Co na grilla?

napisał/a: vai 2012-06-12 15:31
Jakie są Wasze ulubione potrawy z grilla? Standardowo w każdym ogródku króluje kiełbasa i karczek, a ja bym jednak chciała zacząć pichcić coś innego :/. Czekam na Wasze pomysły a jak na razie wstawiam swój znaleziony na smakerze :). Innymi nie będę robić zamieszania, a pdf każdy potrafi sciągnąć :) http://smaker.pl/ebooki

Składniki:
25 dag baraniny
0,5 szklanki octu z czerwonego wina
¼ szklanki oliwy z oliwek
woda
pęczek koperku, pietruszki, szczypiorku
2 garści świeżej kolendry
4 ząbki czosnku
4 cebule
2 papryki
pomidory koktajlowe
pieprz kolorowy
sól

Baraninę, pokrojoną w grubą kostkę, nacieramy solą, kolorowym pieprzem i roztartym czosnkiem. Posypujemy siekanym koperkiem, pietruszką, kolendrą oraz

szczypiorkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy octem z czerwonego wina oraz oliwą. Brak płynu uzupełniamy wodą. Wszystko razem mieszamy i marynujemy przez noc.
Gdy baranina przejdzie aromatem ziół, dobrze rozgrzewamy piekarnik lub rozpalamy grill jeśli takowym dysponujemy. Smarujemy ruszt oliwą z oliwek, a na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno mięso, ósemki cebuli, paprykę i pomidory. Pieczemy, obracając co jakiś czas, aż szaszłyki dobrze się zrumienią. Dla lepszego efektu szaszłyki ułożone już na talerzach można skropić podgrzaną wódką i podpalić.
napisał/a: trycja13 2012-06-14 14:00
ja na grillu często robie pierś w marynacie z maślanki bądź jogurtu albo skrzydełka w glazurze z miodu :) w ogóle grill to taka fajna alternatywa dla dań i dla spędzenia wolnego czasu
napisał/a: anienka 2012-06-28 13:12
a jakiego grilla używacie? my z mamuśką wyczaiłyśmy ostatnio w broil kingu świetny sprzęcik z myślą o prezencie na dzień taty, już nie mogę się doczekać ochrzczenia nowej 'zabaweczki' :D
napisał/a: PchlaSzachrajka 2012-07-11 14:45
pycha ta baraninka musi być, ja lubię też rybkę z ziołami pieczoną w folii, najlepiej dorsza, mniam.
napisał/a: Hart1 2012-09-12 20:33
hej, ostatnio bardzo dużo grillowaliśmy ze znajomymi, oprócz popularnych kiełbasek i kaszanki robimy szaszłyki :) dużo korzystam z książek kucharskich, a ostatnio najczęściej z Dań na grilla.
do szaszłyków wykorzystujemy:
kawałki piersi z kurczaka, cukinię,paprykę(żółtą,czerwoną,zieloną), ogórka zielonego, przyprawy do grilla i kurczaka :)
napisał/a: 0sweetness0 2012-09-13 10:28
Ja na grillu zawsze robie serki camembert w sreberku ,a potem podaje je z żurawiną i wszyscy są zachwyceni :) a jak kogoś odrzuca ta bomba kaloryczna to tutaj moze poszukać czegoś dal siebie :)
napisał/a: marikool 2013-05-18 08:50
Stekburgery BOS są najlepsze na grilla :) a przynajmniej moi znajomi je uwielbiają, ja sama zazwyczaj grilluję sobie bakłażana tylko ;)
napisał/a: anjabro 2013-05-21 13:21
Na grilla polecam kaszankę z cebulą, burgery wołowe, warzywa, kurczaka i standardy czyli karczek i kiełbasa, szaszłyki.
bajaderka
napisał/a: bajaderka 2013-06-11 12:00
Jesli lubicie wykwintniejsze dania z grilla to polecam pyszną propozycję Pascala na łososia z lotus grilla :)
Pascal i wielkie grillowanie
robiłam w niedzielę i obiad place lizać