Kuchnia w stylu feng shui
napisał/a:
iszka
2009-04-03 09:50
W niedługim czasie zmierzam urządzać kuchnię, proszę mi powiedzieć jakie są zasady stosowane w kuchni zgodnie z feng shui?
napisał/a:
krzysiekr
2009-04-03 21:04
Na pewno z dala ustaw zlewozmywak od kuchenki (piecyka),ale też nie mogą być na przeciwko siebie.
napisał/a:
krycha2
2009-04-06 09:50
Ja wiem, że na pewno kuchenka powinna stać tak, by kucharz:) widział drzwi do kuchni..
napisał/a:
karolinaar
2009-04-08 10:39
Jaki kolor najlepiej pasuje do kuchni?
napisał/a:
krzysiekr
2009-04-08 10:56
Podobno biel i jasne kolory są bezpieczne np. żółty.
napisał/a:
~Katarzyna
2009-05-19 20:32
Co do kolory kuchni to warto się zastanowić co w tej kuchni już mamy - czyli wodę i ogień. Nie powinniśmy dodawać więc kolorów odpowaiadających wodzie (czarny, granatowy, niebieski) oraz ogniu (czerwony, różowy, fioletowy, purpurowy). Kuchenka nie powinna stać koło kranu. Należy je rozdzielić choćby wąskim paskiem blatu kuchennego. Dobrze jest gdy osoba stojąca przy kuchence ma możliwość obserwowania drzwi wejściowych. Jeżeli jednak tak nie jest to warto nad kuchenką zawiesić lustro, w ten sposów ma się kontrolę nad wejściem.
napisał/a:
karolina3
2009-05-21 08:33
Słyszałam, że można między zlewem a kuchenką powiesić folię aluminiową, by oddzielić te dwa żywioły.
napisał/a:
~Katarzyna
2009-05-22 08:57
Folia aluminiowa nie jest do końca dobrym pomysłem. Sprawa z kuchenka i zlewem wygląda następująco: zlew - woda, kuchenka - ogień. To są dwa przeciwstawne żywioły i nie powinny być obok siebie. Gdy tak sie dzieje, to wtedy jest ryzyko wypadków w kuchni np. poślizgnięcia, przecięcia palca nożem, skaleczenia się tarką itp. Aby temu zaradzić należy zastosować żywioł, który godzi wodę i ogień. Tym żywiołem jest drzewo. Można np zawiesić sobie komplet drewnianych łyżek. Folia aluminiowa jest elementem metalu.
napisał/a:
~gość
2009-06-04 19:24
To wszystko o czym piszecie to tylko namiastka Feng Shui. Wszystko opierasię na bardziej skomplikowanych zasadach. Ważne jest gdzie ta kuchniajest i ważne jest kto mieszka w domu.
To nie takie proste jak Wamsię wydaje.
To nie takie proste jak Wamsię wydaje.
napisał/a:
~feng_shui_@onet.eu
2009-06-11 18:15
Witam!
Zgadzam się z ostatnią wypowiedzią tego forum, że niejest to takie proste jak się wydaje :)
Może najpierw uporządkujmyto co widać poniżej (tego forum)
1. Rzeczywiście kolory wody iognia nie są wskazane do kuchni - bezpieczny jest zielony.
2.Istotne jest w jakim rejonie (geograficznym wg kompasu!) jest kuchnia -powinna być w NIEKORZYSTNYM rejonie "Pana Domu" :)
3. Kuchenkapowinna być w pewnej odległości od zlewu - jeśli nie ma takiejmożliwości, należy wstawić matę korkową między kuchenkę a szafkęze zlewem, a mycie przenieść do komory zlewu bardziej oddalonej odognia.. Wieszanie drewnianych łyżek na pewno nie zapobiegnie "atakom"żywiołów na siebie.
4. Kuchenka NIE POWINNA być vis a vislodówki
5. Pokrętła kuchenki powinny być skierowane w korzystnymkierunku dla "Pana Domu"
5. Kuchenka ABSOLUTNIE nie powinna"strzelać" w drzwi wejściowe do kuchni!!!
6. Zdecydowanie NIEPOLECAM lustra nad kuchenką - to są sposoby ze "szkoły czarnych czapek",która to szkoła poza obecnością kwadratu magicznego NIE MA NICWSPÓLNEGO z prawdziwym Feng Shui opartym na kompasie. Obserwacja wejściaprzez "kucharza" nie ma żadnego znaczenia z pkt widzenia FS.
Po krótce to wszystko, ale to podstawowe rzeczy - najważniejszy jestkierunek kuchenki, o którym wspomniałem wyżej. Jeśli robi siękonsultację Feng Shui (domu, mieszkania) to rozpatruje się równieżpowiązania energii (pola magnetycznego ziemi) panujące w domu, a co zatym idzie w kuchni. Można to jednak zbadać jedynie profesjonalnymkompasem i użyciem niezbędnej wiedzy do stworzenia wsparcia dlaszczęścia domu.
Pozdrawiam
W.J.
Zgadzam się z ostatnią wypowiedzią tego forum, że niejest to takie proste jak się wydaje :)
Może najpierw uporządkujmyto co widać poniżej (tego forum)
1. Rzeczywiście kolory wody iognia nie są wskazane do kuchni - bezpieczny jest zielony.
2.Istotne jest w jakim rejonie (geograficznym wg kompasu!) jest kuchnia -powinna być w NIEKORZYSTNYM rejonie "Pana Domu" :)
3. Kuchenkapowinna być w pewnej odległości od zlewu - jeśli nie ma takiejmożliwości, należy wstawić matę korkową między kuchenkę a szafkęze zlewem, a mycie przenieść do komory zlewu bardziej oddalonej odognia.. Wieszanie drewnianych łyżek na pewno nie zapobiegnie "atakom"żywiołów na siebie.
4. Kuchenka NIE POWINNA być vis a vislodówki
5. Pokrętła kuchenki powinny być skierowane w korzystnymkierunku dla "Pana Domu"
5. Kuchenka ABSOLUTNIE nie powinna"strzelać" w drzwi wejściowe do kuchni!!!
6. Zdecydowanie NIEPOLECAM lustra nad kuchenką - to są sposoby ze "szkoły czarnych czapek",która to szkoła poza obecnością kwadratu magicznego NIE MA NICWSPÓLNEGO z prawdziwym Feng Shui opartym na kompasie. Obserwacja wejściaprzez "kucharza" nie ma żadnego znaczenia z pkt widzenia FS.
Po krótce to wszystko, ale to podstawowe rzeczy - najważniejszy jestkierunek kuchenki, o którym wspomniałem wyżej. Jeśli robi siękonsultację Feng Shui (domu, mieszkania) to rozpatruje się równieżpowiązania energii (pola magnetycznego ziemi) panujące w domu, a co zatym idzie w kuchni. Można to jednak zbadać jedynie profesjonalnymkompasem i użyciem niezbędnej wiedzy do stworzenia wsparcia dlaszczęścia domu.
Pozdrawiam
W.J.
napisał/a:
Małgorzata Gałkowska-Błądek
2009-06-11 20:57
Dlaczego akuratzielony? Dlaczego kolory wody i ognia nie są wskazane?
Dlaczego? W Feng Shuitradycyjnym nie ma takiej zasady.
Możnarównie dobrze użyć zwyczajnego kompasu - byle dokładnego. Późniejmożna sobie przeliczyć kierunki. Kompas chiński jest swego rodzajunotatnikiem i po jakimś czasie treningu i praktyki pamięta się jegozawartość (można odtworzyć go z pamięci - wszystko jest tam zapisanewedług klucza).
Pozdrawiam
manta (konsultantka fengshui i ba zi)
napisał/a:
dzony513
2009-06-18 18:36
Bardzo ciekawa dyskusja:).