Bakłażan

napisał/a: Karolinka_U 2008-03-11 21:54
Znacie jakieś dobre przepisy z bakłażanem??????????????
napisał/a: ~gość 2008-03-13 21:43
ja zanm bardzo prosty zgriluj go, jest pycha, albo podsmaż na bardzo silnym ogniu na patelni. Uwazaj bo strasznie chlonie tłuszcz!!!! dosłownie go pije. Trzeba go posolić z obu stron. I podawać z sosem paprykowym, albo pesto i bagietką....pyyyycha


smacznego:)
napisał/a: jente8 2008-03-14 00:20
Ja bakłażana jadłam tylko w jednym wydaniu: plastry opanierowane i usmażone na patelni (tak samo jak np. cukinię).
napisał/a: jente8 2008-03-15 15:14
W dzisiejszym odcinku "Pascal - po prostu gotuj" był ciekawy przepis z bakłażanem - roladki. Zewnętrzna warstwa to plastry bakłażana, w środku kawałki filetu z kurczaka i ryba (Pascal używał diabła morskiego, można użyć innej). Ja bym zrobiła bez ryby, bo nie przepadam, a poza tym ryba+kurczak jakoś mi się nie widzi Ale poza tym zapowiada się bardzo smacznie
Dokładny przepis można znaleźć na stronie programu: http://poprostugotuj.onet.pl/ przez wyszukiwarkę przepisów (dokładna nazwa: Roladki z diabła morskiego z bakłażanem).
napisał/a: CrAzYMaRiOlKa16 2008-03-26 18:24
Ja znam taki fajny

Bakłażan Faszerowany

czas: 40minut
Ilość porcji: 4 (średnie) lub 2(duże)

składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
250g twarogu
100g tartego żółtego sera
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
3 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany
pół łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki świeżo posiekanych ziół
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Przyrządzanie:
Bakłażany dokładnie umyć, odciąć zielone ogonki.
Przekroić wzdłuż na połówki i z każdej z nich wydrążyć miąższ i pestki.
Skropić obficie sokiem z cytryny i ułożyć na grillu na natłuszczonej tacce, skórką do góry.
Piec przez około 15 minut.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże i suszone zioła, mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Połówki bakłażana napełnić farszem i ponownie ułożyć na grillu, tym razem skórką do dołu.
Piec przez około 10minut.
Następnie posypać żółtym serem i piec przez około 5 minut.

Jest to naprawdę pyszne.. mm.. palce lizać.. polecam
napisał/a: noc 2013-01-02 11:00
Podsmażone plastry bakłażana, zawinięte w roladki z serem kozim i chili. Mniam:)
napisał/a: ruruszka 2013-09-09 02:18
Bakłażana pokroić w plasterki, skropić olejem rzepakowym (jest najbardziej neutralny w smaku), sól, pieprz, ulubione zioła i na ruszt :) mniam!
napisał/a: lovelove1 2014-02-27 02:48
ja kiedyś jadłam bakłażana z kurczakiem, wystarczy zrobić na patelni :)
napisał/a: weteranslubny1 2014-06-14 09:46
Składniki

8 bakłażanów
1 cebula
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
250 g pieczarek lub grzybów
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki tartej bułki
2 żółtka
sól, pieprz, natka z pietruszki, sok z cytryny do smaku

Etapy przygotowania

1

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, przekrajać na połówki, wydrążyć środki łyżeczką, posypać wydrążone połówki przyprawami, skropić sokiem z cytryny
2

Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z posiekanym miąższem z bakłażanów, dusić do odparowania wody często mieszając. Następnie wystudzić, wymieszać z tartą bułką, żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić; napełnić bakłażany, ułożyć w płaskim naczyniu, polać koncentratem pomidorowym wymieszanym z olejem, upiec lub dusić do miękkości. Pod koniec pieczenia skrapiać śmietaną.
napisał/a: maniekk166 2014-10-24 15:04
Przepis od mojej babci:

1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 dużego bakłażana
1 jajko
1 łyżka wody
110 g (1 szkl.) bułki tartej
1 posiekany pomidor
25 g (3/4 szkl.) tartego parmezanu
60 ml (3/4 szkl.) sosu sałatkowego włoskiego

Nagrzać piekarnik do 190°C. Posmarować oliwą blachę do pieczenia.
Pokroić bakłażana na 8 okrągłych plastrów po 1 do 1,5 cm grubości. Zdjąć skórę, zachowując okrągły kształt plastrów. W małej misce rozbełtać jajko z wodą. Wysypać bułkę tartą na talerz.
Zanurzać plastry bakłażana w jajku z wodą, a następnie w bułce tartej. Układać plastry w jednej warstwie na przygotowanej blasze. Na wierzchu plastrów porozkładać kawałki pomidorów, posypać parmezanem i polać włoskim sosem vinaigrette.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Jeżeli piekarnik na to pozwala, przestawić go na pieczenie na ruszcie i piec przez kolejne 3 do 5 minut. Sprawdzać często, czy plastry się nie przypalają.
napisał/a: syllllwia 2014-12-10 07:58
Bakłażan faszerowany ryżem, pieczarkami i kurczakiem


Składniki:
2 średnie bakłażany
1 łyżeczka soli
100 g ryżu brązowego
250 g pieczarek
1 łyżka oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
pojedyńcza pierś z kurczaka
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki oleju
100 g sera żółtego startego na dużych oczkach tarki


Bakłażany myję, przekrawam każdego wzdłuż na pół, wydrążam łyżeczką miąższ tak aby powstała łódeczka. Bakłażanowe łódeczki posypuję solą i odstawiam na pół godziny na durszlaku (dzięki temu pozbędziemy się goryczki z bakłażana). Następnie dokładnie opłukuję warzywo pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym.
Nadzienie: Ryż gotuję w lekko osolonym. Pieczarki myję, oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i drobno siekam, smażę na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Dodaję posiekany czosnek i lekko rumienię. Do cebuli z czosnkiem przekładam pokrojone pieczarki i podduszam do odparowania wody. Pierś z kurczaka myję, osuszam, kroję w kostkę, oprószam curry i papryką. Mięso smażę do zrumieniena na rozgrzanym oleju. Do miski przekładam ugotowany ryż, pieczarki z cebulką i czosnkiem, usmażonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Całość doprawiam do smaku przyprawami i dokładnie mieszam.
Bakłażany oprószam wewnątrz solą i pieprzem. Łódeczki nadziewam przygotowanym farszem. Wierzch posypuję startym serem żółtym. Bakłażany układam na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piekę ok. 30 minut lub dłużej jeśli bakłażany są duże. Podaję na ciepło z ulubionym sosem