Ciasto jogurtowe
napisał/a:
andemia
2012-07-29 15:09
Ciasto jogurtowe jest delikatne, wilgotne i nie za słodkie. Najlepiej smakuje na drugi dzień :). Do tego przepisu dodałam nektarynki, ale można użyć dowolnych, ulubionych owoców. Polecam.
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego pełnotłustego
1 szklanka cukru
duża szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 duże jajka
2 niecałe szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka z jednej cytryny
450 g dowolnych owoców (ja użyłam nektarynek)
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza blachę, żeby można go było wyjąć razem z ciastem.
Jogurt mieszamy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy olej.
Wbijamy jajko, mieszamy i wbijamy drugie jajko, starannie mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę łączymy z masą jogurtową. Dodajemy startą skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy, a na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni i wyrośnie.
Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, ciągnąc za papier do pieczenia, a następnie kładziemy na czymś płaskim aby ostygło.
Gdy ostygnie, przykrywamy je folia aluminiową – nie wkładamy do plastikowego pojemnika, czy torebki, bo za bardzo rozmięknie.
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego pełnotłustego
1 szklanka cukru
duża szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 duże jajka
2 niecałe szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka z jednej cytryny
450 g dowolnych owoców (ja użyłam nektarynek)
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza blachę, żeby można go było wyjąć razem z ciastem.
Jogurt mieszamy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy olej.
Wbijamy jajko, mieszamy i wbijamy drugie jajko, starannie mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę łączymy z masą jogurtową. Dodajemy startą skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy, a na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni i wyrośnie.
Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, ciągnąc za papier do pieczenia, a następnie kładziemy na czymś płaskim aby ostygło.
Gdy ostygnie, przykrywamy je folia aluminiową – nie wkładamy do plastikowego pojemnika, czy torebki, bo za bardzo rozmięknie.
napisał/a:
cyberdama
2012-07-30 10:50
A tego cukru musi byc tak dużo? O_o
napisał/a:
Foltynka
2012-07-30 22:12
Mniam!:)
napisał/a:
cyberdama
2012-07-31 10:51
A może podobny przepis, ale w wersji light ktoś zna? :>
napisał/a:
0sweetness0
2012-09-08 14:59
Super przepis ! Ciasto wygląda pysznie :) Ja zazwyczaj robię z tego przepisu .Fajny ma kolorek przez co intryguje i przyciąga uwagę :)