Ciasto marchewkowe
napisał/a:
Lara5
2011-03-23 08:34
Dość często spotykam w przepisach ciasto marchewkowe I zastanawiam się czy robić Może robicie czy jadłyście takie ciasto??
napisał/a:
cohenna
2011-03-23 09:02
Ja robiłam marchewkowe z drożdżami tzw. Marchwiak
Jak dla mnie słodkie nieco (a ja za słodkimi nie przepadam) ale innym smakuje
Jak dla mnie słodkie nieco (a ja za słodkimi nie przepadam) ale innym smakuje
napisał/a:
Lara5
2011-03-24 08:27
Przepisu z drożdzami nie spotkalam Jeśli twój jest sprawdzony mogę prosić o przepis? Z góry dziekuje
napisał/a:
cohenna
2011-03-24 08:50
Składniki:
5 dag drożdży
1/2 szkl. mleka
40 dag marchwi
3 jajka
1/2 szkl. cukru
3 szkl. mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka soli
1/3 kostki masła
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Marchew utrzeć na drobnej tarce. Żółtka utrzeć z cukrem i zmieszać z marchwią. Następnie podrośnięty zaczyn wlać do mąki, dodać cynamon, połączyć z przygotowaną marchwią.
Ubić pianę z białek z płaską łyżeczką soli. Masło roztopić. Ciasto miksować przez dłuższą chwilę, dodać masło i miksować raz jeszcze, dodać pianę i ponownie miksować. Dobrze zmiksowane ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Zostawić na 30-45 minut i pozwolić mu jeszcze rosnąć.
Następnie piec w nagrzanym piekarniku 180°C około 50-60 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
5 dag drożdży
1/2 szkl. mleka
40 dag marchwi
3 jajka
1/2 szkl. cukru
3 szkl. mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka soli
1/3 kostki masła
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Marchew utrzeć na drobnej tarce. Żółtka utrzeć z cukrem i zmieszać z marchwią. Następnie podrośnięty zaczyn wlać do mąki, dodać cynamon, połączyć z przygotowaną marchwią.
Ubić pianę z białek z płaską łyżeczką soli. Masło roztopić. Ciasto miksować przez dłuższą chwilę, dodać masło i miksować raz jeszcze, dodać pianę i ponownie miksować. Dobrze zmiksowane ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Zostawić na 30-45 minut i pozwolić mu jeszcze rosnąć.
Następnie piec w nagrzanym piekarniku 180°C około 50-60 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
napisał/a:
Luna24
2011-03-24 09:48
Ja znam tylko angielską wersję z pysznym kremem... Uwielbiam to ciasto choć jak pierwszy raz o nim usłyszałam wzdrygnęłam się na myśl, że jest w nim marchew. Takie połączenie w ogóle do mnie nie przemawiało. Ale muszę stwierdzić, że w ogóle nie czuć w nim smaku marchwi. Ja polecam!
napisał/a:
cohenna
2011-03-24 11:17
Luna24 jak znasz przepis to wrzuć
napisał/a:
Lara5
2011-03-27 09:47
W końcu zrobiłam !!! I powiem szczerze że wyszło bardziej cynamonowe niż marchewkowe Aż tak marchewki nie czuć Na to moja mama powiedziała że jak zrobiła kiedyś pączki z ziemniaków to nikt się nawet nie zorientował,że są z ziemniaków.
Ciasto wyszło dobre choć też przyznam że na tyle ciast co upiekłam to drozdzowe było pierwsze ):)
Ciasto wyszło dobre choć też przyznam że na tyle ciast co upiekłam to drozdzowe było pierwsze ):)
napisał/a:
Monroe1591
2011-03-27 12:23
Nigdy nie jadłam,a bardzo bym chciała spróbowac;)
napisał/a:
Luna24
2011-03-27 22:18
Cohenna niestety nie mam :( Jadłam takie ze sklepu.
napisał/a:
cohenna
2011-03-28 09:04
Też robiłam takie pączki :)
I są pycha a ziemniaków nie czuć :)
napisał/a:
cohenna
2011-03-28 09:05
Może kiedyś się natknę na niego ?
napisał/a:
Luna24
2011-03-28 09:36
Pewnie nie będzie identyczne jak to ze sklepu, ale może chociaż podobne. A jak będę miała okazję przewertuję angielskie książki z przepisami.