co do wódeczki?

paluch1
napisał/a: paluch1 2009-10-26 14:08
Proszę o artykuł pt. "Co do wódeczki" - czyli taki przegląd dań (czy produktów) najbardziej pasujących do tego krystalicznie czystego trunku.

Czuwaj!
napisał/a: kot-huncfot 2009-10-27 19:19
To z wiki: ZAGRYCHA
(1.1) pot. potocznie niewielkie danie podawane do alkoholu, najczęściej śledzik, ogórek kiszony lub konserwowy
odmiana: lp liczba pojedyncza zagry|cha, ~chy, ~sze, ~chę, ~chą, ~sze, ~cho
przykłady:

(1.1) Daj coś na zagrychę, nie będziemy pić na pusty żołądek.

Znacie jakieś inne określenia?
napisał/a: ~syjar 2009-10-27 19:23
No jak to co, koreczki do wódeczki :) hehe
napisał/a: aragonia 2009-10-28 00:00
ser żółty z pastą wosabi...:)))
napisał/a: ~michał_antoni 2009-10-28 10:08
1. Number one - Tatar. number two - śledzik zimny
2. na początku imprezy - zimny bufet - np. wędliny, kiełbasy etc.
3. w drugiej części imprezy - ciepły bufet - schabowy, bigos (prawdziwy),
4. przez całą imprezę - Cola, bron boże light
5. bliżej końca - flaki
6. na koniec - wsio rawno, jeśli tylko jest w lodówce (np. paprykarz szczeciński, parówki, żelki, bebiko, rzodkiewki, whiskas etc.)
7. następnego dnia - rosołek
anka_
napisał/a: anka_ 2009-11-16 19:55
do pkt 7..dołoze jeszcze spacer;))))
anka_
napisał/a: anka_ 2009-11-16 20:00
Najlepszą zakąską do wódki są potrawy tłuste. Im bogatszy w ten składnik jest posiłek, tym więcej czasu zajmuje proces wchłaniania go, a wraz z nim alkoholu. Różnica pomiędzy mężczyzną, który pił na czczo, a tym, który w trakcie imprezy jadł, jest taka, że ten drugi trzy razy dłużej będzie się cieszył towarzystwem pięknych pań. Poza tym badania wykazują, że spożywanie posiłków w trakcie picia zwiększa ochronę organizmu, ponieważ alkohol jest wolniej wchłaniany, co ogranicza jego destrukcyjne działanie.
napisał/a: lunatic 2010-03-30 10:44
Ja jestem tradycjonalistka i do wódeczki jadam tylko śledzika z ogórkiem kiszonym. Według mnie to idealne rozwiązanie. Próbowałam też oczywiście innych rozwiązań,ale zawsze wracałam do śledzika:) Co prawda gulasz wołowy( koniecznie ostry i dobrze doprawiony) też się świetnie sprawdza,ale za długo się go przygotowuje