wprowadzanie glutenu przy karmieniu piersią

napisał/a: ja8000 2007-07-04 20:20
Witam,
karmię synka wyłącznie piersią już szósty miesiąc. Za jakieś 3-4 tygodnie chcę zacząć rozszerzać jego dietę, na początku marchewka ze słoiczka, jabłka, zupki jarzynowe z kleikiem ryżowym. Mam jednak mieszane uczucia odnośnie glutenu. Czytałam że teraz zaleca się jego wprowadzanie już w 5-6 miesiącu życia. Jednak wiem że nie wszyscy to popierają. Czy dziecku które skończy 6 miesięcy i ma urozmaicaną dietę podawać w końcu kaszkę manną czy się wstrzymać? Jeśli się wstrzymać to do kiedy? Co jest mniejszym zagrożeniem i jakie skutki może wywołać wcześniejsze podanie glutenu? Dodam że synek pięknie przybiera na wadze, z najniższej wagi 2760 przybrał do 8000 (w 5 miesięcy).
Pozdrawiam i będę wdzięczna za pomoc
Magda
napisał/a: annaXkomaszyXska 2007-07-05 07:09
Witam, proponuję zastosować się w rozszerzaniu diety dziecka karmionego piersią wg schematu zalecanego dla dzieci przez Instytut Matki i Dziecka - jest on dostepny na naszej stronie: http://www.bonamater.waw.pl/karmienie_piersia_warto.php.
W sprawie glutenu - obecność jego w pokarmie zanim przewód pokarmowy odpowiednio dojrzeje, przy pewnych predyspozycjach ze strony dzecka może powodować uszkodzenie kosmków jelitowych i klopoty z trawieniam (celiakia). Za bezpieczny moment podawania glutenu w posiłkach jest 10 miesiąc z równoczesnym karmieniem piersią.
pozdrawiam :)