Śniadanie wielkanocne

napisał/a: aniaania90 2014-04-21 20:45
a ja zycze wam wszystkim szczesliwych swiat :p
napisał/a: pejpis 2015-03-21 19:33
W tym roku przyjezdzaja do nas tescie poraz pierwszy na sniadanie wielkanocne.Chcialabym dobrze wypasc.Mam zamiar podac :
Szynga gotowana
Frankfuterki
Biały ser
Jaja
Oczywiscie do tego do ozdoby zielona salate,rzodkiewki.
Chcialabym jakos to ladnie udekoroowac tylko nie mam pomyslu.Moze podsuniecie jakies strony albo wasze kompozycje usmiech.gif Myslalam zeby jakos te jajka z majonezem ozdobnie zrobic no nie wiem ....
napisał/a: newworld 2015-03-24 14:15
Do obowiązkowych potraw na świątecznym stole bezwzględnie zaliczam biały żurek, jajka z majonezem oraz specjalnie przygotowaną szynkę wędzoną. Te potrawy są u nas od zawsze. Oczywiście warto, żeby na stole pojawiła się również babka wielkanocna (najczęściej cytrynowa).
lore-ley
napisał/a: lore-ley 2015-03-24 21:23
U nas na stole są jajka, szyneczka, ogóreczki, pomidorki, a oprócz tego biała kiełbasa i bigos. Nie ma barszczu i żurku, bo jakoś nikt się nie kwapi do ich przygotowania.
napisał/a: kaja2111 2015-03-26 14:00
U mnie też jaka faszerowane, na pewno sernik i mazurek. Ale w tym roku sernik w innej postaci - z polewą cytrynową. Mam nadzieję, że będzie pyszny.
napisał/a: naibi 2015-03-27 09:22
U Nas bez zup, jedynie biała kiełbasa szynka sernik koniecznie ćwikła z chrzanem i warzywa oczywiście jaja.
napisał/a: letuskisa 2015-03-27 16:25
U mnie jest inny zwyczaj ja jem wieczerzę wielkanocną. Na moim stole znajdują się wędliny jajka w majonezie, jajka nadziewane, jajka w skorupce. Chlebek święcony i co najsmaczniejsze to pyszny domowy serniczek.
napisał/a: marivel2486 2015-03-29 18:18
Na wielkanocnym stole królują oczywiście jajka, które można podawać w każdej postaci: na miękko, w koszulkach lub faszerowane. Warto pamiętać, aby dodać do nich majonez lub sos tararski. Na bazie jajek można przyrządzić pastę jajeczną lub różnorodne sałatki, np. jarzynową. Te potrawy z pewnością urozmaicą wielkanocne menu.
Podczas tego wiosennego poranka nie powinno zabraknąć wielkanocnej królowej stołu, czyli białej kiełbasy. Warto skusić się także na pasztet i wszelkiego rodzaju szynki. Obowiązkowo w towarzystwie ćwikieł i chrzanu.
W świąteczny poranek na pewno rozgrzeje nas zupa wielkanocna. Tradycyjny żur można podać z białą kiełbasą lub jajkiem. W wielu miejscach Polski zamiast żuru podaje się barszcz biały z dodatkiem chleba.
W Niedzielę Wielkanocną nie można zapomnieć także o ciastach - kruchym mazurku, puszystej babce wielkanocnej i serniku na zimno.Śniadanie wielkanocne to prawdziwa uczta dla wszystkich łasuchów.
jato_toja
napisał/a: jato_toja 2015-03-30 19:43
u mnie na śniadanie zawsze jest ogrom różnorodnych ciast - przeważnie tego jem w największej ilości (od święta można:) )
napisał/a: malvia 2015-03-30 21:23
U mnie oczywiście jajka kolorowe,jajka faszerowane,biała kiełbasa,wędliny typu szynka,żurek taki w kubku do picia,babka,ciasto drożdżowe z kruszonką.
napisał/a: DobroslawaXYZ99 2015-03-30 22:40
Na moim stole nie zabraknie tradycyjnego żuru z białą kiełbaską, mazurków, pieczeni, ale oprócz tego serwuję łososia pieczonego w miodzie, pomarańczach i cytrynie - PYCHA!!! Dodaje menu lekkości i pozytywnie nastraja :) Tym bardziej, że Wielkanoc w tym roku nie będzie chyba zbyt radośnie-wiosenna


A za to będzie zdrowa, dzięki poradom, które wyczytałam z tego bloga: http://zdrowozyc.tumblr.com/. Jeśli jesteście ciekawe, zerknijcie tam!
stazzja
napisał/a: stazzja 2015-03-31 22:42
U nas podczas śniadania nie ma żadnych babek i innych ciast, jakoś dziwnie by mi się to jadło na śniadanie. Są jajka, wędliny, kiełbasy, bigos, sałatka :)