Informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. forum rozmowy.polki.pl zostanie zamknięte. Jeśli chcesz zachować treści swoich postów lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu forum rozmowy.polki.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.
Dziękujemy!
Redakcja polki.pl
Dodatkowo informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie polki.pl
Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.
Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:
- zakończenie świadczenia usługi Konta użytkownika,
- zakończenie świadczenia usługi Forum: Rozmowy,
- zakończenie świadczenia usługi Polki Rekomendują,
- zmiany porządkowe i redakcyjne.
Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.
Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@polki.pl
Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).
Pierniczki
![aida](https://polki.pl/foto/1_1_SMALL_0100/aida-242412.jpg)
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
130 g cukru pudru
100 g masła (rozpuszczonego)
100 g miodu
2 jajka
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
LUKIER
1 białko
3/4 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki na pierniki połączyć razem, zagnieść ciasto
podsypując mąką (tyle aby się nie przyklejało, a więc minimalnie) rozwałkować na 4 mm placki; foremakmi wycinać kształty pierników; jeśli pierniki mają wisieć na choince, od razu zrobić dziurki np. patyczkiem do szaszłyków
piec 10 minut, 180 stopni
Po wystygnięciu, dekorować lukrem (lukier: ubijajac białko na pianę, stopniowo dodawać cukier puder; nałożyć np. do strzykawki i przybierać wedle upodobania)