Co można zrobić ze schabem?

napisał/a: arturo900 2015-02-09 19:07
Składniki:
1 kg schabu bez kości
pół szkalnki oliwy
sok z cytryny 1-2 łyżeczki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka listków szałwi
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek zielonego pieprzu
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz

Schab po umyciu i osuszeniu nacieramy solą i pieprzem. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zielony pieprz, pokruszony listek laurowy, paprykę, ziele angielskie, można też dosypać łyżeczkę majeranku. Jeśli używamy suszonego tymianku bądź suszonej szałwi dodajmy ją teraz, jeśli mamy świeże zioła układamy je na mięsie po polaniu marynatą. Marynatę smakujemy i ew. jeszcze doprawiamy. Ma mieć wyczuwalny ale niezbyt kwaśny smak i ... ma być smaczna :). Taką marynatą zalewamy nasz schab i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc albo nawet 24 godziny. Jeśli nie mamy czasu możemy skrócić proces marynowania do np. 2 godzin. Dzięki oliwie i cytrynie taka marynata działa dość szybko i mięso też powinno być smaczne. Dobrze jest ze dwa razy przekręcić mięso w czasie marynowania.

Gdy już mamy zamarynowane mięso (lub podmarynowane) możemy zabrać się za pieczenie.

Pieczenie schabu

W większości przepisów pieczenie schabu odbywa się w niskiej temperaturze tj. 160-180 stopni i słusznie. Ja jednak piekę schab, jak i większość mięs, najpierw przez chwilę w wysokiej temperaturze, później w mniejszej. Wysoka temperatura na początku zamknie nam pory w mięsie i nie wycieknie nam zbyt dużo soków więc mięso będzie bardziej soczyste. I tak ...

Piekarnik rozgrzewamy do 220-250 stopni i gdy zgaśnie lampka wstawiamy mięso. Pieczemy je w takiej temperaturze ok. 15 minut - powinno zacząć skwierczeć, po czym temperaturę zmniejszamy do 160-180 stopni i pieczemy jeszcze około godziny na kilogram mięsa, polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Pod koniec pieczenia (na około kwadrans przed) mięso przykrywamy żeby się soki w nim ładnie rozeszły. Po wyłączeniu piekarnika niech sobie jeszcze w nim trochę poleży.
napisał/a: bernaxx 2015-03-06 09:53
dewolaj
Potrzebne składniki:

pieczarki (200 g)
pierś z kurczaka (2 sztuki)
ser (6 plastrów)
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania

Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w kostkę a następnie podsmażyć, posolić.
Piersi z kurczaka wyklepać, położyć na nich plasterek sera, trochę pieczarek.
Dewolaj zwinąć w rulonik, smażyć na oleju
z wszystkich stron na złoty kolor,
posolić, popieprzyć wg własnego uznania
napisał/a: Isaiah2733 2015-04-08 23:45
schab w pomidorach

Składniki:
- ok. 500 g schabu,
- 1 duża cebula,
- składniki na marynatę do mięsa: 3-4 łyżki oleju z pomidorów suszonych Ponti, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki lubczyku, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz czerwony,
- makaron penne Arrighi,
- pomidory krojone w puszce Valfrutta,
- koperek,
- dodatkowo: sól, pieprz, bazylia, oregano,
- ser żółty do posypania wierzchu.


Do mięsa przygotowujemy marynatę w moździerzu kuchennym. Wszystkie składniki dokładnie rozcieramy (ząbki czosnku można wycisnąć).

Przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy plastry schabu (wcześniej mięso myjemy i kroimy na plastry, bez rozbijania).

Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki cebulę. Pojemnik zamykamy, wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny (można także na całą noc).

Po 1-2 godzinach pojemnik z mięsem wyjmujemy z lodówki. Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę z mięsa.

Na cebuli rozkładamy mięso.

Na mięsie układamy surowy makaron. Rozkładamy równomiernie.

Na makaronie rozkładamy pomidory krojone z puszki. Posypujemy po wierzchu solą, bazylią, oregano, pieprzem oraz ewentualnie posiekanym koperkiem. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do momentu aż mięso i makaron będą miękkie (ok. 40 min do godziny). W trakcie można podlewać wodą. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy. Smacznego!
napisał/a: misula874 2015-07-14 10:05
Schab ze śliwką ;)

Składniki:
1 kg schabu wieprzowego (w dobrej cenie w Polo)
200-300 g suszonych śliwek bez pestek
kilka łyżek oleju
2 gałązki świeżego rozmarynu
kilka listków laurowych
kilka ziaren czarnego pieprzu
2/3 ząbki czosnku
sól

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przy pomocy długiego, ostrego noża w środku schabu wycinamy otwór przez całą długość mięsa. Tak przygotowany kawałek mięsa faszerujemy suszonymi śliwkami.
Następnie całość nacieramy solą, lekko rozgniecionym w możdzierzu pieprzem, smarujemy olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na wierzch kładziemy gałązki rozmarynu, mięso wkładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy na noc do zamarynowania do lodówki.
Tak przygotowane wcześniej, miękkie i aromatyczne mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką wody, okładamy dwoma garściami śliwek, dodajemy kilka listków laurowych i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 160 stopni C.
Po upieczeniu mięso powinno odpocząć około 10-15 minut w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku. Schab kroimy w plastry i podajemy z dodatkami według uznania.
napisał/a: bartekmichno 2015-08-07 17:22
ja zawsze schab dusze :) jest pycha
napisał/a: californiasu 2015-08-11 09:32
Ciekawym pomysłem jaki znalazłam na schab jest jego faszerowana wersja z kaszą jaglaną i grzybkami :), pychaaaaaa. Szczególnie z ziemniaczkami i sosem własnym :). http://www.polomarket.pl/pl/obiady/schab-faszerowany.html