Chipsy z jarmużu
napisał/a:
smerfetkaaa8
2015-03-12 17:57
Robiłyście już kiedyś chipsy z jarmużu? Bo ja się w nich zakochałam. Jarmuż wystarczy polać oliwą, dodać soli, pieprzu i ulubionej przyprawy a potem zapiec przez 7-10 min w piekarniku (trzeba go pilnować). Nawet się nie spodziewałam, że może aż tak rewelacyjnie smakować.
napisał/a:
krilanka
2015-03-12 22:43
Ja też je uwielbiam! Pyszne i zdrowe! :) Warto czasem próbować nowych smaków i przepisów, żeby się przekonać, jakie są smaczne.
napisał/a:
uwielmsa
2015-03-15 19:40
Składniki:
dowolna odmiana jarmużu w dowolnej ilości
sól
tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur (np olej ryżowy, kokosowy, ewentualnie oliwa z oliwek)
ulubiony zestaw przypraw (u nas czubrica czerwona)
Wykonanie:
Liście jarmużu umyj, potnij na wygodne do chrupania kawałki mniej więcej tej samej wielkości (odetnij grubą łodygę), ułóż na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością oleju, posyp przyprawami i zapiekaj w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (termoobieg) przez 4-7minut (uwaga! bardzo szybko ciemnieje i pali się!) lub do skutku (próbuj, powinny być idealnie kruche). Gotowe chipsy powinny zachować zielony kolor oraz osiągnąć cudowną chrupkość.
Znakomity pomysł!
Nobla temu kto to wymyślił!
Smacznego!
:)
dowolna odmiana jarmużu w dowolnej ilości
sól
tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur (np olej ryżowy, kokosowy, ewentualnie oliwa z oliwek)
ulubiony zestaw przypraw (u nas czubrica czerwona)
Wykonanie:
Liście jarmużu umyj, potnij na wygodne do chrupania kawałki mniej więcej tej samej wielkości (odetnij grubą łodygę), ułóż na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością oleju, posyp przyprawami i zapiekaj w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (termoobieg) przez 4-7minut (uwaga! bardzo szybko ciemnieje i pali się!) lub do skutku (próbuj, powinny być idealnie kruche). Gotowe chipsy powinny zachować zielony kolor oraz osiągnąć cudowną chrupkość.
Znakomity pomysł!
Nobla temu kto to wymyślił!
Smacznego!
:)
napisał/a:
claudii87
2015-03-16 11:21
Narobiłyście mi smaka, bo brzmi to nie tylko pysznie, ale przede wszystkim banalnie prosto :D Chyba wyruszę aż dzisiaj na poszukiwanie jarmużu!
napisał/a:
basillia
2015-05-03 22:30
Kurczę, muszę spróbować, bo uwielbiam chrupiące przekąski a wiadomo, że standardowych trzeba unikać. Nie wpadłabym na to, dzięki dziewczyny! :)

napisał/a:
majkaz
2015-05-04 13:38
A można je gdzieś kupić, np. w jakimś zielarskim?
napisał/a:
pomponiczka
2015-05-15 15:45
Tak wydaję mi się, że tak można je kupić w takim sklepie. Nie jestem do końca pewna ale raczej można tam sobie zakupić. Po prostu warto się tym zainteresować we własnym zakresie. Przejść się do tego miejsca gdzie takie chipsy się sprzedaję i wtedy można się przekonać :)
napisał/a:
blackrose93
2015-06-30 12:35
baaaaardzo lubię! Nie lubiłam jarmużu w żadnej innej postaci, tylko te chipsy mnie tak przekonaly :) Dodaję duużo przypraw, soli itd, bo niestety muszę zabić jego 'zielony' smak... no i oczywiscie oliwa zamiast oleju itd zeby bylo zdrowiej :)
napisał/a:
mallvinka
2015-07-17 12:26
Nigdy nie jadłam, muszę spróbować!
napisał/a:
smerfetkaaa8
2015-08-12 09:28
Chipsy z jarmużu mogłabym jeść codziennie, tym bardziej, że są tak zdrowe.