Oczekiwanie na posiłek w eleganckiej restauracji

napisał/a: majeczka1203 2009-01-12 10:48
Witam,

proszę o informację jak długo należy oczekiwać na zamówione główne danie w elegenckiej restauracji? Zaznaczam,że zaraz po przyjsciu do lokalu zamówiłam napoje i przystawkę (przystawka została podana po 20 min.) natomiast na obiad czekałam 1h i 20 min. (!) w tym czasie kelner dolewał napoje i nie informował o czasie oczekiwania na posiłek.



pozdrawiam,

Maja
anita2
napisał/a: anita2 2009-01-12 14:55
Nie słyszałam o żadnej ramie czasowej, która określałaby czas oczekiwania na posiłek. Ale im lepsza restauracja tym czas oczekiwania powinien być krótszy. Szczególnie w tych drogich restauracjach czas oczekiwania nie powinien przekraczać 30 minut. 1h i 20 min to prawdziwa przesada.
napisał/a: cardster 2009-01-27 11:34
Ja słyszałem ze im lepsza restauracja, tym czas oczekiwania na posiłek dłuższy. Dzieje się tak ponieważ w dobrej restauracji posiłki są przygotowywane od podstaw a nie odgrzewane czy odmrażane i dlatego czas oczekiwania się wydłuża.Pozdrawiam!
napisał/a: horvatt2 2009-01-29 09:34
pozatym pamiętaj żeby nigdy w jakikolwiek sposób nie okazywać swojego niezadowolenia póki twój talerz jest w kuchni...;))
napisał/a: izabela6 2009-01-30 15:59
niedawno widziałam film o niezadowolonych kucharzach i kelnerach. Odechciało mi się jeść poza domem ;)
napisał/a: henryk1 2009-02-02 14:57
Ja też go widziałem, dajcie spokój - chyba nigdy nie pójdę już do restauracji, a zwłaszcza do niesprawdzonej. Przyklejanie gumy i monety na spód miarki do alkoholu, aby mniej go wlać do kieliszka klienta, rozgrzewanie łyżki do zupy, tak aby klient poparzył sobie język, rozbijanie mięsa własnym butem to tylko te najlżejsze triki.
napisał/a: izabela6 2009-02-02 21:34
... albo plucie do jedzenia, bleee :/
napisał/a: jurand1 2009-02-03 10:24
Rada jeśli zamawiacie wino w restauracji to kupujcie całe butelki i niech kelner otwiera w waszym towarzystwie. Inaczej dostaniecie niedopite zlewki po poprzednich klientach.
olciaaa
napisał/a: olciaaa 2009-02-07 19:56
Jeżeli chodzi o czas oczekiwania to nie ma konkretnej normy, czas zalezy od tego co zamawiamy. Na lunch czeka się ok 20 min, poniewaz zestawy obiadowe przygotowywane są wcześniej. Jeżeli natomiast zamawiamy sobie coś z karty to musimy uzbroic się w cierpliwość. Zamawiając np polędwicę dobrze wysmarzoną na pewno będziemy czekac długo, bo przygotowanie takiego dania musi potrwać. Oczywiście jeżeli czas oczekiwania przedłuża się albo z góry wiadomo, że gość będzie musiał poczekac ok godz na danie kelner powinien zaproponować tzw czekadełko (w dobrych restauracjach jest bezpłatne) i uprzedzić o długim czasie oczekiwania.
olciaaa
napisał/a: olciaaa 2009-02-07 20:03
Zastanawia mnie fakt w której restauracji można dostać niedopite zlewki po innych gościach? Jeżeli zamawiasz butelkę wina to kelner zawsze otwiera wino przy stole! Wcześniej wino jeszcze zamkniete ogląda i zatwierdza gość, który zamówił wino. Jeżli wczystko jest wporządku daje znak kelnerowi żeby je zaserwował.
napisał/a: henryk1 2009-02-11 09:44
Znajomy kelner, który pracuje w Anglii opowiadał mi o różnych sztuczkach oszczędzania na alkoholach. Nie powiesz mi, że w każdej restauracji jest wspaniała, lojalna i rzetelna obsługa. Ludzie są tylko ludźmi. Nie twierdzę, że wszyscy są źli, ale zdarzają się przekręty, na które trzeba uważać.Ja mam ograniczone zaufanie do posiłków i drinków przygotowanych nie przeze mnie.
napisał/a: ~Marcia 2013-06-19 12:15
Generalnie to nie ma ram czasowych jako takich ale w dobrych restauracjach gdzie posiłek przygotowuje się od podstaw całkowicie to wtedy trochę dłużej to trwa, ale w międzyczasie są przystawki, napoje itd, generalnie jak czasem zaglądam do Hawełki na wiejskiej to tak to wygląda, ale na dobre jedzenie warto zaczekać :)