3 Bit

napisał/a: białadama 2010-02-19 20:28
Dodam tylko,że ten przepis mam z innego forum.Z forum,ktore podczytuje. :)
żeby nie było,że to mój przepis,bo niestety ale nie mój. ;)

SKŁADNIKI:

herbatniki [2 op.] (paczka ok 450g polecam herbatniki Petit Beurre)
masa kajmakowa [1 op.] (dwie małe lub jedna duża puszka ok 900g)
mleko [800 ml] (do budyniu)
fix do śmietany [2 op.] (do bitej śmietany)
cukier waniliowy [1 łyżeczka]
budyń [2 op.] (waniliowy; Polecam Dr Oetcer Ulubiony)
masło [1 kostka] (miękkie; Polecam Kasię 250g)
śmietana kremówka [500 ml] (mocno schłodzona 30%)
czekolada mleczna [100 g] (do posypania)



Jesli robicie inny budyń niż proponowany to dajcie mniej mleka niż sugeruje producent.
Jeśli macie ten sam co ja (Oetcer ulubiony) to gotować nie 1l mleka a 800ml....odstawić na 2 min...dodać sypki budyń i mieszać ....będzie bez grudek i nie trzeba dosypywać cukru !!!!
Zostawić do ostygnięcia...

... kiedy jest już zimny ubijamy go z masłem 200g (do rozbitego mikserem masła dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach dzieki temu masa będzie puszysta i bez grudek).

Kajmak ubijamy mikserem z 50 g miękkiego masła. Maslo nada masie piękny jasniejszy karmelowy kolor i sprawi że masa nie będzie tak lepka i mega słodkaaaaaa.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy Otcera i łyżeczkę cukru waniliowego (nie za dużo śmietana nie ma być za słodka).
śmietan będzie sztywna i zachowa długo swój kształt i smak...


Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki.

Układamy na blaszce w kolejności:
herbatniki – masa kajmakowa
herbatniki – masa budyniowa
herbatniki – bita śmietana
na koniec wiórki czekoladowe. (dzieki temu że są to wiórki a nie sztywna polewa...ciasto zachowuje piękny kształt podczas krojenia)

Moimzdaniem, ciasto najlepsze jest po 2 dniach stania w lodówce. Wtedy hebatniki miekną i kruszeja i przechodzą smaczkiem :D
(ciasto min. musi postać 24h w lodówce by pieknie się prezentowało na stole)

Polecam :D
napisał/a: pirania2 2010-02-19 22:43
białadama napisal(a):masa kajmakowa
o kurde - co to ? lecę w google sprawdzić

czy to to samo co karmel w puszcze? albo mleko skondensowane słodzone w puszcze po ugotowaniu ??
napisał/a: ~gość 2010-02-20 11:00
pirania, chyba tak;) ja mam krówkę w puszcze ;)