Ciasto na pizze

napisał/a: nieves123 2008-10-23 16:56
tez wlasnie taka lubie, pieczarki i szynka i pomidory :) a ostatnio dla odmiany zrobilam cos jak pizza na mrozonym ciescie francuskim. pycha wyszlo a mozna to tez na przekaski podawac jak sie na mniejsze kawalki pokroi. a do tego dodalam jeszcze papryke, i cebule.
napisał/a: malutkaanula 2008-11-09 22:13
Hej wszystkim smakoszkom domowej pizzy)

ja zawszę robię tak:

1kg mąki
1 kostka drożdży
łyżeczka soli
0,5 szkl oleju
woda (taka ilość żeby ciasto łądnie odchodziło od rąk ok. 1szkl)

Wszystko razem zagniatam i odstawiam do wyrośnięcia.
Zawsze wykładałam ciasto i palcami je rozciągałąm aż wypełniło blachę a teraz zanim znajdzie się na blaszce to je rozwałkowuję i wówczas jest tak pyszne jak w pizzerii;)
piekę 20 min w 200`C
napisał/a: nieves123 2008-11-10 12:27
a zamiast drozdzy to mozna na piwie zrobic. wyjdzie taki placek fajny :)
bajaderka
napisał/a: bajaderka 2008-11-17 11:48
na piwie mi nie wyszło :( nie wiem co źle zrobiłam ale w smaku wyszło fu,
za to na na tych drożdżach instant dr. Oetkera wyszło mi bardzo fajne ciasto puchate i smaczne, przerzucam się na te drożdże bo na zwykłych czasami wychodziła mi podeszwa a na tych jest super,
jeszcze jedna dobra rada, najlepiej po ułożeniu na blaszce ciasto troszkę podpiec i dopiero potem nakładać dodatki, dzięki temu ciasto nie nasiąka od dodatków
napisał/a: nieves123 2008-11-18 12:41
szklanka mleka, szklanka olelu slonecznikowego i szklanka maki plus troszke wiecej zeby taka dobra konsystencje mialo. z 1g w piekarniku. nie urosnie ale takie bedzie wlasnie fajne chrupkie,
napisał/a: Magdalenka8 2009-03-12 17:08
Ja ostatnio kupiłam spody Knora - tzn ciasto w proszku:) i wyszło znakomicie, tylko ten spód przywarł mi troche do blachy. Następnym razem sama zrobie ciasto, ale z kg mąki to chyba dużo wyjdzie... mam problemy z oceną ile ciasta nada sie na 2 osoby, jakies sugestie??
napisał/a: ola_miko21 2009-03-12 17:29
Na 2 osoby idealnie nadaja sie moje kubkowe proporcje:)
2 kubki maki, wymieszac z pol kubka wody, 1 lyzka oliwy, szczypta soli, wyrobic na gladkie ciasto do tego rozkruszyc pol kostki drozodzy i ponownie wyrobic na gladko, odstawic na 15 min zeby wyroslo. Cisto rozciagam na blache rekami. Gotowe i pyszne!
napisał/a: malutkaanula 2009-03-12 17:39
na 2 osoby to spokojnieo.5 kg starczy:D jak robię z 1kg to mam ciasta na 3 okrągłe blachy o średnicy 30cm (spód wychodzi cieńki ale nie naleśnik:P )
napisał/a: Magdalenka8 2009-03-12 23:16
Dzięki ola_miko21 - na dwa kubeczki damy rade:)
tirlitirli
napisał/a: tirlitirli 2009-05-14 13:12
Możecie podać przepis na ciasto do pizzy na drożdżach instant? Kupiłam te suche Dr. Oetker i chciałam zrobić pizzę, ale jak przeglądam przepisy w necie to co przepis to inaczej. Macie taki wypróbowany?
napisał/a: justy123 2012-01-05 04:20
hmmm... skoro ciasto tak na prawdę jest zdrowe i dużo dobrych składników na pizzy, dlaczego przyjmuje sie że pizza jest niezdrowa?
nie mogę sie doczekac weekendu, będzie akcja robienia pizzy:)
napisał/a: ABCKuchni_pl 2012-03-02 15:19
Proponuje ten. Sprawdzony i watr polecenia.
Pół szklanki ciepłej wody. W tym wymieszać 1/4 kostki drożdży, pół łyżeczki soli i cukru. Dodac kolejne pół szklanki wody, łyżke oleju i mąki tyle żeby sie nie lepiło do rąk. Nie czekamy aż urośnie. ciasto piec ok 15 minut.