Ciasto jogurtowe

napisał/a: andemia 2012-07-29 15:09
Ciasto jogurtowe jest delikatne, wilgotne i nie za słodkie. Najlepiej smakuje na drugi dzień :). Do tego przepisu dodałam nektarynki, ale można użyć dowolnych, ulubionych owoców. Polecam.



Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego pełnotłustego
1 szklanka cukru
duża szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 duże jajka
2 niecałe szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka z jednej cytryny
450 g dowolnych owoców (ja użyłam nektarynek)


Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza blachę, żeby można go było wyjąć razem z ciastem.

Jogurt mieszamy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy olej.

Wbijamy jajko, mieszamy i wbijamy drugie jajko, starannie mieszamy, aby powstała jednolita masa.

Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę łączymy z masą jogurtową. Dodajemy startą skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy.

Masę przelewamy do formy, a na wierzchu układamy owoce.

Pieczemy przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni i wyrośnie.

Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, ciągnąc za papier do pieczenia, a następnie kładziemy na czymś płaskim aby ostygło.

Gdy ostygnie, przykrywamy je folia aluminiową – nie wkładamy do plastikowego pojemnika, czy torebki, bo za bardzo rozmięknie.
napisał/a: cyberdama 2012-07-30 10:50
A tego cukru musi byc tak dużo? O_o
Foltynka
napisał/a: Foltynka 2012-07-30 22:12
Mniam!:)
napisał/a: cyberdama 2012-07-31 10:51
A może podobny przepis, ale w wersji light ktoś zna? :>
napisał/a: 0sweetness0 2012-09-08 14:59
Super przepis ! Ciasto wygląda pysznie :) Ja zazwyczaj robię z tego przepisu .Fajny ma kolorek przez co intryguje i przyciąga uwagę :)