Blok czekoladowy
napisał/a:
Phalene
2007-05-28 12:24
Poszukuję najlepszego przepisu na blok czekoladowy.Ostatnio gdzieś zagubiłam swo stary, rewelacyjny.Probowałam tych ze stron kulinarnych, ale niestety to nie to.Ktoś poratuje? :)
napisał/a:
FantomMarty
2012-01-21 19:25
To jak tak głupio bo bez przepisu ale z radą! :) Szukaj tylko takiego przepisu gdzie jest mleko w proszku a uciekaj od razu gdy ktoś do czekolady proponuje ci dodatek mąki.
napisał/a:
0sweetness0
2012-09-08 14:55
Ja zawsze robię z tego przepisu i uważam ,ze jest świetny :) A i tak zakązdym razem sama wymyślałam sobie nowe dodatki jak orzechy w karmelu mmm :)
napisał/a:
Hart1
2012-09-18 13:02
ja do bloku używam odrobiny chałwy, najczęściej orzechowej. w książce znalazłam kiedyś taki przepis i tylko czasem go urozmaicam po swojemu
masło, mleko w proszku, woda, cukier puder,kakao plus jakies orzechy, rodzynki
masło, mleko w proszku, woda, cukier puder,kakao plus jakies orzechy, rodzynki
napisał/a:
majusia90
2013-04-29 21:15
proszę bardzo, tutaj jest fajny przepis na blok czekoladowy :) sama sprawdziłam http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/desery/blok-czekoladowy-przysmak-prl-u/
napisał/a:
anjabro
2014-01-21 11:27
Któraś z Was jest w stanie powiedzieć mi jak taki blok smakuje? Jak zwykła czekolada, czy też bardziej jak ciasto?
napisał/a:
znaczek20
2015-03-18 20:28
blok czekoladowy
Składniki:
500 g mleka w proszku
250 g margaryny
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
6 łyżek kakao
duża paczka herbatników
rodzynki
suszone śliwki
Sposób wykonania:
Do rondelka wlewamy wodę, margarynę, cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się składników. zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Herbatniki kruszymy, bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Ostudzoną masę kakaową przelewamy do miski, wsypujemy mleko w proszku, pokruszone herbatniki i bakalie. Całość dokładnie mieszamy, masa szybko gęstnieje, więc mieszamy dość energicznie. Formę keksową wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, wylewamy masę, lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki, blok czekoladowy najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Składniki:
500 g mleka w proszku
250 g margaryny
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
6 łyżek kakao
duża paczka herbatników
rodzynki
suszone śliwki
Sposób wykonania:
Do rondelka wlewamy wodę, margarynę, cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się składników. zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Herbatniki kruszymy, bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Ostudzoną masę kakaową przelewamy do miski, wsypujemy mleko w proszku, pokruszone herbatniki i bakalie. Całość dokładnie mieszamy, masa szybko gęstnieje, więc mieszamy dość energicznie. Formę keksową wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, wylewamy masę, lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki, blok czekoladowy najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
napisał/a:
aniusia_d79
2015-05-05 12:52
Dziękuję za przepis, na pewno z niego skorzystam. Tęsknię za tym smakiem z dzieciństwa.:p
napisał/a:
akatonka78
2015-07-20 16:41
A może ten będzie równie dobry?
http://www.mojewypieki.com/post/blok-czekoladowy
http://www.mojewypieki.com/post/blok-czekoladowy
napisał/a:
bartekmichno
2015-08-07 17:16
dla mnie jest on za slodki ;/
napisał/a:
californiasu
2015-10-15 14:48
Na stronce Polomarketu znalazłam ciekawą wersję przepisu na blok czekoladowy :), mi zasmakował. Dodalibyście coś jeszcze? http://www.polomarket.pl/pl/slodkie/blok-czekoladowy.html
napisał/a:
danina
2015-10-18 21:12
Ja będę się trzymała dalej ptasiego mleczka i wedla, bo mnie przekonuje smak i nie jest drogie. Co do słodyczy to lubię też lody i mrożoną kawę choć to rzadziej :D