubi jeść, wszystko oprócz jajek. Jak bym mu nie przemyciła jajka w jakiejś potrawie to zawsze wyczuje i nie chce ich jeść. Ale nie byłabym super mamą :) gdybym nie znalazła sposobu na to. Robię pysznego omleta. W tej postaci nie wiem dlaczego synek wprost zajada się. A o to przepis dla dwóch osób plus dziecko:

8 jajek
plaster gruby szynki
plaster gruby sera żółtego
1 pomidor
oregano
sól pieprz

Jajka roztrzepuję z oregano w miseczce. Dodaję sól i pieprz do smaku.
Szynkę, ser żółty, pomidora kroję w małe kosteczki. Wlewam na patelnię jajka, trochę podsmażam. Jeśli już się trochę jajka zetną, wsypuję pozostałe produkty. Po 5 minutach przewracam na drugą stronę i znowu podsmażam. I koniec. Przepis prosty, szybki i jakże smaczny. Polecam dla wszystkich niejadków jajek.
napisał/a: pcheleczka785 2008-03-14 13:50
Moja 2,5 letnia córeczka nie należy do niejadków, a wręcz lubi jeść -a najbardziej sałatki.
Oto przepis na jedną z jej ulubionych sałatek:

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
1 puszka tuńczyka z sosie własnym
1 puszka kukurydzy (mała)
1 woreczek ryżu
1 jabłko duże
½ puszki ananasa
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
Sól
Pieprz mielony
Papryka pikantna w proszku

Wykonanie:
Gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie, tak aby był sypki – po wystudzeniu dodajemy do reszty składników.
Wyjmujemy tuńczyka z puszki i rozdrabniamy w misce widelcem, na papkę.
Odcedzamy kukurydzę i dodajemy do miski.
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kosteczkę.
Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w małe kawałeczki.
Wszystkie składniki razem mieszamy w misce. Przyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu ziołowego i papryki pikantnej. Dodajemy majonez i jogurt. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinkę do lodówki.

Jeżeli dziecko ma mniej 2 lata proponuję użyć zamiast majonezu tylko jogurt naturalny.
Sałatka może być też bez ananasa, jeśli ktoś nie lubi lub akurat nie ma w domu.
Porcja sałatki idealna dla 2 dorosłych osób + dziecko

Moja 2,5 letnia córeczka pomaga mi w wykonaniu sałatki podjadając poszczególne składniki :D
Zobaczcie jak wyglądało jej dzisiejsze śniadanko...
napisał/a: dzo83 2008-03-14 14:56
Wiosenne grillowanie

U mnie dzieci przepadają za ... grillem. Na świeżym powietrzu w wiosenne i letnie popołudnia wszyscy chętnie pomagaja w przygotowywaniu jedzonka.

Szaszłyki
* mięsko gulaszowe - cebulka - boczek - pieczarka- miesko gulaszowe - cebulka -boczek -itd.
Szaszłyczki posypujemy przyprawami i kładziemy na grilla

Poledwiczki wcześniej rozbite, namoczone w marynacie kładziemy na grilla

Najlepsze jedzonko dla moich dzieci, które piecze się najszybciej to ... pieczony chleb posmarowany masełkiem z ziołami

Do masełka dodajemy przyprawy - bazylia, oregano, zioła prowansaldzkie i mieszamy
można dodać też kilka ząbków czosnku (wycisnąć praską i wymieszać razem z masłem i ziołami) - wtedy powstaje nam pyszne "grillowe pieczywo czosnkowe"
napisał/a: dagmara12 2008-03-14 19:44
A oto prosty przepis na szybkie i pyszne danie, z podstawowych składników dla największego niejadka i nie tylko :p

Piramidka:

Składniki:
- pierś z kurczaka
- marchewka
-seler
-korzeń pietruszki
-groszek(zimą moze być mrożony lub z puszki)

Warzywa obrać, ugotować razem z mięsem. Można doprawić do smaku, choć niekoniecznie, bowiem aromaty warzyw stworzą znakomity bukiet smakowy.
Ugotowane warzywa odcedzić i rozdusić widelcem, każde osobno. Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrobnić i zmieszać z białymi warzywami. W miseczce układać kolejne warstwy warzyw według własnych fantazji, tak aby stworzyły apetyczną piramidkę. Kolejne warstwy ugniatać łyżką. Miseczkę z gotową piramidką odwrócić na talerzu i gotowe :D
Można wcinać na ciepło jak i na zimno.

smacznego

Mama Wiki
napisał/a: ~GosiaInuszka 2008-03-15 12:18
Malwinka ma 10 miesięcy i jej ulubionym jedzeniem nadal jest... mleczko mamusi. Potrafi już jeść jabłuszko, marchewkę i banana trzymanego w rączce, przyzwyczaiła się też do smaku zupki jarzynowej z mięskiem i ziemniaczka. Najgorzej jest z kaszkami. Nie lubi ani tych mlecznych, ani ryżowych czy kukurydzianych. Dlatego trzeba sie trochę napracować by zadowolić małą. Jeżeli zaś chodzi o pomaganie, to Malwinka najbardziej pomaga..., gdy nie przeszkadza. Lubi przyglądać się jak mama pracuje w kuchni i wierzę, że w niedalekiej przyszłość będzie małym kuchcikiem. Oto przepis na wyrafinowaną w smaku pszenno - ryżowo - kukurydzianą kaszkę z malinami.
"Malinki Malwinki"
Składniki:
1 łyżeczka kaszy manny
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka kleiku kukurydzianego
mus malinowy
świeże lub mrożone maliny
mleko modyfikowane 100ml
woda dla dzieci.
Sposób przygotowania:
Na wodzie ugotować kaszę mannę. Przyrządzić mleko modyfikowane według przepisu na opakowaniu i dodać kleik ryżowy, kukurydziany i kaszę mannę. Kaszka powinna być gęsta. Na powierzchni zrobić rysunek musem malinowym i ozdobić owocami. Rysunek powinien być za każdym razem inny: raz labirynt na końcu którego czeka pyszny owoc, innym razem buźka misia czy kwiatek. Smacznego! :p