Kurs 'Czas Sushi' 05.05 oraz 07.05 - Wrocław!!

napisał/a: masala2 2009-04-07 13:29
Szanowni Państwo, serdecznie zapraszamy na majowe edycje szkolenia kulinarnego pod tytułem "Czas Sushi" we WROCŁAWIU

Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Praktyc Nigiri sushi, tamago, krewetka, łosoś, sushiznie w każdym większym mieście powstają sushi bary, a składniki konieczne do przyrządzenia sushi dostępne są już w wielu sklepach. Coraz częściej robimy sushi także w domu. Jednak wbrew pozorom, przygotowanie sushi nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Krąży wiele legend, stereotypów i nieprawdziwych opinii na ten temat. Najczęściej z ust laików pada stwierdzenie, że ? ja po prostu nie lubię surowych ryb? Smile, a przecież sushi znaczy "Kwaszony ryż" i to właśnie ryż, a nie dodatki, definiuje sushi. To w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku.

Sushi to nie tylko ryż i dodatki. To także filozofia, tajemnica, kontemplacja i wiedza. Przygotowanie sushi wymaga składników najwyższej jakości, umiejętności ich odpowiedniego doboru oraz znajomości rygorystycznych zasad przygotowania. W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in., czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, w niewielkiej 10-15 osobowej grupie, nauczycie się Państwo w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując maki sushi, nigiri sushi, futomaki, uromaki oraz wiele innych odmian.

Serdecznie zapraszamy do udziału i zapoznania sie z recenzją naszego kursu zamieszczoną na forum portalu miłośników Japonii Konnichiwa. http://www.forum.konnichiwa.pl/viewtopic.php?t=1088

Szkolenie odbędzie się w siedzibie Instore Solutions Services Polska. Ul. Szewska 8 we Wrocławiu, w Sali Fokusowej. Zaczynamy o 18.30


Czas trwania szkolenia: około 3-4h.

Grupa: 10-12 osób.

Kurs poprowadzi Pan Kurs poprowadzi Pan Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju firmy Sanechem, jednego z największych w Polsce importerów delikatesów orientalnych oraz mistrz kulinarny w wielu kuchniach świata. (http://eksperci.gastrona.com.pl/art/article_6447.php)

Agenda

Miejsce: Instore Solutions Services Polska, Sala Fokusowa, ul. Szewska 8.

Termin: 5 maja 2009 r oraz 7 maja 2009rc

Grupa: 10-12 osób.

Czas trwania: 3-4 h (Zajęcia rozpoczynają się o 18.30)

Program:

* Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi
* Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw
* Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
* Praktyczny trening dla uczestników kursu

Aby wziąć udział w szkoleniu, należy przynieść ze sobą:

* Fartuszek
* Deskę do krojenia
* Bardzo ostry nóż (bez ząbków do piłowania)


Cena 180 zł

Więcej informacji na stronie www.masala.com.pl

http://masala.com.pl/index.php?k95,kursy-kulinarne